Επιθέσεις, αντίποινα και πολιτοφυλακές: Η αντιπαράθεση Ιράν-ΗΠΑ εντείνεται στη Μέση Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

OCTOBER 28, 2023
FARAMARZ DAVAR

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν στο στόχαστρο τις δυνάμεις πληρεξουσίου του Ιράν στην ανατολική Συρία λίγες ώρες μετά την άμεση προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ. 

Οι επιθέσεις πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία έχουν κλιμακωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Τα ολονύκτια επιδρομές των ΗΠΑ, που εξουσιοδοτήθηκαν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ήταν η πρώτη αμερικανική απάντηση σε αυτό που ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι ήταν μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Το Πεντάγωνο είπε ότι οι βάσεις που χτυπήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν από αυτές τις πολιτοφυλακές και περιέγραψε τα χτυπήματα ως μέτρα αυτοάμυνας ξεχωριστά από τη στρατιωτική του υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Συνέβη λιγότερο από 48 ώρες μετά την άνευ προηγουμένου ομιλία του Μπάιντεν στον Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

“Η προειδοποίησή μου προς τον Αγιατολάχ ήταν ότι, εάν συνεχίσουν να κινούνται εναντίον αυτών των στρατευμάτων, θα απαντήσουμε και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Δεν έχει να κάνει με το Ισραήλ”, είπε μαζί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε που επισκέφθηκε. 

Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες στόχευσαν τις δυνάμεις πληρεξουσίου του Ιράν στην ανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία. 

Η επίθεση δεν έχει σκοπό να εξαλείψει αυτές τις δυνάμεις. Αντίθετα, σκοπός του είναι να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν και να δείξει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες η Ισλαμική Δημοκρατία αντιλαμβάνεται ως φθίνουσα δύναμη.

Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι αμερικανοί γερουσιαστές, αμερικανικά κέντρα σκέψης και κυβερνητικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον συνέστησαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν να εγκαταλείψει την πολιτική του «κατευνασμού με την Ισλαμική Δημοκρατία», η οποία πιστεύουν ότι έχει αποδειχθεί «αναποτελεσματική».

Πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η ισραηλινή αεροπορία είχε στοχεύσει θέσεις ιρανικής πολιτοφυλακής, ιδιαίτερα στη Συρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με το Ισραήλ. 

Η τελευταία φορά που η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτών των θέσεων ήταν στην αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν, περίπου πριν από 30 μήνες.

Μετά την επίθεση-σοκ της Χαμάς στο Ισραήλ, η Ισλαμική Δημοκρατία εξέδωσε προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι οι πολιτοφυλακές της στην περιοχή, συλλογικά γνωστές ως «Άξονας της Αντίστασης», θα απαντούσαν στην χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, ο Χαμενεΐ είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις και πρότεινε ότι η Χαμάς είχε ενεργήσει μονομερώς για να αποφύγει την απόδοση ευθύνης στην ιρανική κυβέρνηση. 

Ωστόσο, με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, τις εκτοξεύσεις με ρουκέτες και τις επιθέσεις της Χαμάς, καθώς και τη δυνατότητα εισόδου του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ο τόνος του Χαμενεΐ γρήγορα άλλαξε.

Στις δηλώσεις του, που αυτή τη φορά χρησιμεύουν ως σαφής ένδειξη ότι οι μαχητές ήταν υπό έλεγχο στην περιοχή, αρχικά θεώρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες «κυρίως υπεύθυνες» για τις ενέργειες του Ισραήλ. 

Στη συνέχεια εξέδωσε μια προειδοποίηση ότι εάν οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχιστούν, «οι μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονοι και κανείς δεν θα μπορέσει να τους αποτρέψει».

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζεται, οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία έχουν εντείνει σημαντικά τις δικές τους επιθέσεις. 

Τη δεύτερη εβδομάδα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του στοχοποιήθηκαν τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και τέσσερις φορές στη Συρία.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), χρησιμοποίησαν drone για να επιτεθούν σε αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση δεν έβλαψε τις αμερικανικές δυνάμεις λόγω της επιτυχούς αναχαίτισης και καταστροφής του drone. Ωστόσο, χρησιμεύει ως απόδειξη των κινήτρων και των έμμεσων προσπαθειών της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάφορες περιοχές.

Η Ισλαμική Δημοκρατία υποστηρίζει ομάδες πληρεξουσίων στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο ορισμένες από τις πολιτοφυλακές που λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη, εκπαίδευση και όπλα από το IRGC, την περασμένη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτές οι πολιτοφυλακές αριθμούν περίπου 15.000 μαχητές.

Οι πολιτοφυλακές βρίσκονται κυρίως στην περιοχή μεταξύ Αμπού Καμάλ και Ντέιρ εζ-Ζορ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. 

Η περιοχή παρέχει μια στρατηγική τοποθεσία για την αποστολή όπλων και τη μεταφορά δυνάμεων του IRGC από το εσωτερικό του Ιράν μέσω χερσαίων διαδρομών. 

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, τότε διοικητής της Δύναμης Κουντς του υπερπόντιου κλάδου του IRGC, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 στη θέση του στη Βαγδάτη, ήταν παρών στο Αμπού Καμάλ για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. διοικούσε απευθείας τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης. 

Μετά την αναχώρησή του από το Αμπού Καμάλ, δημοσιεύτηκε μια επιστολή του, που απευθυνόταν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού που είχε χρησιμοποιήσει ως έδρα της διοίκησης του.

Η Ταξιαρχία Fatemiyoun είναι μια άλλη ομάδα πολιτοφυλακής, που περιλαμβάνει Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εκπαιδευτεί και οπλιστεί από το IRGC. Αποτελεί τον πυρήνα των πολιτοφυλακών υπό τον έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Συρία.

Επιπλέον, η Ταξιαρχία Zeinabiyoun αποτελείται από Πακιστανούς Σιίτες μαχητές που έχουν ενσωματωθεί στις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το IRGC στη Συρία. 

Αυτές οι ομάδες ενισχύθηκαν περαιτέρω με την προσθήκη ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών, κυρίως από την Kataib Hezbollah στο Ιράκ, σχηματίζοντας μια μεγαλύτερη οργάνωση πολιτοφυλακής στην ανατολική Συρία, αποτελούμενη από τουλάχιστον τέσσερις πολιτοφυλακές.

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για την παροχή υποστήριξης σε αυτές τις πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων αεροπορικώς και της μεταφοράς εκπαιδευμένου προσωπικού ή διοικητών στη Συρία μέσω αεροπορικών ταξιδιών.

Επιπλέον, χρησιμοποιούν χερσαίες διαδρομές μέσω του Ιράκ για να παραδώσουν όπλα στη Συρία.

Την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο αυτά τα φορτηγά ανεφοδιασμού σε πολλές περιπτώσεις, και σε μία περίπτωση ο αμερικανικός στρατός υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν στόχευσε επίσης αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. 

Η στρατηγική της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απομάκρυνση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, περιλάμβανε την υποστήριξη πολιτοφυλακών που εξαπέλυσαν συνεχείς επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Στόχος τους ήταν να μετατρέψουν το Ιράκ σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούσαν «βάλτο της Αμερικής» και να βάλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κατάσταση παρόμοια με τον πόλεμο του Βιετνάμ. 

Αυτή η στρατηγική επεκτάθηκε και στη Συρία, ιδιαίτερα με την περιορισμένη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, από το 2016 έως το 2020, πραγματοποιήθηκαν αρκετά ισχυρά αντίποινα από τις ΗΠΑ ως απάντηση στα υποστηριζόμενα από το Ιράν επεισόδια.

Μετά τον θάνατο ενός Αμερικανού εργολάβου στο Ιράκ, η αεροπορική επιδρομή εναντίον του Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της εκστρατευτικής δύναμης Quds του IRGC, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του και τον θάνατο ενός Ιρακινού διοικητή πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σε απάντηση στη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα επιδιώξει εκδίκηση εκδιώκοντας στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ από την περιοχή, κυρίως μέσω της χρήσης ομάδων πολιτοφυλακής.

Η ολονύκτια επίθεση στις 26 Οκτωβρίου, η οποία σημειώθηκε μετά από δημόσια προειδοποίηση από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δεν είχε άμεση σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την απροθυμία τους να δουν τη σύγκρουση να κλιμακώνεται. 

«Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο οι Ιρανοί πληρεξούσιοι να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του προσωπικού μας, του δικού μας λαού», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS την Κυριακή.

«Λαμβάνουμε κάθε μέτρο για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να τους υπερασπιστούμε και, αν χρειαστεί, να απαντήσουμε αποφασιστικά», είπε. 

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τις αμυντικές τους ενέργειες κατά των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία ως ξεχωριστές από τη σύγκρουση στο Ισραήλ, φαίνεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει υιοθετήσει μια νέα πολιτική, όπως διατυπώθηκε στις πρόσφατες ομιλίες του Khamenei και του Hossein Amir-Abdollahian, του υπουργού Εξωτερικών. 

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν έκανε μια σαφή δήλωση κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα, όταν είπε: «Στους Ισραηλινούς πολεμοκάπηλους και τους υποστηρικτές τους, στους Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιώτες που επί του παρόντος επιβλέπουν μια γενοκτονία στην Παλαιστίνη, κατηγορηματικά δεν καλωσορίζω την επέκταση και το εύρος της σύγκρουσης», είπε. 

“Εάν η κρίση στη Γάζα επιμείνει, δεν θα μείνουν απρόσβλητοι στις συνέπειες. Αυτή η περιοχή είναι το σπίτι μας. Η Δυτική Ασία [η Μέση Ανατολή] είναι το κτήμα μας. Δεν θα συμβιβαζόμαστε για τη διαφύλαξη των συμφερόντων μας.”

Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ορισμένοι παρατηρητές έχουν προτείνει, ο τόνος του Amir-Abdollahian αποτελούσε «απειλή για χρήση βίας», την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία απέφυγε να κάνει πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. 

Ωστόσο, είναι προφανές ότι, από την οπτική γωνία του Χαμενεΐ και της ιρανικής κυβέρνησης, η περιφερειακή κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σημείο που απειλούν ανοιχτά το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένοπλη σύγκρουση, ακόμη και μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, φαινομενικά στηριζόμενοι στη δύναμη των πολιτοφυλακών τους.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο αμυντικό τους δόγμα και στη νομική ερμηνεία του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν εξισώνουν την απειλή βίας με την πραγματική χρήση βίας, κάτι που διαφέρει από ορισμένες άλλες χώρες.

Ωστόσο, η κατάσταση σχετικά με το Ισραήλ, που τώρα έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Χαμάς, είναι διαφορετική και θα μπορούσε να προκαλέσει μια απάντηση από τις ΗΠΑ, καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εντείνονται και να κλιμακώνονται.

Επιπλέον, οι ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία, που δεν αναγνωρίζονται ως κρατικοί παράγοντες και δεν τηρούν τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς, ενδέχεται να προκαλέσουν ακούσια ενέργειες για τις οποίες η Ισλαμική Δημοκρατία θα φέρει ευθύνη λόγω της υποστήριξής της, οδηγώντας ενδεχομένως σε απότομη κλιμάκωση της η σύγκρουση.

iranwire.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα