Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο χειροτερεύουν τα πράγματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης οι όποιες αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών σχετικά με τους πόρους φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά άφησαν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Οι 27 υπουργοί, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι να αξιολογήσουν τους λόγους για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, αρκέστηκαν να συμφωνήσουν ότι η Τουρκία έχει επιδεινώσει τις εντάσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι ηγέτες της ΕΕ απείλησαν με επιβολή κυρώσεων τον Δεκέμβριο.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε δει μεγάλη πρόοδο ή βελτίωση από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν χρόνο στην Αγκυρα να βρει μια διπλωματική λύση.

EUROKINISSI

Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ισχυρίζεται ότι οι πόροι φυσικού αερίου διεκδικήθηκαν επίσης από την Ελλάδα και την Κύπρο – μια διαμάχη που έχει προκαλέσει νέες εντάσεις για το διχοτομημένο νησί της Κύπρου, τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και την ευρύτερη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Τα κράτη της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν τις τουρκικές έρευνες στα αμφισβητούμενα ύδατα, την απόφαση να ανοίξει ξανά τα Βαρώσια και τη διαμάχη με τη Γερμανία για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη ως απόδειξη ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του δεν θα «υποκύψει στις απειλές και τον εκβιασμό», αλλά επανέλαβε την έκκλησή του για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προς επίλυση ζητήματα.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση για το σύνολο της Ευρώπης και κατέστη σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Οι εντάσεις ξέσπασαν τον Αύγουστο όταν η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος για να χαρτογραφήσει τις προοπτικές γεώτρησης στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Γερμανία, τωρινή κάτοχος της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ, έχει το κλειδί για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ηλπιζε να μεσολαβήσει μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας, αλλά ήταν έξαλλη όταν η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο τον Οκτώβριο, μετά από μια παύση που είχε προηγηθεί στο μεσοδιάστημα.

«Θα υπάρξει απόφαση στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, μετά τη συνάντηση. «Υπήρξαν επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις. Επομένως, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα το χειριστεί αυτό».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/eeropaioi-epex-oi-eneryeies-tes-toerkias-sten-anat-mesoyeio-cheirotereeoen-ta-praymata_gr_5fce6502c5b619bc4c351450?utm_hp_ref=gr-homepage

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα