Επικοινωνία Δένδια – Λαβρόφ με γεμάτη ατζέντα

18/2/21 | 0 | 0 | 119 εμφανίσεις

Εστιασμένη κατά κύριο λόγο στις δυνατότητες καλύτερης διμερούς συνεργασίας ήταν η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Λαβρόφ και δεν είχε παρά ελάχιστη σχέση με τη διαχείριση των εντάσεων που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες στις ευρωρωσικές σχέσεις.

Οι εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών της Ρωσίας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αναζωπύρωση των προβλημάτων που προκάλεσε η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και οι επαπειλούμενες κυρώσεις έχουν ωθήσει τις ευρωρωσικές σχέσεις στο ναδίρ, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα οξείς τόνους. Από το υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι οι κ. Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν κατά κύριο λόγο για τον πολιτικό διάλογο, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα υπό το φως της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στην ελληνική ανεξαρτησία. Με την ευκαιρία ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως προς τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ρωσίας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου. Η κρίση ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Ρωσία είναι μεν έντονη, ωστόσο είναι προφανές ότι οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη και στη Μόσχα είναι εκείνες που δίνουν τον τόνο, ως εκ τούτου και από την Αθήνα τα βήματα είναι πολύ προσεκτικά. Ιδιαίτερα καθώς η Μόσχα, λόγω της ειδικής σχέσης της με την Τουρκία αλλά και της εκτεταμένης (Συρία – Λιβύη) παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στις περιφερειακές υποθέσεις.

Τηλεδιάσκεψη ΝΑΤΟ

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας είχε την ευκαιρία να μιλήσει χθες στους ομολόγους του και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της υπουργικής τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ. Η διά τηλεδιασκέψεως σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας θα συνεχιστεί και σήμερα.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Υπάρχει μια σοβαρή είδηση η οποία όχι μόνο δεν πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ αλλά ούτε καν αναφέρθηκε. Όπως προκύπτει από ενημέρωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε, χθες, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Προφανώς, αντικείμενο της συνομιλίας ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας