«Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα» απαντά το Πεντάγωνο στον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλλι, στο Πεντάγωνο. Photo via Pentagon

OCTOBER 12, 2019

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Είναι σημαντική η αναφορά του και αρκούντως απειλητική και επιθετική ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “θα αναλάβουν άμεση αμυντική δράση” την επόμενη φορά που θα κινδυνεύσουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος. Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε.

Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών. «Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες.

«Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Όλο το κείμενο της ανακοίνωσης του Brook DeWalt, ακολουθεί:

Τα στρατεύματα των Η.Π.Α. στην περιοχή Κομπάνι βρέθηκαν κάτω από πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις περίπου στις 9 μ.μ. τοπική ώρα, την 11η Οκτωβρίου. Η έκρηξη έγινε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από μια θέση έξω από τη ζώνη του Μηχανισμού Ασφαλείας και σε μια περιοχή γνωστή στους Τούρκους για την παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ.

Όλα τα στρατεύματα των Η.Π.Α. δεν αντιμετώπισαν τραυματισμούς. Οι Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν αποσυρθεί από το Κομπάνι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αντίθετες στην τουρκική στρατιωτική κίνηση στη Συρία και κυρίως αντιτίθενται σε τουρκικές επιχειρήσεις εκτός της ζώνης του Μηχανισμού Ασφαλείας και σε περιοχές όπου οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι παρούσες.

Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τουρκία να αποφύγει πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Attributable to Navy Capt. Brook DeWalt, Director, Defense Press Operations: U.S. troops in the vicinity of Kobani came under artillery fire from Turkish positions at approximately 9 p.m. local Oct. 11.   The explosion occurred within a few hundred meters of a location outside the Security Mechanism zone and in an area known by the Turks to have U.S. forces present.  All U.S. troops are accounted for with no injuries.  U.S. Forces have not withdrawn from Kobani. The United States remains opposed to the Turkish military move into Syria and especially objects to Turkish operations outside the Security Mechanism zone and in areas where the Turks know U.S. forces are present. The U.S. demands that Turkey avoid actions that could result in immediate defensive action. Πληροφορίες από: HELLAS JOURNAL, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Ουάσινγκτον, United States

Πηγή: «Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα» απαντά το Πεντάγωνο στον Ερντογάν https://hellasjournal.com/2019/10/epifylassomaste-toy-dikaiomatos-mas-stin-aytoamyna-apanta-to-pentagono-ston-erntogan/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα