Σε δύο επιχειρηματίες του μεγαλύτερου ομίλου βιομηχάνων της χώρας απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν διεθνώς μετά από ομιλία του Τούρκου προέδρου που επέκρινε την οργάνωσης.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε διεθνή ταξιδιωτική απαγόρευση για δύο Τούρκους επιχειρηματίες με αφορμή τα σχόλιά τους για το κύμα συλλήψεων επικριτών της κυβέρνησης.
Το δικαστήριο επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στον Ορχάν Τουράν, πρόεδρο της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD), και στον Ομέρ Αράς, υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στους δύο επιχειρηματίες την περασμένη εβδομάδα για απόπειρα επηρεασμού της δικαστικής διαδικασίας λόγω της κριτικής τους για τις συλλήψεις επιφανών προσώπων. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τις συλλήψεις αυτές πολιτικά υποκινούμενες.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του TUSIAD στις 13 Φεβρουαρίου, ο Αράς και ο Τουράν άσκησαν κριτική στο τελευταίο κύμα συλλήψεων από τις τουρκικές αρχές με στόχο άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό ποινικών ερευνών κατά του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η Αϊσέ Μπαρίμ, μάνατζερ καλλιτεχνών που κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης λόγω της φερόμενης συμμετοχής της σε μαζικές διαδηλώσεις το 2013. Ο Ουμίτ Οζντάγ, ένας ακροδεξιός ηγέτης της αντιπολίτευσης, παραμένει επίσης πίσω από τα κάγκελα από τον περασμένο μήνα για υποτιθέμενη υποκίνηση μίσους στο κοινό με την αντιμεταναστευτική ρητορική του.
Μια σειρά από ηγετικά στελέχη του CHP, μεταξύ των οποίων ο Ριζά Ακπολάτ, περιφερειάρχης στην Κωνσταντινούπολη, και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου -ο τελευταίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πιθανούς αντιπάλους του Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2028- βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές έρευνες για κατηγορίες που οι επικριτές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν ψευδείς.
«Αυτά τα γεγονότα, τα οποία συνέβησαν το ένα μετά το άλλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινωνία», δήλωσε ο Αράς στα μέλη της TUSIAD κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Τουράν, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του κράτους δικαίου στη χώρα. Η TUSIAD είναι ο μεγαλύτερος όμιλος βιομηχάνων στη χώρα. «Το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδες για ένα σύγχρονο κράτος», δήλωσε ο Ορχάν.
«Εάν υπάρχει πρόβλημα εδώ, θα προκύψουν προβλήματα παντού. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη στο νόμο, η δυσπιστία, η αστάθεια και η αβεβαιότητα θα εξαπλωθούν παντού», πρόσθεσε.
Την περασμένη Παρασκευή, οι εισαγγελείς άρχισαν να διεξάγουν έρευνα κατά του Αράς και στη συνέχεια κατά του Τουράν.
Περίπου 4.500 εταιρείες λειτουργούν υπό την TUSIAD. Η ένωση αντιπροσωπεύει το ήμισυ του μη δημόσιου εθνικού εισοδήματος της Τουρκίας και διαχειρίζεται το 85% του εξωτερικού μη ενεργειακού εμπορίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Η ανάκριση του Τουράν και του Αράς ήρθε αμέσως μετά τη στοχοποίηση της TUSIAD από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Τετάρτη.
«Στην Τουρκία, θα ξέρετε τη θέση σας. Αν είστε επιχειρηματική ένωση, θα μάθετε να συμπεριφέρεστε ως τέτοια», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο κοινοβούλιο.
«Δεν θα υποκινείτε το κοινό, δεν θα προκαλείτε τα κυβερνητικά θεσμικά όργανα και δεν θα επιχειρείτε να ασκήσετε πίεση στη δικαιοσύνη».
Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Ερντογάν, τόσο ο Τουράν όσο και ο Αράς οδηγήθηκαν από την αστυνομία σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπως έδειξαν τηλεοπτικά πλάνα. Η ανάκρισή τους διήρκεσε περίπου έξι ώρες.
Διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ομάδες δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία έχει βαθύνει μετά τη μετάβαση σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας το 2018 υπό τον Ερντογάν, μειώνοντας τους ελέγχους και τις ισορροπίες.
Πηγή: Al Monitor/militaire