Ερευνα με το ερώτημα της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη – Τι ακολουθεί των ανακοινώσεων της Πελόζι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Είναι πράγματι όμως μια τόσο σημαντική εξέλιξη; Και σε τι μπορεί πραγματικά να οδηγήσει.

Την έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής σε δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που έχει να γίνει από την προεδρία του Μπίλ Κλίντον, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ -όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί- 400 περίπου ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Η ανακοίνωση της Νάνσι Πελόζι ήταν αιφνίδια και σηματοδοτεί, όπως επισημαίνει η αμερικανική έκδοση της HuffPost μια μεγάλη αλλαγή στην στάση της προέδρου η οποία επί μακρόν είχε αντισταθεί στις πιέσεις που δεχόταν για την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας.

«Ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής του κ. Τραμπ» ανακοίνωσε η Πελόζι μετά την συνάντηση που είχε κεκλεισμένων των θυρών με βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η εξέλιξη αυτή, όπως εξήγησε, έρχεται ως συνέπεια των καταγγελιών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου, φέρεται να άσκησε πιέσεις για να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ έχει παραδεχθεί πως συζήτησε για τον Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, αλλά αρνήθηκε ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την Πελόζι εφόσον οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιωθούν συνιστούν υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας και παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος αφού συνιστούν παρέμβαση στη διεξαγωγή των εκλογών.

 

Η ουσία της υπόθεσης και τι ακολουθεί

Στην πράξη βέβαια, η απόφαση της Πελόζι μοιάζει να είναι πιο σημαντική επειδή η ίδια τελικά ενέδωσε στις πιέσεις των Δημοκρατικών παρά επειδή αλλάζει κάτι στις εξελίξεις που ήδη έτρεχαν. 

Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει η HuffPost US είχε ούτως ή άλλως ψηφίσει υπέρ της έναρξης έρευνας σε βάρος του Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής στις αρχές του μήνα. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει ήδη μια ανοιχτή δικαστική διαδικασία στην οποία η επιτροπή θα ζητούσε την παροχή στοιχείων από τη διοίκηση Τραμπ.

Επίσης η Πελόζι μπορεί να ενέδωσε τελικά στις πιέσεις των συναδέλφων της φρόντισε όμως να τονίσει τη φράση «έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής» θέτοντας μεν σε κίνηση τις διαδικασίες για να ξεκινήσει το έργο έξι διαφορετικών επιτροπών που θα ερευνήσουν το θέμα, αλλά εκφράζοντας και μια επιφύλαξη. 

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν αρκετοί βουλευτές στις ΗΠΑ η ανακοίνωση της Πελόζι είναι εξαιρετικά σημαντική και σε συμβολικό και επικοινωνιακό επίπεδο, όσο βέβαια και υψηλού ρίσκου αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων διαφωνεί. Παράλληλα βέβαια ναρκοθετεί το πεδίο της σύγκρουσης Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του 2020.

Βέβαια δεν είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως ακόμη και εάν ο Τραμπ παραπεμφθεί σε δίκη θα υπάρξει τελικά και απομάκρυνσή του από την προεδρία. Εξάλλου δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Επί της διαδικασίας

Τώρα, οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, όμως οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται πλέον υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ,το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ.

Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης.

Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

ASSOCIATED PRESS

21 χρόνια μετά τον Μπιλ Κλίντον

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Γερουσία, όπου κι απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λεβίνσκι.

Η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του. Η Γερουσία είχε «γλυτώσει» και τον Άντριου Τζόνσον.

Οι αντιδράσεις

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Πελόζι, ο Τραμπ χαρακτήρισε την έρευνα ένα «ανόητο κυνήγι μαγισσών» ενώ υποσχέθηκε πως θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Secretary of State Pompeo recieved permission from Ukraine Government to release the transcript of the telephone call I had with their President. They don’t know either what the big deal is. A total Witch Hunt Scam by the Democrats!

54.5K people are talking about this

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

PRESIDENTIAL HARASSMENT!

127K people are talking about this

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Such an important day at the United Nations, so much work and so much success, and the Democrats purposely had to ruin and demean it with more breaking news Witch Hunt garbage. So bad for our Country!

51K people are talking about this

«Μια τόσο σημαντική ημέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόση πολύ δουλειά και τόση επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν σκοπίπως να την διαλύουν και να την απαξιώσουν με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις με ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών», είπε ο Τραμπ στο twitter. «Μπορείτε να το πιστέψετε;».

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει  στην δημοσιοποίηση του απομαγνητοφωνημένουδ διαλόγου που είχε ο Τραμπ με τον ουκρανό πρόεδρο ενώ ο Τραμπ έχει επίσης σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και θα παραχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπηρεσιακός Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζόζεφ Μαγκουάιρ αναμένεται να καταθέσει αύριο δημόσια ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και της αντίστοιχης επιτροπής στην Γερουσία. Η κατάθεσή του στην Γερουσία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Ο δε Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα στηρίξει τη διαδικασία παραπομπής του αν Τραμπ δεν να συμμορφωθεί πλήρως με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Η πλειονότητα των υποψηφίων Δημοκρατικών για το χρίσμα των εκλογών του 2020 στηρίζουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου. Ανάμεσα τους, οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Κάμαλα Χάρις, Κόρι Μπούκερ.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακκάρθι εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της Βουλής να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής.

«Η πρόεδρος Πελόζι τυγχάνει να είναι πρόεδρος αυτής της Βουλής, αλλά δεν μιλά εκ μέρους της Αμερικής όταν πρόκειται για αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Μακκάρθι σε δημοσιογράφους.

«Δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίσει ότι βρισκόμαστε σε μια έρευνα παραπομπής», πρόσθεσε ο ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή.

Πηγές: HuffPost USReuters, ABC News

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα