Ερντογάν: Σημαντικό άλμα η Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε προχθές στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα πρωθυπουργό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε προχθές στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις επικείμενες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και πρόσθεσε: «Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Μίλησε, επίσης, για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις δύο χώρες, λέγοντας ότι τις έφεραν πιο κοντά.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν».

Στην τουρκική πλευρά είναι ευχαριστημένοι από τη συνομιλία των δύο ηγετών, όμως παραδέχονται πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πάντως, θεωρείται θετικό γεγονός πως οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι ξεκινούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις. Στην Αγκυρα ήθελαν την έναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τονίζουν πως ο καθορισμός της ημερομηνίας τους δείχνει πως υπάρχει πρόοδος και στις επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, αλλά και των συνεργατών τους.

Επίσης η συνεργασία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θεωρείται σημαντικό γεγονός, καθώς στην Τουρκία ελπίζουν πως η Αθήνα θα μπορεί να βοηθήσει και στις επαφές και διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιμένει στη θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Τούρκος πρόεδρος.

Εμπειροι αναλυτές παρατηρούν πως ο πρωταρχικός στόχος των δύο πλευρών ήταν η συνέχιση του κλίματος ηρεμίας. Τονίζουν πως οι πολιτικές διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο θα δείξουν τις θέσεις και τις προθέσεις των κυβερνήσεων και τονίζουν πως ενδεχομένως να προκύπτουν δυσκολίες. Ωστόσο, αναφέρουν πως μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Toυρκίας και Ελλάδας δεν περιμένουν θεαματικά αποτελέσματα στην επίλυση των διαφορών, ούτε κάτι για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην Τουρκία παρατηρούν πως ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ δεν έκανε καμιά αναφορά στην Ελλάδα, ενώ στη συνέντευξή του στο PBS μίλησε για την Ελλάδα ως «φιλική χώρα» και αυτά τα θεωρούν μεγάλα βήματα προσέγγισης προς την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά τονίζουν πως και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεχθεί να γίνει η συνάντηση στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη της Τουρκίας, που έχει την ονομασία «τουρκικό σπίτι», είναι ένα από τα δείγματα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς και των βημάτων που μπορούν να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν με έμφαση πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ίσως εξαρτηθεί και από τα δείγματα που θα έχει η Αγκυρα από την Ουάσιγκτον σε σχέση με το ζήτημα της πώλησης των F-16 και την έγκριση της απόφασης αυτής από το Κογκρέσο. Προειδοποιούν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση ή μια πιθανή αντίρρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κοινές γεωτρήσεις με το Ισραήλ

Την ελπίδα του για την έναρξη κοινών γεωτρήσεων με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν και ανέφερε πως στη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη μίλησαν και για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής στην Ευρώπη. Ο κ. Ερντογάν στη συνομιλία του με τους Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε πως ελπίζει σύντομα ο κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί την Τουρκία και τόνισε ότι «αν θέλει ο Θεός δίχως μεγάλη καθυστέρηση θα κάνουμε αυτό το βήμα και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες γεώτρησης με το Ισραήλ, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία γραμμών μεταφοράς ενέργειας όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και από την Τουρκία προς την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ερντογάν δεν αποκάλυψε την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την πρόταση για κοινές γεωτρήσεις. «Ειδικά οι ενεργειακές συνεργασίες μπορούν να μας φθάσουν σε πολύ διαφορετικά μέρη. Μιλήσαμε μαζί του για τις δυνατότητές μας σε αυτό το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

https://www.kathimerini.gr/politics/562630318/erntogan-simantiko-alma-i-thessaloniki/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=editors_pick&pnespid=BqU2q0UH5TlNiEad5M6MSkdKohlm3ulktxhWFLNYYonKFGjiNVDrEj.8Pv2yYyHXotniwjULOQ

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ανυποχώρητος στις θέσεις του ο Τούρκος με ευθύνη τού ανίκανου και προσκυνημένου Μητσοτάκη, που τρέχει παρ’ όλα αυτά από πίσω σαν σκυλάκι. Τι θέλουν τις επαφές και τούς διαλόγους, αφού βλέπουν ότι μ’ αυτήν την τακτική κάνουν την Τουρκία να σκληραίνει την στάση της; Έως πότε οι ραγιάδες των Αθηνών θα ενεργούν βάσει έξωθεν εντολών και ο κοιμισμένος ελληνικός λαός θα τούς ανέχεται και θα τούς χειροκροτεί;

  2. Μακάρι να συζητούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ακόμη με τους Σκοπιανούς – μέχρι και Αμερικανό μεσολαβητή είχαμε, που τον ”ταλαιπωρούσαμε ” κάπου είκοσι χρόνια – και να μην υπέγραφε και κύρωνε την επονείδιστη για όλο τον Ελληνισμό Συμφωνία των Πρεσπών το ”τετράδυμο” Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά-Θεοδωράκη το 2018/19.
    Με την Τουρκία – που ”έπαθε ” με τα πετρέλαια της Θάσου τον Φεβρουάριο του 1973- θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το θέμα των θαλασσίων ζωνών με κατάληξη την Χάγη και κατόπιν θα ακολουθήσει η όποια συζήτηση για ” συνεκμετάλλευση” των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο .
    ΩΣ ΤΟΤΕ, ΩΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΘΑ ΛΕΜΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ-ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΙ ΤΟΥΣ)- ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΒΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΙΕΣ.
    Ας είμαστε βέβαιοι ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχουμε ούτε ενδιάμεσες Συμφωνίες-όπως εκείνη με τα Σκόπια το 1995- ούτε τις ”Πρέσπες” του Αιγαίου.
    ΠΟΣΟ ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΟΎΝ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα