Η Κυπριακή Δημοκρατία δια του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ προώθησε επιστολή για τις παρενοχλήσεις που δέχεται το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo από πλοία του τουρκού ναυτικού.

Στην επιστολή περιγράφονται τα γεγονότα:

«Ειδικότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2021, δύο (2) τουρκικά πολεμικά πλοία, συγκεκριμένα η φρεγάτα «ORUC REIS» και η κορβέτα «BAFRA», παρενόχλησαν και απέτρεψαν το υπό σημαία Μάλτας και ιταλικής ιδιοκτησίας πλοίο έρευνας «NAUTICAL GEO», δεόντως αδειοδοτημένο από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, από τη διεξαγωγή έρευνας για την πιθανή διαδρομή του «EASTMED PIPELINE PROJECT». Το έργο είναι σημαντικής περιφερειακής σημασίας και έχει επίσης χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς και εμπόδισαν παράνομα την πορεία του σκάφους έρευνας, αναγκάζοντάς το να εγκαταλείψει την περιοχή, με το ψευδές επιχείρημα ότι η περιοχή εμπίπτει στην τουρκική ναυτιλιακή δικαιοδοσία. Ωστόσο, το περιστατικό έλαβε χώρα σε απόσταση μόλις 22 ναυτικών μιλίων από τις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας που έχει ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των  παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας. της Αιγύπτου, μέσω της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το 2003. Απλώς για να καταδείξουμε το παράλογο των ισχυρισμών της Τουρκίας, η πλησιέστερη τουρκική ακτή  βρίσκεται σε απόσταση 112 ναυτικών μιλίων (επισυνάπτεται σχετικός χάρτης που απεικονίζει την ακριβή θέση του σκάφους “NAUTICAL GEO” όταν παρενοχλήθηκε). Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί από την πλευρά της Τουρκίας στερούνται νομικής βάσης και αντιβαίνουν στη γεωγραφία.

Οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με στόχο να εμποδίσουν την Κύπρο να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της συνιστούν ακόμη μια σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου βάσει του διεθνούς δικαίου: τόσο η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 όσο και το εθιμικό διεθνές δίκαιο…

…Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την πρόσκληση της Κύπρου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών της, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Από την άποψη αυτή, η Κύπρος επαναλαμβάνει την πρόσκλησή της προς την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της. Εναλλακτικά, η Κύπρος επαναλαμβάνει την πρότασή της προς την Τουρκία όσον αφορά τη σύναψη ειδικής συμφωνίας (kompromis) για την κοινή υποβολή του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ορίων τους στο Διεθνές Δικαστήριο, θέτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της σε δοκιμασία.

Επαναβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει καμία αμφιβολία για τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας/αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει να τα ασκεί, να τα υποστηρίζει και να τα προστατεύει καλόπιστα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο…

 Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου»

https://www.militaire.gr/epistoli-tis-kyproy-ston-oie-gia-tin-parenochlisi-toy-nautical-geo/