Επιχειρηματικό Φόρουμ στα Σκόπια: Ευκαιρίες αλλά και εμπόδια βλέπουν Μυτιληναίος, Μυλωνάς, Μίχαλος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Ο πρόεδρος του Ομίλου «Μυτιληναίος ΑΕ» Ευ. Μυτιληναίος στο 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ στα Σκόπια

Θετικό κλίμα και διάθεση για επενδύσεις διαπίστωσαν οι Ελληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, ωστόσο επισημαίνουν τις αδυναμίες που υπάρχουν.

Μιλώντας μετά την έναρξη του 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας ο πρόεδρου του Ομίλου «Μυτιληναίος Α.Ε» Ευ. Μυτιληναίος, ο πρόεδρος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλος εμφανίστηκαν αισιόδοξοι αλλά μετρημένοι.

Ο πρόεδρος του ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ», Ευάγγελος Μυτιληναίος επεσήμανε ότι στόχος του ομίλου είναι να επαναφέρει τη μεγάλη παράδοση στα Βαλκάνια, ενώ διαπιστώνει θετικό κλίμα προς τους Έλληνες επενδυτές.

Ωστόσο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας, τόσο στις διαδικασίες όσο και στην υλοποίηση ενός έργου. «Εδώ έχει να γίνει προτζεκτ 25 χρόνια. Δεν ξέρουν πώς να κάνουν ένα πρότζεκτ. Άρα το πρώτο πράγμα, πριν διεκδικήσεις κάποιο πρότζεκτ πρέπει να τους μάθεις πώς γίνεται ένα πρότζεκτ. Τις διαδικασίες, τι συμβαίνει στην ΕΕ, πώς προκηρύσσεται», εξήγησε.

«Σε κάθε περίπτωση, τα Σκόπια είναι μια μικρή χώρα δεν μπορείς να την πεις Ελ Ντοράντο», ανέφερε χαρακτηριστικά που προσφέρουν ευκαιρίες για μικρότερες και για μεγαλύτερες επιχειρήσεις» υπογράμμισε και καταλήγοντας ζήτησε να αρθούν και όλα τα προβλήματα σε σχέση με την ονομασία των προϊόντων».

Μίχαλος: Να κατοχυρώσουν το σήμα τους οι ελληνικές επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόταξε το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και κάλεσε τα Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδος να επικοινωνήσουν με τις επιχειρήσεις που δρουν στον τόπο δικαιοδοσίας τους για να κατοχυρώσουν τον όρο «Μακεδονία» στα προϊόντα τους, εφόσον το έχουν πράξει ήδη. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στη διαδικασία κατοχύρωσης του σήματός τους, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. «Και κάποια μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται με τις νομοθεσίες άλλων κρατών, στο επόμενο διάστημα θα διαλευκανθούν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι οι ευκαιρίες είναι μεγάλες καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση τα Σκόπια, με στόχο την επέκταση των εργασιών τους και σε γείτονες χώρες.

«Μας δίνεται μια ευκαιρία ως χώρα, ως Ελλάδα να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Άλλωστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε αυτή τη χώρα είναι Έλληνες επιχειρηματίες, με επενδύσεις άνω των 1 δισ. ευρώ», επισήμανε.

Οι ευκαιρίες πολύ μεγάλες όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά με μια βάση εδώ μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη περιοχή στις γείτονες χώρες.

Μυλωνάς: Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης

Στις ευκαιρίες για ευρύτερες συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν για ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς, που υποστήριξε ότι τα Σκόπια έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η καλή συνεργασία Ελλάδας – Σκοπίων μπορεί να απελευθερώσει και εταιρείες από το εξωτερικό, «που θέλουν να επενδύσουν και θα συνεργαστούν με το ελληνικό κομμάτι. Δεν είναι μόνον Ελλάδα- Σκόπια. Και η χώρα θα αναπτυχθεί και θα είναι ευκαιρία για συνεργασίες πολύ μεγαλύτερες από το Σκόπια-Ελλάδα»

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα