Επίθεση διευθυντή «Ευαγγελισμού» σε κυβέρνηση για lockdown: «Θάβουν τη χώρα πρώιμα για να ηρωποιηθεί ο Κ.Μητσοτάκης!»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Ιατρικής Υπηρεσίας της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», και μέχρι τον Ιούλιο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το δεύτερο lockdown, το οποίο θεωρεί αχρείαστο και με πολιτική σκοπιμότητα, ενώ καταρρίπτει και το αφήγημα ΜΜΕ και κυβέρνησης περί ανεύθυνων πολιτών.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ήταν αρκούντως δραστικά. Χρειάζονται όμως μια λανθάνουσα περίοδο για να λειτουργήσουν. Γιατί δεν περιμέναμε; Η όλη διαχείριση καταδεικνύει πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας»

«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. μάς οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Από τον φόβο μήπως τυχόν ντροπιαστούν το υπουργείο Υγείας και ο πρωθυπουργός, που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το φαίνεσθαι, θέλουν να ηρωοποιηθούν. Είναι η επικοινωνία, όχι η ουσία. Την ώρα που η κοινωνία πεινάει, φοβάται, την κλείνει όλη μέσα, τη θάβει προληπτικά. Πολιτικό λάθος και αμοραλισμός», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

● Πώς σχολιάζετε το απόλυτο μέτρο του lockdown που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός;

Μέτρα πάνω στα μέτρα, κλιμάκωση των μέτρων μέσα σε λίγες μέρες, «εκθετική αύξηση της διασποράς», «κάτι άλλαξε δραματικά», «είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα» και τελικά lockdown. «Η φρίκη! Η φρίκη!» του Κόνραντ σε απευθείας μετάδοση, αντί για αναδιάταξη του συστήματος υγείας ακόμα και τώρα, την ώρα της αύξησης των διαγνώσεων.

Πού είναι τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι πρέπει να γίνει lockdown; Τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ήταν αρκούντως δραστικά. Χρειάζονται όμως μια λανθάνουσα περίοδο για να λειτουργήσουν. Γιατί δεν περιμέναμε; Το lockdown ήταν πρώιμο. Κλείνει η κοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί η δυσφήμηση του πρωθυπουργού. Η όλη διαχείριση καταδεικνύει πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας. Ο ιδιωτικός τομέας φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Η ευθύνη είναι τεράστια

● Πώς βλέπετε τη διαχείριση της πανδημίας από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας;

Η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι ελλιπής. Δείχνει αμέλεια και άγνοια, καθώς είναι τρομαγμένοι και μπερδεμένοι. Δεν μπορεί ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μην έχει απλά κρεβάτια νοσηλείας Covid. Δεν μπορεί ολόκληρο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη με 600 κρεβάτια να διαθέτει μόνο 75 για Covid.

Δεν μπορεί μεγάλα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να μην έχουν κρεβάτια Covid – Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή! Δεν μπορεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία να δέχεται περιστατικά Covid μόνο η Λάρισα. Να στέλνουν στη Λάρισα ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, με σπατάλη ενέργειας, προσωπικού κ.ο.κ.

Είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας αυτό που συμβαίνει. Στην Αττική, μετά την προτροπή μας, άνοιξαν όλα τα νοσοκομεία σε νοσηλείες Covid και δεν μπουκώνει το σύστημα, έχουμε πολλά περιθώρια, έχουμε και πολλά νοσοκομεία. Δεν βρισκόμαστε στο πρώτο κύμα, οπότε δεν γνωρίζαμε. Τώρα γνωρίζουμε. Είναι μία πνευμονία υπερμεταδοτική. Γι’ αυτό κολλάει τόσος κόσμος. Αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί από γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους κοκ. Δεν χρειάζεται κάποια εξειδίκευση τρομερή, χρειάζεται να προσέχεις. Τους το είπαμε. Η κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά στο υπουργείο Υγείας..

● Κερδήθηκε ο χρόνος, στηρίχθηκε το ΕΣΥ στην πρώτη καραντίνα;

Οχι. Προφανώς χρειάζονται γιατροί στο σύστημα υγείας. Δεν προσλαμβάνουν όμως ούτε σε αντικατάσταση αυτών που φεύγουν. Κάθε χρόνο φεύγουν 25-30 γιατροί από τον «Ευαγγελισμό» και έρχονται 1 ή 2. Υπάρχουν ελλείψεις δεκάδων γιατρών στο νοσοκομείο.

Αγνωστο πώς τα καταφέρνουν οι παθολογικές και οι χειρουργικές κλινικές μας. Δεν άνοιξαν κλίνες ΜΕΘ – είναι περίπου 770 σήμερα, ορισμένες από μετατροπές κλινικών σε ΜΕΘ που δεν θα μείνουν παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας μετά την πανδημία. Ούτε υποχρεώνει τον ιδιωτικό τομέα να πάρει περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας επιλέγει – και μάλιστα τα πιο ελαφριά. Αυτά που θα προσφέρουν χρήματα χωρίς κόστος. Περιστατικά που τους φέρνουν 1.600 ευρώ την ημέρα, όσο και ο μισθός ενός ειδικευμένου γιατρού του συστήματος υγείας! Διότι κοστίζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Καίγεται η Θεσσαλονίκη και το «Διαβαλκανικό» δεν βοηθάει. Αντί να το αναγκάσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα ασθενείς με αεροδιακομιδή. Ο ιδιωτικός τομέας φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Η ευθύνη είναι τεράστια.

● Το ΕΣΥ ξαναμετατρέπεται σε μονοθεματικό σύστημα υγείας;

«Απόνερο του lockdown είναι ο τρόμος του κόσμου να πάει στο νοσοκομείο. Μην τολμήσουν να κλείσουν τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και πεθάνει ο κόσμος έξω. Τίποτα κλειστό! Η υπόλοιπη δουλειά πρέπει να συνεχίζεται κανονικά, εκ παραλλήλου με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διότι ο κόσμος που πρέπει να χειρουργηθεί πού θα πάει; Κανένας δεν πηγαίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία διότι είναι πανάκριβα. Επομένως, αν δεν έχει πού να πάει, θα πεθάνει στο σπίτι του.

Ολοι οι γιατροί έχουμε να επιδείξουμε ασθενείς που επιδεινώθηκαν από το lockdown του συστήματος υγείας στο πρώτο κύμα. Έκλεισαν χειρουργεία, ο καρκίνος προχώρησε σε σημείο που ο ασθενής δεν μπορούσε να γλιτώσει. Φοβάται ο κόσμος να προσεγγίσει τα νοσοκομεία στο lockdown. Αποδείχθηκε ότι το 10% των περιπτώσεων εγκεφαλικών και εμφραγμάτων πήγαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της καραντίνας.

Στον «Ευαγγελισμό», από 50 εμφράγματα σε κάθε εφημερία, στο lockdown της πρώτης περιόδου βλέπαμε πέντε. Είδαμε τρεις περιπτώσεις ρήξης καρδιάς που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε, όταν έφυγε το πρώτο κύμα. Καρδιές παραμελημένες μετά το έμφραγμα που δεν αντιμετωπίζεται, που σπάνε και ανοίγουν. Κατέληξαν όλοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εμφραγμάτων. Δεν μπορούσαμε να τους σώσουμε».

● Τι θα λέγατε στον κόσμο;

«Να προσέχει, να φοράει τη μάσκα του παντού, αλλά να μη φοβάται και αν χρειαστεί να έρθει στο νοσοκομείο. Η πανδημία δεν είναι πρόβλημα του κόσμου. Οι πολίτες της χώρας μας είναι πιο μαζεμένοι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Θα βάλουν μάσκα παντού και θα προσέχουν

Ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι φοβερά με την τήρηση του μέτρου της μάσκας. Πρωτίστως τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν – και οι άνθρωποι με τις ζωές τους. Δεν μπορείς να απομονώσεις πλήρως την κοινωνία. Οσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν μεγάλη ηλικία είναι σε μειονεκτική θέση. Χρειάζεται επομένως να προσέχουν και να τους προσέχουμε περισσότερο. Η υπερμετάδοση είναι το πρόβλημα με τον ιό αυτό».

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/932740_epithesi-dieythynti-eyaggelismoy-se-kyvernisi-gia-lockdown-thavoyn

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ως εντατικολόγος και πνευμονολόγος καθηγητής καλά τα είπε στην ”συμπολιτευόμενη” ΕΦ.ΣΥΝ -δεν μας είπε όμως γιατί μετά τον Ιούλιο έπαυσε να συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας-αλλά τι ήθελε την ΜΗ ιατρική γνωμάτευση του ότι ”το lockdown είναι πολιτικό λάθος και αμοραλισμός”.
    Σίγουρα εξασφάλισε μια θέση σε ψηφοδέλτιο του ΤσιπροΣύριζα.

  2. Να κυταξτε κύριε στην ορθοπαιδική κλινική στον 7ο όροφο του ευαγγελισμού που ήμουνα 4σεπτεμβριου που εκανα ενχυρησι καιηχα γινη μούσκεμα στον ιδρωτα ένα βραδυ πήγα να πιάσω πνευμονία γιατί δεν μου άλλαζαν σεντόνια το βραδυ είχαν εξαφανιστη όλοι νοσοκόμοι οι πάντες δεν ντρεπομασται λιγο τι διοίκηση είναι αυτή κύριε δυαλυμενο σύστημα υγείας νοσοκόμοι να βρίζουν τους νοσηλευόμενους άντε να χαθη το σύστημα υγειας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα