Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 7ης ηπείρου με την ονομασία Zealandia – Πού βρίσκεται

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  • Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 7ης ηπείρου με την ονομασία Zealandia – Πού βρίσκεται
    Πλάνο της Γης από το διάστημα (φωτ.: NASA)

Την ύπαρξη μιας κρυμμένης ηπείρου στον Ειρηνικό Ωκεανό επιβεβαίωσε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Νικ Μόρτιμερ σε δημοσίευση στο περιοδικό GSA Today της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Καληδονία είναι στην πραγματικότητα κομμάτι μιας πλάκας του ηπειρωτικού φλοιού έκτασης 4,9 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, με την ονομασία Zealandia.

Όπως υποστηρίζουν, η Zealandia άρχισε να αποκόπτεται γεωλογικά από την υπερ-ήπειρο Γκοντβάνα, πριν από περίπου 100 εκατ. χρόνια.

Το τίμημα όμως ήταν μεγάλο, καθώς στην πορεία το μεγαλύτερο μέρος της καλύφθηκε από τα κύματα. Σήμερα μόνο το 6% παραμένει πάνω από το νερό.

«Η επιστημονική αξία της αξιολόγησης της Zealandia ως ηπείρου είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα επιπλέον όνομα σε έναν κατάλογο. Μια ήπειρος που βυθίζεται ακόμα άθραυστη, καθίσταται πρόκληση και χρήσιμο εργαλείο για την εξερεύνηση της συνοχής και της διάλυσης του ηπειρωτικού φλοιού» αναφέρουν οι επιστήμονες.


(Φωτ.: geosociety.org)

Προς το παρόν δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση για τον ορισμό των νέων ηπείρων, γι’ αυτό και είναι πολλοί οι επιστήμονες που διαφωνούν πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα, η Ευρώπη και η Ασία θεωρούνται ξεχωριστές ήπειροι από τους γεωγράφους, αλλά οι γεωλόγοι τη θεωρούν μία ενιαία οντότητα, την Ευρασία. Συνεπώς οι γεωλόγοι που διεκδικούν το δικαίωμα της Zealandia να αναβαθμιστεί σε ήπειρο, θα πρέπει πρώτα να πείσουν πολλούς συναδέλφους τους πέρα από το θεωρητικό επίπεδο.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση δηλώνουν σίγουροι για την επιστημονική τους θεωρία: «Αν μπορούσαμε να στραγγίξουμε τους ωκεανούς του πλανήτη, τότε η Zealandia θα είχε εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως ήπειρος» δήλωσε ο Μόρτιμερ.

Από γεωγραφική άποψη υπάρχουν επτά ήπειροι: Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ωκεανία (Αυστραλία) και Ανταρκτική. Αλλά είναι έξι, αν Ευρώπη και Ασία θεωρηθούν ως Ευρασία. Σε κάθε περίπτωση η Zealandia, αν τελικά αναγνωριστεί ως ήπειρος, θα είναι η μικρότερη της παρέας.

pontos-news.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα