Ευ. Βενιζέλος: Η μεταπολίτευση ήταν η καλύτερη περίοδος από τη σύσταση του ελληνικού κράτους

- Advertisement -

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, που αναδεικνύει η περίοδος της μεταπολίτευσης δεν είναι αποκομμένα μεταξύ τους, αλλά συνδέονται πλήρως με τις εσωτερικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

Ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για το βίβλιο «Η καμπύλη της μεταπολίτευσης 1974-2024», που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, στο φουαγιέ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

«Ολοι αντιλαμβάνονται και συνομολογούν, ότι πρόκειται για την καλύτερη πεντηκονταετία των διακοσίων ετών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι το βιβλίο εμπεριέχει τα συμπεράσματα του ομότιτλου συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών», που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2024 σχετικά με την ιστορική πορεία της χώρας κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης και τα συμπεράσματα που προέκυψαν, ως οδοδείκτη και ως έμπνευση για την ευόδωση των στρατηγικών στόχων και των προσδοκιών της χώρας στο παρόν και στο μέλλον.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, που αναδεικνύει η περίοδος της μεταπολίτευσης δεν είναι αποκομμένα μεταξύ τους, αλλά συνδέονται πλήρως με τις εσωτερικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, «τα διεθνή και τα εγχώρια ορόσημα» που προηγήθηκαν, και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του νεώτερου ελληνικού κράτους, από την ίδρυση του και ιδιαίτερα κατά την τελευταία εκατονταετία, από τις αλλαγές των συνόρων, την ενσωμάτωση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής και την πορεία των διεθνών εξελίξεων οι οποίες καθόρισαν την ιστορική πορεία του τόπου και πρόσθεσε:

«Μήπως, όλα αυτά που συζητάμε, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η έκταση των χωρικών υδάτων, τα ζητήματα που αφορούν τον εναέριο χώρο, όλα αυτά που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την περιφερειακή κατάσταση στην Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην μεγάλη παρευξείνια περιοχή, στην οποία, ας πούμε καθ’ ιστορική απονομή, είμαστε μέλος, δε μας στέλνουν πολύ κοντά στα μεγάλα ζητούμενα της έναρξης της Επανάστασης; Όταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είπε απευθυνόμενος προς τον Μέτερνιχ, ότι ξέρετε, χρειάζεται ένα νέο δυναμικό ολοζώντανο κράτος, έστω και μικρό, το οποίο μαζί με την παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία θα ανακόπτει την κάθοδο της Ρωσίας στις θερμές θάλασσες, στη Μεσόγειο; Μήπως αυτό δεν ήταν το σκεπτικό της από κοινού ένταξης της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το1952; Μήπως αυτό δεν είναι τώρα το μεγάλο στρατηγικό διακύβευμα της Δύσης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και σε σχέση με την οξεία κρίση στην Μέση Ανατολή; Μήπως αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή δε συνδέονται με την τόσο σημαντική για μας στην Συνθήκη της Λωζάννης, που νομίζουμε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στενά, ενώ αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με τη Συρία, με το Ιράκ, με τις περιβόητες κουρδικές περιοχές, με τη Λιβύη, με οτιδήποτε μπορεί να τεθεί στο τραπέζι μια σύγχρονης συζήτησης, ενόψει και των αμερικανικών προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Τρίτη, που είναι η καθοριστική στιγμή για τη στρατηγική υπόσταση της Δύσης».

«Αρα, βλέπετε, πώς όλα αυτά πρέπει να τα εισπράττει και να τα αξιολογεί η ελληνική κοινωνία; Της δώσαμε, λοιπόν, πρώτοι το λόγο, στο συνέδριο του Μαΐου», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε και τα τρία ερωτήματα που τέθηκαν και από τον «Κύκλο Ιδεών» προς την κοινωνία, εάν ισχύει το θεσμικό θεμέλιο της μεταπολίτευσης και «εάν έχουμε συνταγματικό πατριωτισμό», επίσης για το ρόλο που έπαιξε το «καταγωγικό τραύμα» της μεταπολίτευσης, η ευθύνη της δικτατορίας για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο, η τουρκική εισβολή και η στρατιωτική ήττα του ελληνισμού, επί του εδάφους, με την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, το οποίο επηρεάζει, όπως είπε, «τις εσωτερικές προϋποθέσεις άσκησης της εξωτερική μας πολιτικής μέχρι σήμερα» και τέλος, τη συζήτηση για το «πολιτικό γονιδίωμα» της μεταπολίτευσης και για τις οικονομικές εξελίξεις.

https://www.kathimerini.gr/politics/563303725/ey-venizelos-i-metapoliteysi-itan-i-kalyteri-periodos-apo-ti-systasi-toy-ellinikoy-kratoys/

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μόνο η Μεταπολίτευση που ” είναι η καλύτερη περίοδος από τη σύσταση του ελληνικού κράτους” όπως επιγράφεται το άρθρο , έχει δημιουργό και ΔΕΝ θα έχανε τον πολιτικό-κομματικό προσανατολισμό του (τώρα μάλιστα που από ότι φαίνεται ” αποστρατεύτηκε” από τον μικρό ΠΑΣΟΚ) ο κ. Βενιζέλος ΑΝ ανέφερε το όνομα του μεγάλου δημιουργού αυτής της Μεταπολιτεύσεως ,που δεν είναι άλλος από τον αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή ,τον οποίον ”κακήν κακώς” τον έδιωξε -χωρίς την δική του όποια επιστημονική αντίρρηση (όπως του σοφού συνταγματολόγου Αριστόβουλου Μάνεση) αφού πρώτα τον εξαπάτησε ο κατά όλους τους Πασόκους δεύτερος πυλώνας της Μεταπολιτεύσεως -αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου , ο οποίος το 1985/86, αν δεν υπήρχε η πολιτική σοφία του Καραμανλή ,που επεδίωκε ήρεμο πολιτικό βίο και ήρεμα πολιτικά πάθη, θα μπορούσε να ξεκινήσει νέος εθνικός ,συνέχεια του Εθνικού διχασμού του 1915 , ο οποίος κατά την μοναδική σε μεταδοτικότητα καθηγήτρια της νεότερης Ιστορίας μας κυρία Μαρία Ευθυμίου δεν τελείωσε και βλακωδώς συνεχίζεται .
    Μια αυτοκριτική από πολιτικό -του μεγάλου όντως μεγέθους του κ. Βενιζέλου- αναμένεται και για το 6μηνο Οκτ.2009 -Απριλίου 2010 ,κατά το οποίο όλοι τους στο ΠΑΣΟΚ αφού κορόϊδεψαν τον ελληνικό λαό με το σύνθημα ”λεφτά υπάρχουν” ,”γλεντούσαν” όπως οι επιβάτες του Τιτανικού ,μόνο που αυτόν τον Τιτανικό τότε τον έλεγαν ΕΛΛΑΔΑ-ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2009-2011.
    Υ.Γ Στη Ν.Δ οι πρώην μεγάλοι της κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς κρίνουν και κατακρίνουν την κυβέρνησή τους .Οι πρώην μεγάλοι του ΠΑΣΟΚ της 30ετίας 1981-2011 όλα τους τα βρίσκουν εθνωφελή;.
    Αλλά τι λέω ουδείς αριστερός παραδέχεται τα λάθη του , που είναι πολλά για το έθνος-γένος μας από το 1941 (προ αυτού δεν υπήρχαν αριστεροί .Υπήρχαν οι βενιζελικοί και οι αντιβενιζελικοί).

    • Κύριε/κυρία ΣΑΝ, δεν είστε δίκαιος/α

      Αρχικά, γνωρίζουμε από τον ίδιο τον Καραμανλή, όπως καταθέτει στα Αρχεία του, ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών κατά την κρίσιμη περίοδο της “συγκατοίκησης” σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις και διαφωνίες, αλλά προς τιμήν τους και οι δύο παρουσίαζαν εικόνα σύμπνοιας και γαλήνης προς τα έξω, ακριβώς για να μην επέλθει διχασμός.
      Ότι ο αείμνηστος Ανδρέας παραπλάνησε και εξαπάτησε τον αείμνηστο Καραμανλή την άνοιξη του 1985 είναι αναμφισβήτητο, αλλά εξηγείται έυκολα : τι θα εμπόδιζε τον Καραμανλή να προκαλέσει συνταγματική κρίση με τις υπερεξουσίες του, έχοντας ήδη εξασφαλίσει επανεκλογή στην Προεδρία έως το 1990; Τίποτα απολύτως… Και φυσικά, δεν επρόκειτο να δεχθεί να είναι Πρόεδρος με τις μειωμένες αρμοδιότητες τις οποίες προέβλεπε η αναθεώρηση.

      Πολιτικά σκεφτόταν ο μακαρίτης Ανδρέας, όχι με προσωπική κακία ή με απωθημένα. Υπενθυμίζω πως ο ίδιος ο Παπανδρέου ανέστειλε τη δίωξη του αειμνήστου Μητσοτάκη για την υπόθεση ΑΓΕΤ, παρόλο που μπορούσε να την αφήνει να αιωρείται (γιατί δύσκολα θα καταδικαζόταν ο Μητσοτάκης)

      Σε όλη τη δεκαετία του 1980 είχαμε το άχρηστο και εθνικά επικίνδυνο φαινόμενο των “πράσινων και γαλάζιων καφενείων”, για το οποίο όμως ευθύνη φέρουν και τα δύο (τότε) μεγάλα κόμματα. Ειδικά ο μακαρίτης Αβέρωφ κατάφερε να “χαλάσει” ελπιδοφόρους θεσμούς όπως τα συνοικιακά συμβούλια με ακραία πολιτικοποίηση και κομματικοποίηση.
      Έχει μεγάλες ευθύνες βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ με τον ακραία διχαστικό λόγο του και τις σαρωτικές κομματικές διώξεις.

      • Η δική μου -νομίζω και όλων των Ελλήνων που γνώρισαν τον Καραμανλή το 1963, τον Καραμανλή ,που προτίμησε να αυτοεξορισθεί για να μη προκαλέσει συνταγματική κρίση με τον Βασιλέα- απάντηση στο ερώτημά σας ”τι θα εμπόδιζε τον Καραμανλή να προκαλέσει συνταγματική κρίση …” – είναι ότι θα την αποτολμούσε ΜΟΝΟ αν ο Ανδρέας προκαλούσε δημοψήφισμα -όπως είχε υποσχεθεί-για έξοδό μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ .
        Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα ρίσκαρε το αξίωμα του γιατί αυτό θα συνέβαινε αν έχανε σε προκήρυξη προώρων εκλογών.
        Δεν το ψιθύρισε καν τις εξουσίες του όταν ψηφίζονταν βιαστικά και αχρείαστα οι νόμοι για την μοιχεία ,το μονοτονικό ,τα Πανεπιστήμια και πόσοι άλλοι για την ανατροπή του αστικού μας κράτους σε σοσιαλιστικό του τρίτου δρόμου .
        Το προσβλητικό και συνάμα τραγικό για τον ”μεγάλο” Ανδρέα είναι ότι υποσχέθηκε να τον ξαναψηφίσει ως Πρόεδρο -κάτι που όντως θα επιβεβαίωνε την εθνωφελή συγκατοίκηση -και άλλαξε γνώμη από την εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ των Κουρήδων, ενώ η αντικατάστασή του από τον πρωτοδίκη της υποθέσεως Λαμπράκη Σαρτζετάκη ήταν μνησίκακη και ακραία αντιδεξιά πράξη -θα πέθαιναν ήθελαν την Δεξιά-.
        Ο Αβέρωφ που έγραψε το ”φωτιά και τσεκούρι” και μαζί του ο ένας στους τρείς Έλληνες δεν μπορούσαν να ανεχθούν την βάρβαρη αναθεώρηση της Ιστορίας της 10ετίας 1940-49 που σχεδόν όλοι οι Έλληνες ζήσαμε ,είτε πολεμώντας είτε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ιδίως του λεγόμενου εμφυλίου, χάριν ενός ανιστόρητου σοσιαλιστικού μετασχηματισμού .
        Μονόπλευρη και με το ζόρι συμφιλίωση δεν διαρκεί ,όπως το βλέπουμε έκτοτε όσοι άδολα αγαπάμε την Πατρίδα μας.
        Υ.Γ ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ”ΜΑΤΩΣΕ” ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ .
        Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα