Ζελένσκι: Η Γερμανία να πάρει σαφή θέση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος Ζελένσκι γνώριζε ότι η συνέντευξη στο ZDF δεν ήταν μια ακόμα συνέντευξη. Θα την έβλεπαν εκατομμύρια Γερμανοί. Ενδεχομένως και ο καγκελάριος Σολτς, ο οποίος ίσως επισκεφθεί την Πέμπτη το Κίεβο.

    Συνέντευξη Ζελένσκι στο δελτίο ειδήσεων του ZDF

110 μέρες μετά το έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF πραγματοποίησε στο Κίεβο συνέντευξη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης Κρίστιαν Ζίβερς αναφέρει ότι ο ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε στην κάμερα κουρασμένος. Από την αϋπνία, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος και απαντούσε στις ερωτήσεις αργά επειδή χρειάζονταν χρόνο για να σκεφτεί.

Αυτό που χρειαζόμαστε από την Γερμανία είναι να διασφαλίσει ότι στηρίζει την Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι: «Εκείνος (σσ. ο καγκελάριος Σολτς) και η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσουν. Δεν μπορεί να σχοινοβατεί μεταξύ Ουκρανίας και των σχέσεων με την Ρωσία. Ο Όλαφ Σολτς θα πρέπει να είναι πιο βέβαιος για την σχέση με την Ουκρανία».

Το Κίεβο κατηγορεί την γερμανική κυβέρνηση ότι αμφιταλαντεύεται. Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο γερμανικός λαός έχει κάνει ήδη τις επιλογές του, εννοώντας προφανώς την αλληλεγγύη των γερμανών πολιτών στους ουκρανούς πρόσφυγες και όχι μόνο. Ο ουκρανός πρόεδρος τονίζει ότι ο γερμανός καγκελάριος θα πρέπει να πάρει σαφή θέση και να μην αναζητεί τι θα πονέσει λιγότερο τη Γερμανία στις σχέσεις της με την Ουκρανία και την Ρωσία. Με άλλα λόγια ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένει από το Βερολίνο μια σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας θυσιάζοντας ακόμα και το οικονομικό συμφέρον της Γερμανίας.

Για τον ουκρανό πρόεδρο μια επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στο Κίεβο θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Αναμένει ότι ο Όλαφ Σολτς θα δηλώσει την πρόθεσή του να στηρίξει περισσότερο την άμυνα της Ουκρανίας, θα βοηθήσει έτσι ώστε το Κίεβο να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και θα ταχθεί υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία.

«Δεν έχουμε χρόνο για συνομιλίες που δεν οδηγούν πουθενά»

Όλαφ Σολτς, Κίεβο, επίσκεψη, Ουκρανία, Θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Κίεβο ο Όλαφ Σολτς;

Επικρίνοντας τη Γερμανία ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε στο ZDF ότι το Βερολίνο άρχισε να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία: «Μεταξύ των πρώτων ήταν και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής». Ο ουκρανός πρόεδρος παραδέχεται μεν ότι Γερμανία και Γαλλία στήριξαν την Ουκρανία σε πολιτικό και ρητορικό επίπεδο: «Στο ξεκίνημα του πολέμου ωστόσο δεν χρειαζόμασταν δηλώσεις, αλλά βοήθεια. Στο μεταξύ όμως, τονίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόσο η Γαλλία, όσο και Γερμανία βοηθούν «δόξω τω Θεώ». Δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί λεπτομερώς στο ύψος της γερμανικής στρατιωτικής βοήθεια προς την χώρα του.

Στο ερώτημα αν προτίθεται να παραχωρήσει ουκρανικά εδάφη με αντάλλαγμα μια ειρηνευτική συμφωνία ο Ζελένσκι απαντά: «Είμαστε στο έδαφός μας, αυτός είναι ο λαός μας, αυτά είναι τα εδάφη μας και πονάει πολύ να χάνουμε ανθρώπους, δυστυχώς έτσι είναι. Αλλά θα χάσουμε τα πάντα αν ηττηθούμε από την Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο».

Και ο ουκρανός πρόεδρος καταλήγει τονίζοντας ότι: «Δεν προσπαθούμε να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν έχουμε αυταπάτες. Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις όταν η απέναντι πλευρά δηλώσει έτοιμη να σταματήσει τον πόλεμο. Δεν έχουμε χρόνο για συνομιλίες που δεν οδηγούν πουθενά».

ZDF

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αφού τα έβαλε με το Παρίσι, τώρα τα βάζει και με το Βερολίνο. Με την Αθήνα, πάντως, αποκλείεται να τα βάλει, αφού η κυβέρνηση και προπαντός ο πρωθυπουργός κρατούν στάση πιο αντιρωσσική κι από τον ίδιο!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα