Ευρώπη ξύπνα.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

tourkoi-aksiomatikoi-8-1070Να μια παρέμβαση της ωραίας κοιμωμένης, της Ευρώπης, υπέρ των ανθρωπιστικών αξιών εν ονόματι των οποίων συγκροτήθηκε η σύγχρονη μορφή της.

Ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ΑLDE) στην Ευρωβουλή, Γκι Φερχόφσταντ ζήτησε απο τον έλληνα πρωθυπουργό να μην παραδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Δεν σώζει μια φωνή τα προσχήματα. Θα πρέπει και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να πυκνώσουν τις πιέσεις τους για να αποφύγουν οκτώ άνθρωποι τα μεσαιωνικά βασανιστήρια στα οποία είναι εθισμένο το τουρκικό κράτος.

Η μη παράδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών δεν σημαίνει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Διότι ο νόμος προβλέπει πως αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει να μην εκδοθούν, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους εκδώσει. Αν, όμως αποφασίσει την έκδοσή τους, τότε τον τελευταίο λόγο τον έχει ο αρμόδιος υπουργός. Τα περί σεβασμού της Δικαιοσύνης που λέει ο κ. υπουργός, είναι λιγάκι υποκριτικά. Διότι η μόνη περίπτωση να σεβαστεί τη δικαιοσύνη, όπως προφανώς υπονοεί, είναι να μην ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος σε περίπτωση που αποφασιστεί η έκδοση.

Δεν περιμένει κανείς απο την κυβέρνηση του Συριζα ευαισθησία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που υπεράσπιζε στη μεταπολιτευτική της διαδρομή ο πυρήνας της αριστεράς που τον συγκρότησε.  Έχει γίνει ένα καθεστωτικό κόμμα. Αλλά, ας γνωρίζουν πως υπάρχουν αποφάσεις που πληρώνονται ακριβά.

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και όλοι αυτοί οι αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ. Σαββίδη; Δεκαετίες δάκρυα, φραπέ και ιδρώτα εκεί ψηλά στου Ζωγράφου; Όλα στράφι;

  Μικροαστικέ φιλελέ Σαββίδη – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για τους φυλακισμένους-θύματα του συστήματος, για τους αριστερούς φιμωμένους σε τριτοκοσμικά καθεστώτα, για τα θύματα των πρεζέμπορων, για τους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους στη ΓΑΔΑ σε αυτό το καταπιεστικό κράτος των μπάτσων που δεν αφήνει στην ελευθεριακή πρωτοβουλία να κάψει και τα υπόλοιπα μαγαζιά στη Στουρνάρη, επίσης για το δικαίωμα των Φλαμίνγκος στην αυτοδιάθεση….

  ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΓΗΣ, ΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ……

  Κική, έμεινα από MBs – φέρε εδώ το κινητό σου γαμώ τα καρούμπαλα των μπάτσων…..

 2. «Ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ΑLDE) στην Ευρωβουλή, Γκι Φερχόφσταντ ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να μην παραδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα».

  «Με νέα του ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook επανέρχεται ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης στο ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο από την χώρα μας, μετά το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο. Ο κύριος Δοξιάδης επιχειρηματολογεί, όπως έκανε πρόσφατα και με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση των ανθρώπων αυτών, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις αρχές της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης αλλά και στο δικαίωμα στην δίκαιη δίκη και, τελικά, στη ζωή».

  Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος δήλωσε «Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.
  Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

  Νομίζω πως οι παραπάνω τοποθετήσεις είναι συναισθηματικές. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν πρέπει να σεβαστούμε την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση να έχει ελληνοτουρκική διάσταση και όχι ευρωτουρκική. Γιατί δεν πρέπει από ελληνικής πλευράς να υπάρξει μία «μεθόδευση» ώστε την τελική απόφαση να την πάρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Γιατί δεν μας εξυπηρετεί να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα; Γιατί εξυπηρετείται το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον εάν έρθουμε σε αντιπαράθεση με την Τουρκία; Δεν ισχυρίζομαι πως η αντιπαράθεση θα πάρει αναγκαστικά στρατιωτικά χαρακτηριστικά αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ζημιά με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας το 2015 ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,6% του συνολικού ΑΕΠ. Τι θα γίνει εάν η συγκεκριμένη υπόθεση παραμείνει μία ελληνοτουρκική διαφορά και ο κ Ερντογάν ανοίξει τα σύνορα και μας στείλει διακόσιες ή τριακόσιες χιλιάδες μετανάστες από τα τρία εκατομμύρια που υπάρχουν στην Τουρκία και απειλεί την Ευρώπη κατά καιρούς με προώθηση τους; Τώρα τα βόρεια σύνορα μας είναι κλειστά και αυτοί οι συνάνθρωποι μας θα μείνουν αναγκαστικά στα ελληνικά νησιά στα οποία το τουρισμός θα μειωθεί κατά 70% όπως έγινε στη Λέσβο ή στη Χίο. Η μείωση του ΑΕΠ δεν θα συνεπάγεται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις; Τον κ Φερχόφσταντ δεν τον απασχολεί αυτό ίσως να μην απασχολεί τους κ Δοξιάδη και Λυκουρέζο. Οι Έλληνες συνταξιούχοι και μισθωτοί θα συγχωρήσουν την ελληνική κυβέρνηση εάν ξαναδώσει μία μάχη από την οποία θα βγούμε ηττημένοι εξαιτίας της συναισθηματικής έξαρσης και της έλλειψης στοιχειώδους στρατηγικής;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,737ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα