Ερντογάν για Αγία Σοφία: Ηταν όνειρο από τα νιάτα μας – Παράνομες οι ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη

17/7/20 | 0 | 0 | 156 εμφανίσεις

Φωτ. REUTERS

Ως όνειρο που έγινε πραγματικότητα περιέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάνοντας εκ νέου λόγο για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι πολίτες της Τουρκίας είναι χαρούμενοι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, μιλώντας για απελευθέρωση από τα δεσμά της σκλαβιάς της.

Είπε επίσης ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο όνειρο από τα χρόνια της νεότητας για το τουρκικό έθνος.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Άγκυρα δεν δεσμεύεται από τις διεθνείς αντιδράσεις, τις οποίες χαρακτήρισε κενές περιεχομένου.

Σημείωσε δε ότι στην πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου θα παραβρεθούν περίπου 1.000 με 1.500 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Βολές» κατά της Αιγύπτου για τη Λιβύη

Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της Αιγύπτου και την υποστήριξή της προς τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο κ. Ερντογάν έκανε το παραπάνω σχόλιο ερωτηθείς για ενδεχόμενη παρέμβαση της Αιγύπτου στη σύγκρουση της Λιβύης, όπου η Άγκυρα έχει ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί για την Αγία Σοφία: «Παραβιάζονται οι αξίες του μεγάλου Μνημείου»

Αρχιεπισκοπή Αμερικής για Αγία Σοφία: Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες την 24η Ιουλίου

Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο: Κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ οι δύο χώρες

Με πληροφορίες από Anadolu, Reuters, Daily Sabah/Kathimerini

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας