Ερευνητές φτιάχνουν ρομπότ που μπορούν να γεννήσουν άλλα ρομπότ – Δείτε το βίντεο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

φωτ. Shutterstock

Πάνω σε ένα φιλόδοξο project δουλεύουν ερευνητές του Center for Bits and Atoms του MIT, καθώς σχεδιάζουν ρομπότ τα οποία μπορούν ουσιαστικά να συναρμολογηθούν μόνα τους.

Η ομάδα παραδέχεται ότι ο στόχος ενός αυτόνομου ρομπότ που θα φτιάχνεται μόνο του είναι ακόμα «χρόνια μακριά», όμως η μέχρι στιγμής δουλειά τους επιδεικνύει θετικά αποτελέσματα.

Ερευνητές φτιάχνουν ρομπότ που μπορούν να γεννήσουν άλλα ρομπότ – Δείτε το βίντεο-1
φωτ.: MIT/Courtesy of the researchers

Στο κέντρο του συστήματος βρίσκονται voxels (πρόκειται για όρο τον οποίο έχουν «δανειστεί» από τα computer graphics), τα οποία κουβαλούν ισχύ και δεδομένα, που μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα στα κομμάτια. Τα κομμάτια σχηματίζουν τα θεμέλια του ρομπότ, πιάνοντας και συνδέοντας επιπλέον voxels, πριν να κινηθούν πάνω στο δίκτυο, για περαιτέρω συναρμολόγηση.

«Η προσέγγισή μας αμφισβητεί τη συμβατική άποψη ότι τα μεγαλύτερα οικοδομήματα χρειάζονται μεγαλύτερα μηχανήματα για να τα χτίσουν, και θα  μπορούσε να εφαρμοστεί σε τομείς που σήμερα είτε απαιτούν σημαντικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις για υποδομές ή και είναι εντελώς αδύνατοι», σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Nature, σύμφωνα με το techcrunch.com.

Ερευνητές φτιάχνουν ρομπότ που μπορούν να γεννήσουν άλλα ρομπότ – Δείτε το βίντεο-2
φωτ.: MIT/Courtesy of the researchers

Η ανάπτυξη του κατάλληλου επιπέδου νοημοσύνης για αυτά τα συστήματα είναι το μεγάλο εμπόδιο. Μεταξύ άλλων, τα ρομπότ πρέπει να αποφασίσουν πώς και πότε να κατασκευάσουν ένα νέο ρομπότ, πότε να αρχίσουν να το κατασκευάζουν και πώς να αποφύγουν να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο στη διαδικασία.

 

Υπάρχουν όμως, ακόμα, και προβλήματα με το hardware, καθώς η ομάδα δουλεύει αυτή τη στιγμή πάνω στην κατασκευή ισχυρότερων συνδέσεων ανάμεσα στα voxels.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του MIT, σήμερα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα 3D-printed σπίτια, όμως αυτή τη στιγμή, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται εκτυπωτές που είναι εξίσου μεγάλοι ή και μεγαλύτεροι από το ίδιο το σπίτι που χτίζεται. Επομένως, τα οφέλη από ένα σπίτι που θα μπορούσε να συναρμολογείται από ένα πλήθος μικροσκοπικών ρομπότ είναι προφανή.

Η NASA και το ερευνητικό εργαστήριο του αμερικανικού στρατού συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του project.

moneyreview.gr 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα