Ερχεται νέος πόλεμος μετά τον πόλεμο της Τουρκίας;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του Δημητρίου Τσαιλά.  

Ο πόλεμος ξαναξεκίνησε. Έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων. Οι αεροπορικές επιδρομές είναι έντονες και καλύπτουν όλες τις παραμεθόριες πόλεις μεταξύ της Συρίας, της κουρδικής περιοχής και της Τουρκίας. Αναμένουμε από πολλούς αμάχους εκτοπισμένους από αυτές τις περιοχές να κινηθούν νότια. Αναμένουμε σφαγές και λέμε σφαγές διότι έχουμε εμπειρία πως συμπεριφέρθηκαν οι ίδιες ομάδες και το ίδιο κράτος, δηλαδή ηΤουρκία και οι τζιχαντιστές στην Αφρίν τον Μάρτιο του 2018.

Ειρηνικός διάδρομος

Πρώτα απ’ όλα, ο ειρηνικός διάδρομος ή όπως θέλετε να τον αποκαλείτε βασίζεται στην προπαγάνδα. Αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Ισχυρίζονται ότι μάχονται τους μαχητές του ISIS, αλλά δεν υπάρχει κανένα ISIS εκεί. Οι Κούρδοι εξασφάλισαν την περιοχή. Έτσι, αυτή είναι μόνο μια προπαγάνδα του πολέμου. Μιλάνε για μια ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων βάθους η οποία βασικά είναι η κουρδική περιοχή της Συρίας. Αυτό που οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν είναι ότι η τουρκική φιλοδοξία να ξεπαστρέψουν τους Κούρδους είναι ιστορική. Είναι αντίθετοι με την ύπαρξη οποιασδήποτε κουρδικής οντότητας. Έκαναν το ίδιο πράγμα στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά στη συνέχεια υπήρχε μια επιβληθείσα ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κατά του Σαντάμ, η οποία βοήθησε τους Κούρδους να δημιουργήσουν την οντότητα σε εκείνη την περιοχή. Εντός της Τουρκίας, ο

ι Κούρδοι υποφέρουν φυσικά από το 1923 όταν ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος.

Ευφυία ή λάθος του Ντόναλτ Τράμπ;

Ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η κατάσταση στη Συρία θα μπορούσε να χειροτερέψει περισσότερο από ό, τι ήταν ήδη, αλλά ο Πρόεδρος Trump το κατάφερε. Αντί να διαπραγματευτεί την απόσυρση των στρατιωτών των ΗΠΑ με την Τουρκία και τη Ρωσία, απλώς τράβηξε την πρίζα της αμερικανικής παρουσίας στα σύνορα. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζε ότι η παρουσία των αμερικανών δεν ήταν χρήσημη και έπρεπε να αποσυρθεί. Αλλά όπως ξέρουμε τα κενά γεμίζουν. Το θέμα όμως είναι να σιγουρευόμαστε ότι γεμίζουν με κάτι που προστατεύει τα συμφέροντα και την ασφάλεια όλων. Ο Trump δεν κατάφερε να το κάνει.

Τώρα το αποτέλεσμα είναι πολύ προβλέψιμο. Οι Τούρκοι θα κυνηγήσουν τους Κούρδους από τη συνοριακή περιοχή, όπου οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ζήσει για γενιές γενεών. Οι Κούρδοι θα αντισταθούν όχι μόνο εναντίον της τουρκικής επίθεσης αλλά και διεξάγοντας τρομοκρατικές ενέργειες εντός της Τουρκίας και της Τουρκοκρατούμενης Συρίας. Έχει συμβεί ήδη σε μια τουρκική συνοριακή πόλη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Απογοητευμένοι από τον αγώνα ενάντια στην Τουρκία, οι Σύριοι Κούρδοι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον αγώνα τους ενάντια στις αναγεννημένες δυνάμεις του ISIS ή ίσως και να εγκαταλείψουν ακόμη και τα στρατόπεδα στα οποία κρατούνται οι κρατούμενοι του ISIS.

Η αβεβαιότητα

Η Δαμασκός θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να προσφέρει κάποια προστασία στους Κούρδους, οι οποίοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Θα επιστρέψουν στον σκοπό για τον οποίο οι στρατιωτικές τους μονάδες δημιουργήθηκαν από τη Δαμασκό. Δηλαδή να επιτίθενται στην Τουρκία. Έτσι, ένας πόλεμος που μοιάζει σήμερα ότι διεξάγεται μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων θα είναι σύντομα ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας με τη Συρία, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Βέβαια δεν είναι αδύνατο η Δαμασκός και η Άγκυρα να επιτύχουν μια συμφωνία για την αποκατάσταση της εξουσίας των Συρίων κατά μήκος των συνόρων με αντάλλαγμα την καταστολή της κουρδικής απειλής για την Τουρκία και την επιστροφή μεγάλου αριθμού σύριων αράβων προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία. Αλλά, βεβαίως, είναι δυνατή και μια βρώμικη συνέχιση του πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Οι μεγάλοι χαμένοι σε όλα αυτά θα είναι οι άμαχοι της Συρίας, τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Άραβες. Θα υποστούν μεγάλες ανθρωπιστικές καταστροφές, καθώς οι πολίτες χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες ή θα φύγουν στην προσφυγιά για να αποφύγουν τις μάχες. Αναμένεται μεγάλος αριθμός συρίων προσφύγων να αναγκάζονται από την Τουρκία να επιστρέψουν στη Συρία, παραβιάζοντας το δικαίωμα μη επαναπροώθησης.

 

Συμπέρασμα

Ο Άσαντ, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί έχουν λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Ο πρόεδρος Trump απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναξιόπιστη, οι Ρώσοι ενισχύουν την παρουσία τους στο έδαφός της Συρίας και πλέον οι βάσεις τους για έξοδο στη Μεσόγειο είναι αδιαμφισβήτητες, ο Άσαντ έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει το καθεστώς του στην εξουσία στη βορειοανατολική Συρία και οι Ιρανοί θα απολαύσουν τη γελοιοποίηση του και τη διάλυση των Κούρδων.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς

(O Ναύαρχος Ε.Α. Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας,

σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

Ερχεται νέος πόλεμος μετά τον πόλεμο της Τουρκίας;

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτά να τα βλέπουμε εμείς που ονειρευόμαστε ότι θα μας σώσουν οι Αμερικάνοι, οι Ισραηλινοί, οι Γάλλοι, το ξανθό γένος παλαιότερα και οποιοδήποτε άλλοι. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο λύκος έχει χοντρό λαιμό γιατί κάνει τις δουλειές του μόνος του. Προσωπικά δε πιστεύω ότι η οικονομική & πολιτική μας ηγεσία θα το καταλάβει ποτέ αυτό

 2. Θα μετατραπεί για την Τουρκία, η εισβολή στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, σε νέο Βιετνάμ;

  Όχι, ο ασθενής θα υποχωρήσει όσο του επιβάλλει η αδυναμία του και ο ισχυρός θα πάρει ότι του επιτρέπει η ισχύς του. Σε αντίθεση με την τουρκική επέμβαση στην πόλη Αφρίν, όπου οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν τουρκικό Βιετνάμ, τώρα με εξαίρεση τον κ Ντόκο στον ΑΝΤ1, απέφυγαν αυτήν την εκτίμηση.

  Η είσοδος των τουρκικών στρατευμάτων θα είναι εύκολη, ενώ η έξοδος τους θα είναι δύσκολη;

  Όχι, η Τουρκία δεν πάει στην περιοχή για να φύγει, θα παραγάγει την κρατογένεση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Συρίας, στα πρότυπα της κρατογένεσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ένα de facto κράτος, χωρίς διεθνή αναγνώριση. Όπως παραμένουν τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, το πιθανότερο είναι να παραμείνουν και στη Συρία.

  Οι κούρδοι ενισχυμένοι από των Άσαντ, θα πολεμήσουν τον τουρκικό στρατό, αλλάζοντας τον σε βάρος τους συσχετισμό ισχύος;

  Όχι, ο πρόεδρος Άσαντ, δεν πρόκειται να στείλει τεθωρακισμένες ταξιαρχίες για να βοηθήσει τους Κούρδους. Η Δαμασκός, δεν έχει καμία ελπίδα, απέναντι στον τουρκικό στρατό, χωρίς αεροπορική κάλυψη. Εάν κινηθούν προς το συριακό βορρά τα συριακά τεθωρακισμένα, θα βληθούν από την τουρκική αεροπορία, πριν συναντήσουν τα αντίστοιχα τουρκικά. Αρματομαχία Τούρκων-Σύρων δεν προβλέπεται. Μία τέτοια κίνηση, θα ήταν αυτοκτονική για το καθεστώς Άσαντ, καθώς η απώλεια των ταξιαρχιών, θα έθετε σε κίνδυνο την υπόλοιπη επικράτεια, σε περίπτωση παλινόρθωσης του ISIS.

  Θα παράσχει αεροπορική κάλυψη η Ρωσία, στο συριακό στρατό;

  Όχι, γιατί οι Κούρδοι, στο πρόσφατο παρελθόν, αρνήθηκαν την κυριαρχία της Δαμασκού και προώθησαν την ιδέα της de facto ανεξαρτησίας για αρχή και την de jure για τη συνέχεια. Για τη Δαμασκό και τη Ρωσία, η τουρκική εισβολή, αντιμετωπίσθηκε ως μοχλός πίεσης, για την εκ νέου υπαγωγή των Κούρδων στη δικαιοδοσία της συριακής κυβέρνησης, καθώς τα τελευταία χρόνια, είχαν εργαλοιοποιηθεί από τις ΗΠΑ.
  Επίσης, οι Ρώσοι επένδυσαν μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο, για να απομακρύνουν την Τουρκία από την Ουάσιγκτον, μία άστοχη κίνηση, θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Το συριακό καθεστώς, δεν μπορεί να πιέσει τη Ρωσία, για την παροχή αεροπορικής κάλυψης, καθώς χρωστάει σε αυτήν, την επιβίωση του.

  Θα πιέσουν οι Αμερικανοί στρατιωτικά ή οικονομικά την Τουρκία;

  Όχι, το πιθανότερο είναι να αποφύγουν κάποια αντίδραση, για να μην χαθεί ένας σημαντικός κρίκος του δακτυλίου του Σπάικμαν, προς τη Ρωσία. Περίπτωση κάποιας αντίδρασης, υπάρχει από το Κογκρέσο, αλλά δεν θα επηρεάσει την τουρκική στρατηγική, καθώς η δημιουργία κουρδικού κράτους, είναι υπαρξιακό θέμα για την Τουρκία.

  Θα συνδράμουν του Κούρδους, οι ιρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία;

  Όχι, καθώς η δημιουργία κουρδικού κράτους, είναι υπαρξιακό θέμα, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

  Θα διατηρήσουν στο μέλλον, οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ, την αυτονομία τους;

  Όχι, καθώς η επανάσταση της ηλεκτροκίνησης, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την περιοχή θα μειωθεί, ενώ η οικονομική και στρατιωτική άνοδος της Βαγδάτης, θα της επιτρέψει να αναθεωρήσει τις ελευθερίες, που υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στους Κούρδους, κάτω από την πίεση των Αμερικανών, μετά την ήττα του Ιράκ, στον πόλεμο. Η Βαγδάτη, θα προσπαθήσει να ξαναελέγξει, τις βόρειες επαρχίες της, μετά την μελλοντική αποχώρηση, των Αμερικανών από την περιοχή.

  Είναι ο πρόεδρος Τραμπ, για ψυχιατρικό ίδρυμα, από τη στιγμή που επικαλείται την ασύγκριτη σοφία του;

  Όχι, ασφαλώς ως πολιτικός, είναι νάρκισσος και κάνει κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα όμως στη Συρία, δημιουργήθηκε όταν ένας άλλος νάρκισσος, ο πρόεδρος Ομπάμα, «φύτεψε» έναν εμφύλιο πόλεμο. Ο πρόεδρος Ομπάμα, χρησιμοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες, για την διεξαγωγή του πετρελαϊκού πολέμου στη Συρία, για να αποφύγει τις απώλειες των στρατιωτών, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Μπους, που χρησιμοποίησε το πεντάγωνο, για την υλοποίηση του πετρελαϊκού πολέμου του, στο Ιράκ. Η συριακή κρίση είναι παραπροϊόν της προεδρίας Ομπάμα, με στόχο τη ροή των υδρογονανθράκων και την ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι ο πρόεδρος Ομπάμα, άξιος του Νόμπελ ειρήνης ή μήπως ενίσχυση των τζιχαντιστών είναι μία παρανοϊκή πολιτική;

  Φταίνε κυρίως οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί, για την κουρδική τραγωδία;

  Όχι, την κύρια ευθύνη την έχουν οι ριζοσπάστες Κούρδοι του PYD, που με το μαξιμαλισμό τους, πήραν τον κουρδικό λαό, στο λαιμό τους. Η ηγεσία του PYD εργαλειοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και συντάχθηκε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας.

  Θα παραχθεί κουρδική κρατογένεση;

  Όχι, γιατί δεν ευνοεί τόσο η γεωγραφία, όσο και η ανθρωπογεωγραφία.

  Είναι οι παραπάνω εκτιμήσεις, γραμμένες σε πέτρα;

  Όχι, γιατί ο πόλεμος έχει τη δική του δυναμική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα