Επιτέλους, η Ελλάδα παράγει το πρώτο υπερσύγχρονο και “αόρατο” Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Επιτέλους, η Ελλάδα παράγει το πρώτο υπερσύγχρονο και “αόρατο” Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της

Υπογραφή σύμβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το LOTUS της INTRACOM Defense

Ελληνικό θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Drone, κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων, παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας και αναγνώριση απειλών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της INTRACOM DEFENSE (IDE). Η ΙDE υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμβαση (Grant Agreement) ύψους 9,7 εκατ. € για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS – Low Observable Tactical Unmanned System, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από αξιολόγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον χώρο της Άμυνας (EDIDP – European Defense Industrial Development Program).

Το πρόγραμμα αφορά «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος» που διαθέτει πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών, όπως:

  • μη ανίχνευση από εχθρικές δυνάμεις λόγω της stealth σχεδίασής του.
  • ικανότητα να επιχειρεί σε μεγάλη εμβέλεια και μακριά από εχθρικές απειλές.
  • αξιοπλοϊμότητα και διαλειτουργικότητα βάσει προτύπων ΝΑΤΟ.
  • αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες.
  • χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.
  • κυβερνοασφάλεια και επεκτασιμότητα.

Η μοναδικότητα του LOTUS έγκειται στο ότι παρόμοια χαρακτηριστικά δεν μπορούν να ενσωματωθούν εκ των υστέρων σε συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας, προσδίδοντάς του ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το πρόγραμμα LOTUS βασίζεται σε τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενα έργα που συμμετείχε η ΙDE με τους βασικούς εταίρους της, όπως είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη:

  • HCUAV, για το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία πτητικές δοκιμές.
  • DELAER, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.

Το LOTUS αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει την ικανότητά της τόσο στην παραγωγή τεχνολογιών αιχμής, στην κατασκευή σύνθετων υλικών και στην υλοποίηση ασφαλών επικοινωνιών, όσο και στον συντονισμό εγχώριων και ξένων εταίρων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Το πρόγραμμα LOTUS θα υλοποιηθεί από Κοινοπραξία με επικεφαλής την IDE και εταίρους από την Ελλάδα (ΙDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία (Embention) και την Ολλανδία (RHEA Group).

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις προδιαγραφείσες από τις υπηρεσίες του επιχειρησιακές απαιτήσεις, να προγραμματίσει σε ορίζοντα πενταετίας την ανεξαρτησία της χώρας από μη ελεγχόμενα κρίσιμα συστήματα και να αποκτήσει σύντομα ένα Ελληνικό σύστημα για την κάλυψη των επιβεβαιωμένων αναγκών του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Πηγή: Δούρειος

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εδώ https://www.youtube.com/watch?v=I7OBmoOnrlM ένας ειδικός του χώρου αναλύει πώς και πόσα έτη απαιτούνται για την παραγωγή νέων, ή τελειοποίηση υπάρχουσας σχεδίασης ανεπάνδρωτων, ειδικά όταν ακόμη δεν έχουν τεθεί οι προδιαγραφές απ’ τον ελληνικό στρατό. Η χώρα μας συμμετέχει βιομηχανικώς πλέον δεκαπενταετίας σε ΑΕΡΙΩΘΟΥΜΕΝΟ ανεπάνδρωτο μαχητικό (το nEUROn) το οποίο έχει παράξει πρωτότυπα, και δύνανται να συνεργάζεται τα μέγιστα με το νέο μαχητικό που (κατά τα φαινόμενα) αγοράζουμε και που κατασκευάζεται και απ’ τον ίδιον κατασκευαστή του νέου μαχητικού μας και είναι και υποτετραπλάσιου κόστους αυτού. Αφού το nEUROn ήδη πετάει, ήδη βάλει βλήματα, γιατί δεν δίνεται όλη η έμφαση σε αυτό το μοντέλο για την τελειοποίησή του; Όσο και αν κοστίζει η τελειοποίησή του, είναι μακράν ανώτερο όλων αυτών του αντιπάλου μας, και χρόνια μπροστά από οτιδήποτε εγχώριο νέας ή άλλης υπάρχουσας σχεδίασης, όσο και πλήρως κατευθυνόμενο από τα νέα μαχητικά που θα μας έλθουν. Παράξτε το τώρα να το έχουμε, και τελειοποιείστε το εν καιρό με συνεχείς εγχώριες αναβαθμίσεις, αφού τεχνολογικώς είμαστε τόσο γαμάτοι όσο ακούγεται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα