«Η Χεζμπολάχ καταγγέλλει έντονα την επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον της πλατείας του τεμένους αλ Άκσα και τις επιθέσεις τους εναντίον πιστών», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

Οι διεθνείς καταδίκες έχουν αυξηθεί αφού η αστυνομία του Ισραήλ εισέβαλε τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, για να εκδιώξει Παλαιστίνιους πιστούς την ώρα που προσεύχονταν.

Τα βίαια επεισόδια αυτά σημειώθηκαν εν μέσω του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, ενώ οι Εβραίοι γιορτάζουν από χθες Τετάρτη το βράδυ το Πάσχα.

«Η Χεζμπολάχ δηλώνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό και τα κινήματα αντίστασης και διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε όλα τα μέτρα που θα λάβουν προκειμένου να προστατεύσουν τους πιστούς και το τέμενος αλ Άκσα και να αποτρέψουν τον εχθρό να συνεχίσει τις επιθέσεις του», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες το βράδυ από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός και αυτόπτες μάρτυρες. Το προηγούμενο βράδυ είχαν εκτοξευθεί και πάλι ρουκέτες, στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα.

Η Χεζμπολάχ, που διαθέτει και ισχυρό ένοπλο βραχίονα, διατηρεί καλές σχέσεις με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, και με τον Ισλαμικό Τζιχάντ.

Το 2006, στην πιο πρόσφατη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι από τη λιβανέζικη πλευρά, κυρίως άμαχοι, και 160 από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως στρατιωτικοί.

https://www.militaire.gr/epidromi-toy-israil-sto-temenos-al-aksa-symparastasi-tis-chezmpolach-stoys-palaistinioys/