Ζελένσκι: Οι 3 πρώτες «παραχωρήσεις» που κάνει προς τη Ρωσία – Οι 4 όροι Πούτιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου στο ABC – Τι απάντησε για τους όρους που θέτει η Ρωσία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς ως προς το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς άφησε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο ABC. Ο Ουκρανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι είναι μεν ανοιχτός για διάλογο, αλλά ότι δεν προτίθεται ούτε να δεχτεί τελεσίγραφα ούτε να παραδοθεί, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο για “παραχωρήσεις” προς τη Ρωσία σε τρία ζητήματα: 1) Την Κριμαία, 2) το Ντονμπάς και 3) το ζήτημα του ΝΑΤΟ. 

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή σε αυτές τις περιοχές» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC σχετικά με τους όρους που θέτει η Μόσχα για να σταματήσει ο πόλεμος, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αναγνώριση των «αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη και την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος… όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές». «Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας… Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» προσθέτοντας ότι ο ίδιος «είναι έτοιμος για διάλογο, όχι για συνθηκολόγηση». «Πρόκειται για ένα ακόμη τελεσίγραφο και δεν είμαστε έτοιμοι για τελεσίγραφα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο πρόεδρος Πούτιν να ξεκινήσει το διάλογο αντί να ζει στην “επικοινωνιακή του φούσκα” χωρίς οξυγόνο».

 

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι έχει αποδεχτεί πως «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την Ουκρανία» και «φοβάται να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που ικετεύει και ούτε εγώ θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

Υπενθυμίζεται ότι εχθές η Μόσχα προχώρησε στην πιο σαφή ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στο Κίεβο για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ στο Reuters, η Μόσχα έχει θέσει στο Κίεβο 4 όρους και έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά ότι, εάν γίνουν αποδεκτοί, είναι διατεθειμένη να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα ζητάει από το Κίεβο τα εξής:

1. Να σταματήσει άμεσα η Ουκρανία τη στρατιωτική δράση

2. Να αλλάξει η χώρα το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (δηλ. να κάνει τροποποιήσεις με τις οποίες θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ)

3. Να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος

4. Να αναγνωριστούν οι «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Ζελένσκι:

Πηγή: protothema.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα