«Εχεις φαγωθεί να γίνεις Ελληνίδα;»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ

Η γραφειοκρατική περιπέτεια μιας Τουρκάλας και μιας Αλβανίδας για το όνειρο της ελληνικής υπηκοότητας

Η Ντόρα Χίσκο, από την άλλη, αγάπησε την Ελλάδα με τον καιρό. Ηρθε από την Αλβανία το 2001, δεκαοκτώ χρόνων, για να περάσει ένα καλοκαίρι με τον αδερφό της που έμενε εδώ, όσο οι γονείς τους επισκέπτονταν την αδερφή της στη Γερμανία. Εκείνη, σε αντίθεση με τα αδέρφια της, δεν είχε ζήσει τα δύσκολα χρόνια μετά την πτώση του Χότζα. Σκόπευε να επιστρέψει στα Τίρανα για να σπουδάσει. Ερωτεύτηκε όμως τον μετέπειτα σύζυγό της –επίσης από την Αλβανία– και αποφάσισαν να ζήσουν στην Αθήνα. Και εκείνη, όπως η Λάλε, ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά από τραγούδια, «ειδικά τα πονεμένα του Πλούταρχου» και από την τηλεόραση. Σημείωνε λέξεις και τις έψαχνε σε ένα λεξικό. Οταν αποφάσισαν να κάνουν οικογένεια ξεκίνησε εντατικά μαθήματα. Ηθελε να μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά της όταν θα πήγαιναν στο σχολείο. Παράλληλα δούλευε σκληρά. Σε φούρνο, πωλήτρια, μετά σερβιτόρα. Τα τελευταία χρόνια επέλεξε να εργάζεται λιγότερες ώρες για να μπορεί να είναι περισσότερο στο σπίτι, κοντά στην κόρη της. «Η Τερέζα είναι σήμερα 14 χρόνων, αριστούχος. Τρεις φορές έχει γίνει σημαιοφόρος στην παρέλαση», λέει στην «Κ» με περηφάνια.

Οι δύο αυτές γυναίκες, η Λάλε από την Τουρκία και η Ντόρα από την Αλβανία, η μια στη Θεσσαλονίκη και η άλλη στην Αθήνα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα είχαν συναντηθεί ποτέ. Εδώ και μερικούς μήνες, όμως, είναι σε διαρκή επικοινωνία. Αυτό που τους ένωσε είναι η επιθυμία τους να γίνουν Ελληνίδες και βασικά η δυσκολία που έχει βάλει το ελληνικό κράτος στο να το πετύχουν.

Κατέθεσαν και οι δύο τα χαρτιά τους για την ελληνική ιθαγένεια το 2017. Ο βασικός λόγος ήταν ότι ένιωθαν πως εδώ είναι το σπίτι τους, η χώρα τους. «Νιώθω πως ανήκω εδώ. Ειδικά επειδή προέρχομαι από ένα κράτος που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μου ακυρώσει το διαβατήριο, δεν θέλω να ζω με το άγχος του τι μπορεί να γίνει εάν κάτι δεν πάει καλά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», εξηγεί η Λάλε. Η Ντόρα ήθελε την ελληνική ταυτότητα γιατί πολλές φορές ένιωθε να την αντιμετωπίζουν διαφορετικά με το που έδειχνε το αλβανικό διαβατήριο. Το ίδιο και την κόρη της, που έχει γεννηθεί εδώ.

«Εχεις φαγωθεί να γίνεις Ελληνίδα;»-1
Η Ντόρα Χίσκο από την Αλβανία πέρασε τις εξετάσεις για την ελληνική ιθαγένεια με επίδοση 98%, όμως τελικώς κόπηκε εξαιτίας ενός οικονομικού όρου. Για την ίδια η έφεση δεν είναι επιλογή. «Βγάζω 450 τον μήνα. Δεν με παίρνει να βάζω στην άκρη 50 ευρώ για έναν χρόνο για τα παράβολα μιας δίκης».

Οι καθυστερήσεις

Και οι δύο γυναίκες είχαν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Ηξεραν βέβαια πως η διαδικασία θα έπαιρνε κάποια χρόνια. Οταν η Λάλε ρώτησε πότε να περιμένει απάντηση, της είπαν πως υπήρχε μια εθελοντική επιτροπή που συνεδρίαζε δυο φορές τον χρόνο και πως τότε (το 2017) κοιτούσαν ακόμη τις αιτήσεις του 2010. Στην πορεία άλλαξε το σύστημα και απαιτούσε να περάσουν και εξετάσεις. Η Λάλε, έχοντας εν τω μεταξύ πάρει ελληνικό πτυχίο, εξαιρέθηκε. «Ευτυχώς, γιατί είχα προβληματιστεί με τις ερωτήσεις. Μπορεί να ξέρω τα πάντα για το ρεμπέτικο ή την ποίηση, αλλά δεν ξέρω με ποιους έπαιζε η Βουγιουκλάκη ή ποια ημέρα ψήνουμε φανουρόπιτα», λέει γελώντας. Η Ντόρα, που έπρεπε να δώσει εξετάσεις, γύριζε από τη δουλειά και αφού φρόντιζε την κόρη της και το σπίτι καθόταν και διάβαζε. Πέρασε τις εξετάσεις με 98%. Αλλά τελικά ούτε αυτό ήταν αρκετό. Τον Μάρτιο 2022 έμαθαν και οι δύο πως είχαν κοπεί.

Η Ντόρα όταν το έμαθε έπεσε από τα σύννεφα. Μάζεψε όλα τα δικαιολογητικά και πήγε μόνη της στο υπουργείο, ζητώντας εξηγήσεις. Δεν είχε προσλάβει δικηγόρο γιατί θεωρούσε πως είχε ό,τι χρειαζόταν και ήδη το κόστος των παραβόλων για την αίτηση (750 ευρώ) την είχε ζορίσει οικονομικά. Στις επίμονες ερωτήσεις της η απάντηση μιας υπαλλήλου την άφησε άφωνη: «Και εσύ τώρα, γιατί έχεις φαγωθεί να γίνεις Ελληνίδα;».

Η Λάλε, ως μεταφράστρια στην Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, είχε πρόσβαση στους δικηγόρους της Ενωσης, οι οποίοι της εξήγησαν τι είχε συμβεί. Το 2020 η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε προσπαθήσει να περάσει σε έναν νόμο για την ιθαγένεια κριτήρια «οικονομικής ένταξης». Οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν πέρασαν από τη Βουλή, αποσύρθηκαν, αλλά «ξαναπέρασαν» έναν χρόνο αργότερα ως υπουργική απόφαση.

Η εγκύκλιος ζητούσε από τη Λάλε να αποδείξει πως για πέντε χρόνια πριν από την κατάθεση της αίτησης είχε ετήσιο εισόδημα 6.500 ευρώ και πάνω. Θεωρητικά δεν θα είχε θέμα με αυτόν τον περιορισμό. Είχε πουλήσει το διαμέρισμά της στην Τουρκία και είχε μεταφέρει σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό 300.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ζούσε μια άνετη ζωή, είχε μάλιστα ξεκινήσει να χτίζει και το δικό της σπίτι στην Επανωμή. Η εγκύκλιος όμως έβαζε και άλλον περιορισμό: το εισόδημα έπρεπε να είναι αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα. Και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η Λάλε όταν πρωτοήρθε διατηρούσε μια τουρκική εταιρεία. Το 2016 την έκλεισε και άνοιξε μια ελληνική εταιρεία, οπότε δεν μπορούσε να δείξει το απαιτούμενο εισόδημα και για τα πέντε χρόνια. «Ενιωσα φοβερή απογοήτευση. Ηταν σαν να προσπαθούσε κάποιος εξαρχής να βάλει εμπόδια στο να γίνω Ελληνίδα και τελικά τα κατάφερε. Ενιωσα ξένη. Σκέφτηκα να φύγω, αλλά να πάω πού; Εδώ είναι το σπίτι μου», λέει. Εκανε ένσταση (αίτηση θεραπείας), αλλά μέσα σε έξι ημέρες απορρίφθηκε. Οσο οι δικηγόροι μελετούσαν την περίπτωσή της, τόσο επέμεναν πως έπρεπε να κινηθεί νομικά. Της εξήγησαν πως είναι παράνομο και αντισυνταγματικό το ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει αναδρομική εφαρμογή. Εκείνη το σκεφτόταν, αλλά δεν ήξερε εάν θα άντεχε ψυχολογικά τη διαδικασία. Μέχρι που μια ημέρα γνώρισε στο Facebook την Ντόρα.

Τα δικαστήρια

Οι δύο γυναίκες, αρχικά μέσω μηνυμάτων και μετά μέσω τηλεφώνου μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Η Ντόρα όμως δεν συζητούσε να κινηθεί νομικά. Ακόμη κι όταν οι δικηγόροι της Λάλε τής πρότειναν να αναλάβουν την υπόθεσή της χωρίς αμοιβή. «Βγάζω 450 τον μήνα. Δεν με παίρνει να βάζω στην άκρη 50 ευρώ για έναν χρόνο για τα παράβολα μιας δίκης», της εξήγησε.

Η Λάλε βρέθηκε αρχές Μαρτίου στο διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης και προσέφυγε κατά της απορριπτικής απόφασης. Στο πλευρό της βέβαια ήταν δεκάδες οργανώσεις στις οποίες συμμετέχει εδώ και χρόνια. Από φιλοζωικές, νοσοκομεία και  ορφανοτροφεία που επισκεπτόταν με τον σκύλο της, ομάδες περιβαλλοντικές με τις οποίες καθάριζαν την πόλη και τις παραλίες, την ΠΕΝ (διεθνή οργάνωση Συγγραφέων και Μεταφραστών) μέχρι και τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Ολοι είχαν στείλει επιστολές συμπαράστασης. «Λένε πως συνήθως ακούγονται καλά πράγματα για κάποιον αφού πεθάνει. Εγώ είχα την τύχη να τα ακούσω εν ζωή», λέει γελώντας. «Είχα επίσης την τύχη να έχω μια οικονομική άνεση και να μπορώ να κάνω όλες αυτές τις δράσεις που δείχνουν την ένταξή μου στη χώρα. Εάν δούλευα μεροκάματο δεν θα είχα την πολυτέλεια  να κάνω τίποτα από όλα αυτά, ούτε βέβαια να αντεπεξέλθω στο κόστος μιας δίκης. Νιώθω λοιπόν πως δίνω αυτόν τον αγώνα για όλους αυτούς που απορρίφθηκαν άδικα. Οπως μου είπε η Ντόρα, εάν κερδίσω θα είναι σαν να κερδίζουμε όλοι».

Η απόφαση του δικαστηρίου θα βγει σε μερικούς μήνες. Η Λάλε συνεχίζει τη ζωή της στην Ελλάδα, πρόσφατα μετακόμισε στο σπίτι που έχτισε και κάνει προσπάθεια να ξεχωρίσει τι είναι η Ελλάδα για εκείνη. «Θέλω να ξεχάσω την απόρριψη και το συναίσθημα που μου προκάλεσε και να επικεντρωθώ στο κομμάτι της συμπαράστασης», καταλήγει.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα