Ερωτήσεις και απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας. Και στη χθεσινή συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αφού εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών σε άλλες χώρες, εισηγήθηκε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει και τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν αντίθετες αξιολογήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου κάτι άλλο, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει η Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά του χθες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε: «Θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο εμβολιασμός».

Η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είχε, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, μικρή επίπτωση στην προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα. Οπως είπε, έως χθες στις 5.30 το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί 7.715 ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και πραγματοποιήθηκαν 6.684, δηλαδή ποσοστό 85%, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι ελαφρώς μειωμένο, αλλά κοντά στο αντίστοιχο μιας κοινής ημέρας. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή αναφορές γιατρών ότι πολίτες λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πριν κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση λάθος και προέτρεψε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο χωρίς καμία πρόληψη.

Πάντως, η διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. έχει δημιουργήσει ερωτήματα στα άτομα που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού. Στα ερωτήματα αυτά απαντάει μέσω της «Κ» ο καθηγητής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευ. Μανωλόπουλος.

– Μία δόση εμβολίου της AstraZeneca παρέχει επαρκή προστασία έναντι του κορωνοϊού;

– Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ειδικά εάν έχουν περάσει από τρεις εβδομάδες έως ένας μήνας από τον εμβολιασμό τους, είναι πολύ τυχεροί γιατί έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη ανοσία και προστασία από σοβαρή νοσηλεία και θάνατο. Επίσης, έχουν εξασφαλίσει ανοσία για τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι περισσότεροι που έχουν κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση τον Μάιο. Μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα δεδομένα.

– Η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με άλλο εμβόλιο;

– Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τη δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Αν και θεωρητικά δεν υπάρχει ανησυχία και μια δεύτερη δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο να λειτουργεί σαν booster και να ενισχύει την ανοσία, αυτό δεν έχει δοκιμαστεί και θα ήταν πειραματισμός. Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την περίοδο κάνουν μελέτες στη μείξη εμβολίων, οπότε αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτές.

– Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. σε ποια χρονική στιγμή μετά τον εμβολιασμό εκδηλώθηκαν;

– Αυτά που ενδιαφέρουν τους ειδικούς των υπηρεσιών φαρμακοεπαγρύπνησης, χωρίς να έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τον εμβολιασμό, είναι εκείνα που εκδηλώνονται έως και μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πάντως ότι τα θρομβωτικά επεισόδια δεν είναι σπάνια και εκδηλώνονται περίπου 30 την ημέρα στη χώρα μας.

Στη Γερμανία

Ερωτήματα ανέκυψαν και στη Γερμανία, όπως προέκυψε από σχετικά δημοσιεύματα, και ειδικότερα:

– Γιατί σταμάτησαν οι εμβολιασμοί;

– Ο αριθμός όσων παρουσίασαν στη Γερμανία π.χ. σοβαρή θρόμβωση στον εγκέφαλο που σχετίζεται με θρομβοκυτταροπενία και αιμορραγία ήταν επτά σε διάστημα 14 ημερών. Θεωρητικά στον γενικό πληθυσμό θα ήταν λογικό να αναφερθεί μόνο ένα περιστατικό στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σημειωτέον, οι έξι ήταν γυναίκες και ένας άνδρας, ηλικίας 20 έως 50 ετών. Τρεις εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

– Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca;

– Οποιος παρουσιάζει επίμονο πονοκέφαλο και κόκκινα στίγματα στο δέρμα έπειτα από 4 έως 16 ημέρες, θα πρέπει να απευθυνθεί ταχύτατα στον γιατρό. Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι τέτοιου είδους παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

– Γιατί δεν έχει πάρει έγκριση το εμβόλιο της AstraZeneca στις ΗΠΑ;

– Οι ΗΠΑ βασίζονται στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Πάντως, ανεξάρτητοι επιθεωρητές στη χώρα εξετάζουν ήδη τα αποτελέσματα των δοκιμών της AstraZeneca και η έγκριση αναμένεται εντός του Απριλίου.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα