Ερντογάν: Η Γερμανία υποθάλπει τρομοκράτες -Βερολίνο: Παραλογίζεσαι

4/3/17 | 0 | 0 | 365 εμφανίσεις
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι ήδη τεταμένες σχέσεις Αγκυρας-Βερολίνου. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι υποθάλπει την τρομοκρατία με το Βερολίνο να απαντά ότι είναι παράλογες οι αιτιάσεις του.

Αφορμή για την έκρηξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του σε τρεις γερμανικές πόλεις αλλά και ο δημοσιογράφος της Die Welt ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές «Θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για στήριξη και υπόθαλψη τρομοκρατίας».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στο Βερολίνο καθώς επιτρέπει σε Κούρδους ηγέτες να πραγματοποιούν ομιλίες, ενώ αντίθετα απαγορεύτηκαν συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε, δε, «Γερμανό πράκτορα» τον δημοσιογράφο της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση.

«Δεν συνελήφθη επειδή ήταν ανταποκριτής της Die Welt, αλλά επειδή αυτό το άτομο κρυβόταν στην γερμανική πρεσβεία ως μέλος του PKK και ως ένας Γερμανός πράκτορας επί ένα μήνα. Οταν τους ζητήσαμε να μας τον παραδώσουν για να τον δικάσουμε, αυτοί αρνήθηκαν», είπε.

Βερολίνο: Παράλογες οι αιτιάσεις Ερντογάν

«Παράλογες» χαρακτήρισε το Βερολίνο τις κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε «Γερμανό πράκτορα» τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Die Welt.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος εκτός του ότι αποκάλεσε Κούρδο αυτονομιστή και πράκτορα των Γερμανών τον Ντενίζ Γιουτζέλ, κατηγόρησε τη Γερμανία για υπόθαλψη της τρομοκρατίας.

«Αυτό είναι παράλογο», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τα λεγόμενα του Ερντογάν για τον δημοσιογράφο.

«Δεν συνελήφθη επειδή ήταν ανταποκριτής της Die Welt», δήλωσε ο Ερντογάν, «αλλά επειδή αυτό το άτομο κρυβόταν στην γερμανική πρεσβεία ως μέλος του PKK και ως ένας Γερμανός πράκτορας επί ένα μήνα. Οταν τους ζητήσαμε να μας τον παραδώσουν για να τον δικάσουμε, αυτοί αρνήθηκαν».

Νωρίτερα, η Αγκυρα είχε κατηγορήσει το Βερολίνο, ότι εργάζεται με στόχο την ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, μετά την ακύρωση δύο συγκεντρώσεων υποστήριξης του στη Γερμανία όπου επρόκειτο να μεταβούν δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε τις κατηγορίες με ψύχραιμη αντίδραση.

«Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό Κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Παράλληλα, η Μέρκελ από την πλευρά της κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.

«Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι επίσης από την πλευρά μας ενδεδειγμένο να ασκούμε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, υπογράμμισε.
«Η ελευθεροτυπία στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ δεν διασφαλίστηκε με τον προσήκοντα τρόπο».

Πριν από την Ανγκελα Μέρκελ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ήδη απορρίψει τις κατηγορίες εκ μέρους της Αγκυρας.

«Πρόκειται για μια απόφαση (αυτή της ακύρωσης των συγκεντρώσεων) στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμία επιρροή και ούτε θα μπορούσε να έχει καθώς εμπίπτει στη δικαιοδοσία του δήμου ή της περιφέρειας στην οποίας δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία επιρροή» τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/9/20 | (1 σχόλια)
  Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Και το 2021 το Βερολίνο θα πρέπει να καλύψει με δάνεια σχεδόν το 25% του προϋπολογισμού. Βασική αιτία η μείωση εσόδων από φόρους. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί από το 2022, αστάθμητος παράγοντας ένα νέο lockdown. Όπως και φέτος, έτσι και τον ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Επιστροφή στις κάλπες για τους Ιταλούς: Κυριακή και Δευτέρα ψηφίζουν για την ανανέωση επτά περιφερειακών συμβουλίων και των προέδρων τους, αλλά και για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση σε δημοψήφισμα. Οι περιφέρειες στις οποίες γίνονται τοπικές εκλογές είναι η ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Ηλίας Μπέλλος 19.09.2020 • 14:43 μμ Ο επενδυτής έχει καταθέσει σχέδιο που προβλέπει αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, καθώς και επέκταση της δραστηριότητας και σε μη στρατιωτικά οχήματα και νέες στρατιωτικές τεχνολογίες. Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η μεταβίβαση της ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Μια φωτοβολίδα με μικρό αλεξίπτωτο έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 10, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Στην ΕΛΑΣ σήμανε συναγερμός, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας