Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει σε παράταξη το πλήρωμα του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva.

Το βίντεο ήρθε ως απάντηση των ισχυρισμών της Ουκρανίας σύμφωνα με τους οποίους όλο το πλήρωμα του Moskva σκοτώθηκε. Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, φέρεται ότι βυθίστηκε από ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προκλήθηκε πυρκαγιά από έκρηξη και πως γίνεται έρευνα για το περιστατικό. Ανακοίνωσε δε, ότι βυθίστηκε κατά τη διαδικασία ρυμούλκησης λόγω σφοδρής κακοκαιρίας.

Ο H I Sutton προχώρησε σε ανάλυση του βίντεο μέσω πληροφοριών από ανοιχτές πηγές (Open Source Intelligence) και κατέληξε σε συμπεράσματα.

Όπως διαπιστώνει στο βίντεο φαίνεται να είναι περίπου 240 μέλη του πληρώματος, από τα 510 που αριθμεί το Moskva.

Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω Facebook και Twitter, συνοδεύεται από την αναφορά ότι ο Ανώτατος Διοικητής του Ναυτικού, Ναύαρχος Νικολάι Εβμένοφ, συνάντησε το πλήρωμα του Moskva. Παρούσα στη συνάντηση στη Σεβαστούπολη ήταν και η νέα «διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

 

Τι έδειξε η ανάλυση του βίντεο για το πλήρωμα του Moskva

O Sutton τοποθέτησε γεωγραφικά, την εκδήλωση με το πλήρωμα, στις 44,564798°, 33,416280°.

Παρατηρεί ότι όπως και σε άλλους χώρους παρελάσεων που συνδέονται με το ρωσικό ναυτικό, υπάρχουν σημάνσεις σχηματισμών στο έδαφος. Αυτές είναι ορατές στις δορυφορικές εικόνες.

Με βάση την ανάλυση των φωτογραφιών, εκτιμά ότι ήταν παρόντες περίπου 90 αξιωματικοί και 130 ναύτες. Αυτό προϋποθέτει δύο σειρές ίσων αριθμών. Σημειώνει ότι πιθανώς θα προκύψουν και άλλες εκτιμήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται να είναι αριθμητικά το μισό πλήρωμα του Moskva.

Όπως επισημαίνει, κάποιοι από το πλήρωμα μπορεί να είναι τραυματίες και φυσικά να έχουν σκοτωθεί. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για μερικούς που διασώθηκαν από τουρκικά πλοία ή πλοία άλλης χώρας. Αν ισχύει, μπορεί και αυτοί να μην εμφανίζονται (κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με κάποιο τρόπο επί του παρόντος).

Το καταδρομικό Moskva έπιασε φωτιά λίγο πριν τις 18:52, τοπική ώρα, στις 13 Απριλίου. Εκείνη την ώρα καταγράφεται σε δορυφορικές εικόνες (Sentinel 1), όπως φαίνονται και άλλα πλοία κοντά του για βοήθεια.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, η αιτία της πυρκαγιάς αμφισβητείται, αλλά οι αναφορές για επίθεση ουκρανικού πυραύλου είναι εύλογες. Όποια και αν είναι η αιτία, έγινε έκρηξη και τελικώς βυθίστηκε.

Τα «θολά» σημεία στο βίντεο

Τίθεται το ερώτημα εάν το βίντεο είναι από κάποια άλλη, προηγούμενη εκδήλωση. Στο βίντεο φαίνεται ένα άτομο που ταιριάζει πολύ με τον κυβερνήτη πλοίου, Anton Kuprin. Φέρει διακριτικά Λοχαγού 1ου Βαθμoύ και ενεργεί στη θέση του διοικητή. Ο Kuprin έχει ευρέως αναφερθεί από διεθνή ΜΜΕ ως νεκρός και ότι σκοτώθηκε κατά την έκρηξη στο Moskva.

Σε μια φωτογραφία αρχείου, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως, ο Kuprin εμφανίζεται ως Λοχαγός 2ου βαθμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι προήχθη το 2020 ή νωρίτερα.

Ο H I Sutton σημειώνει ότι αυτή η απώλεια τόσο μεγάλου μέρους του πληρώματος δεν είναι κάτι απροσδόκητο, καθώς στην πραγματικότητα πολλοί εκτιμούσαν ότι οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι.

Είναι σκηνοθετημένο το βίντεο και δεν είναι το πλήρωμα του Moskva – πρόκειται για απάτη; Στο ερώτημα αυτό απαντά:  «Όχι, τουλάχιστον αν ήταν, τότε θα έπρεπε να ήταν παρόντες περισσότεροι ναυτικοί. Όλες οι εκδηλώσεις φαίνονται σκηνοθετημένες. Άρα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι».

Όσον αφορά για τον κυβερνήτη του Moskva, σημειώνει: «Είναι πιθανό οι αναφορές για τον θάνατό του να ήταν εσφαλμένες. Σημειώστε ότι ένα φορτηγό με την περίφημη σήμανση σχήματος «Ζ» φαίνεται στο βάθος».

Εκτιμώντας τα διαθέσιμα στοιχεία, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα:

Φαίνεται ότι:

α) ο Kurpin επέζησε και

β) περισσότεροι από το πλήρωμα επέζησαν από ό,τι εικάζεται ευρέως.

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική απώλεια για το ρωσικό ναυτικό τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.

Ο Η Ι Sutton έχει ειδίκευση στα υποβρύχια και είναι αναλυτής στο Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Naval Institute – μια ΜΚΟ χωρίς κρατική υποστήριξη που ιδρύθηκε το 1873 και λειτουργεί ως ένα ανεξάρτητο φόρουμ για το Ναυτικό και θέματα για την παγκόσμια ασφάλεια).

Πηγή