Οι Αρμένιοι ξυλοκοπούν τον Τούρκο πρέσβη

Ο Τούρκος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκε επίθεση από ομάδα Αρμενίων , λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία.

Το περιστατικό συνέβη την ώρα που συμμετείχε σε συνέδριο στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου μια ομάδα νεαρών ανδρών τον κυνήγησε, του έριξαν νερό και μαζεύτηκαν

γύρω του για να τον επιτεθούν και να τον ξυλοκόψουν, αλλά αυτός ξέφυγε από αυτούς με τη βοήθεια του ενός που τον συντρόφευε.

Επενέβησαν η Μονάδα Διπλωματικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες για να αποτρέψουν την κλιμάκωση των γεγονότων στην πανεπιστημιούπολη και έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Η Τουρκία καταδικάζει

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση αρμενικών ομάδων σε συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Τουρκικής Δημόσιας Διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

«Οι αξιωματούχοι μας που παρακολούθησαν τη Διάσκεψη Δημόσιας Διπλωματίας που φιλοξενήθηκε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας Annaberg και το Ινστιτούτο Yunus Emre στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 έγιναν στόχοι και παρενοχλήσεις, λεκτικά και σωματικά, από αρμενικές εξτρεμιστικές ομάδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «η γλώσσα μίσους που χρησιμοποιείται από εξτρεμιστικές ομάδες της διασποράς, με στόχο την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και πιο πρόσφατα την κυβέρνηση της Αρμενίας και την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, έχει μετατραπεί σε πράξεις βίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την κίνηση των απαραίτητων νομικών διαδικασιών σε βάρος όσων συμμετείχαν στην επίθεση.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία, που έχει γεωστρατηγικές φιλοδοξίες στην πρώην σοβιετική περιοχή του Καυκάσου και την Κεντρική Ασία, έχει κάνει το Αζερμπαϊτζάν, την τουρκόφωνη και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, κύριο σύμμαχό της στην περιοχή, μια φιλία που ενισχύεται από το κοινό μίσος προς την Αρμενία.

Επίσης, η Άγκυρα υποστήριξε το Μπακού στην επιθυμία του να ελέγξει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Επίσης, οι Αρμένιοι έχουν μακροχρόνια εχθρότητα προς την Τουρκία λόγω της γενοκτονίας που πραγματοποίησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία σκότωσε περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους.

«Επίθεση σε Τούρκο πρέσβη από Αρμένιους- πέταξαν νερά και τον χτύπησαν»