Επέστρεψε ο εφιάλτης για την τουρκική αεράμυνα: Είχε διάρκεια όσο απλώνονταν τα στίγματα των ελληνικών F-16 στην Κύπρο

29/8/20 | 2 | 0 | 745 εμφανίσεις

Ελληνικό μαχητικό F-16 M μαζί με Γαλλικό Rafale κατά την άσκηση EUNOMIA που διεξήχθη στο FIR Λευκωσίας. Πηγή: Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Έκαναν τους «λαγούς» και τους στράγγιζαν τα καύσιμα
-3ωρος πονοκέφαλος στο Τουρκικό Επιτελείο
-Μεγάλη επικοινωνιακή επιχείρηση για μια έστω ρεβάνς από τους Τούρκους

Αποσβολωμένοι και με σχεδόν τρεμάμενη φωνή οι Τούρκοι ελεγκτές αεράμυνας ανέφεραν προς το επιτελείο ότι έξι ελληνικά μαχητικά, τους είχαν κάνει μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη και πετούν ενωμένα μαζί με τα F-16 M της 336 Μοίρας και τα γαλλικά Rafale εντός του FIR Λευκωσίας.

Οι ώρες που ακολούθησαν για τους υπεύθυνους και τους χειριστές της διάτρητης αεράμυνας ήταν σίγουρα ισάξιες με τον πιο άσχημο εφιάλτη, στον οποίο πρωταγωνιστούσαν.

Από εκείνη την ώρα και μετά οι Τούρκοι αναζητούν για δεύτερη φορά μέσα στην ελληνοτουρκική κρίση που έχει ξεσπάσει, τη ρεβάνς.

Από το Επιτελείο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δόθηκε η εντολή για απογείωση F-16 και την εντολή να εμπλακούν.
Ανάμεσα από το Καστελόριζο και την Κύπρο εκτός των έξι αεροσκαφών που εκπαιδεύονταν όλα μαζί νοτιοδυτικά της Πάφου, είχαν στήσει το δικό τους καρτέρι ακόμη τέσσερα F-16 Block 52 plus από τις 340 και 343 μοίρα.

 • Οι «λαγοί»

Ήταν οι «λαγοί» οι οποίοι παρέσυραν ουσιαστικά μακριά από το πεδίο της αεροναυτικής άσκησης EUNOMIA τα τουρκικά F-16 που είχαν πάρει την εντολή να χαλάσουν τα Ελληνοκυπριακά και Γαλλικά σχέδια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αρχικά οι Έλληνες ιπτάμενοι άφησαν ένα ελεγχόμενο «πλεονέκτημα» στους Τούρκους, επιχειρώντας έτσι να τους αδειάσουν πιο γρήγορα τις μισογεμάτες δεξαμενές καυσίμων.

Οι Τούρκοι πιλότοι έχει διαπιστωθεί ότι απογειώνονται τα τελευταία χρόνια με τις μισές δεξαμενές να έχουν καύσιμα σε μια ακόμη προσπάθεια να έχουν λιγότερο βάρος ώστε να κερδίζουν πλεονέκτημα σε ελιγμούς.

Παράλληλα διατηρούν το πλεονέκτημα του ιπτάμενου τάνκερ που δεν σταματά να πετά στο όριο του FIR της Άγκυρας.
Η συνέχεια ωστόσο για τους ιπταμένους της γείτονος δεν ήταν τόσο ευχάριστη διότι με τα καύσιμα να τελειώνουν η υποτιθέμενη αερομαχία στην οποία έβγαιναν κερδισμένοι έγινε ένας εφιάλτης πάνω από την ανοιχτή θάλασσα της Αν. Μεσογείου.

Αυτά και ορισμένα άλλα, σημειώθηκαν την Πέμπτη, κατά την 3 ωρών και πλέον τετραμερή άσκηση που έγινε με τη συμμετοχή συνολικά δώδεκα Ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο.

 • Η επιστροφή της 336 και το νέο χουνέρι από το Καστέλλι

Την Παρασκευή τα τουρκικά μαχητικά ήταν σε readiness των 2 λεπτών, δηλαδή οι αεροπόροι τους βρίσκονταν μέσα στο cockpit περιμένοντας την εντολή για άμεση απογείωση.

Ήξεραν ότι τα F-16 M της 336 Μοίρας «Όλυμπος» που τροχοδρόμησαν με τη γαλανόλευκη μετά από 20 χρόνια στην Πάφο, θα επέστρεφαν πίσω στον Άραξο.

Οι Τούρκοι τοποθέτησαν για τον εντοπισμό τους και το ιπτάμενο ραντάρ Ε-7 βόρεια και δυτικά της Κύπρου. Η πτήση των μπλε φτερών έγινε ξανά αντιληπτή λίγο μετά το Καστελόριζο και τότε οι Τούρκοι πιλότοι από το Dalaman έλαβαν την εντολή για απογείωση και φυσικά παρενόχληση.

Αντί όμως να παρενοχλήσουν τα γεράκια του «Ολύμπου» ήρθαν σε τετ α τετ κι ένα σκληρό για εκείνους air to air με έξι Ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι όταν τα Ελληνικά ραντάρ είδαν τις απογειώσεις από το τουρκικό αεροδρόμιο που είναι κοντά στα νοτιοανατολικά παράλια.

Και πάλι δηλαδή σε τακτικό επίπεδο το Ελληνικό Επιτελείο διατήρησε την αεροπορική υπεροχή πολύ ψηλά.

 • Η επικοινωνιακή ρεβάνς

Και ενώ στο πεδίο η αλήθεια είναι ιδιαίτερα σκληρή για την Τουρκία σχεδόν σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα, το Τουρκικό υπουργείο άμυνας αργά το βράδυ της Παρασκευής «τιτίβισε» και προβάλει οπτικό υλικό με κλειδωμένο στα τουρκικά σκοπευτικά Ελληνικό F-16.

 • Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου άμυνας για την αερομαχία

 

Επιτελείς σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι εδώ και μέρες, από την επακούμβηση της φρεγάτας «KEMAL REIS» από το «ΛΗΜΝΟΣ» και το ρήγμα τριών και πλέον μέτρων ύψους και πλάτους τουλάχιστον ενός, το Τουρκικό Επιτελείο αναζητά την ρεβάνς.

Όπως ρεβάνς αναζητά και για το ξεμπρόστιασμα των θέσεων των τουρκικών υποβρυχίων, αλλά και για την δωδεκάδα των Ελληνικών αεροσκαφών που πέταξε μετά από μια 20ετία στην Κύπρο.

Φαίνεται ότι μέσω επικοινωνιακού πολέμου επιχειρεί η Άγκυρα να κάνει ένα «σκορ» σε επιχειρησιακό επίπεδο. Άλλωστε και η επικοινωνία, είναι ένα είδος πολύ σοβαρής επιχείρησης κατά τη διάρκεια κρίσεων. Αυτό μαρτυρούν και οι μονόλογοι του ιπταμένου της Τουρκίας, ο οποίος έχει στα σκοπευτικά του ένα μαχητικό F-16 στο οποίο δεν ξεχωρίζουν χαρακτηριστικά αν είναι δηλαδή Ελληνικό και λέει φωναχτά «Μπορώ να χτυπήσω αυτόν που είναι μπροστά μου.

Μην φεύγεις Έλληνα»… Η ανάλυση του συγκεκριμένου βίντεο θα κρατήσει μέρες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όμως έμπειροι ιπτάμενοι παρατηρούν κάτι πολύ απλό, ότι το χεράκι του το έχει βάλει σίγουρα κάποιος έμπειρος στο μοντάζ κι όχι για να θολώσει στην εικόνα ευαίσθητες πληροφορίες.

Όμως το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε ένα σαφές σφάλμα αναφέροντας ότι απέτρεψαν σε έξι ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην θαλάσσια περιοχή της παράνομης navtex που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί έρευνες το σεισμογραφικό Oruc Reis.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές πρώτον οι αεροδιάδρομοι που οδηγούσαν στην Κύπρο το Comao των ελληνικών F-16 δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τις συντεταγμένες της παράνομης navtex, δεύτερον τα μπλε φτερά έφτασαν στην αποστολή τους χωρίς να γίνουν αντιληπτά και τρίτον η επίσημη απάντηση μάλλον θα είναι ιδιαίτερα αποστομωτική, κυρίως επειδή οι εικόνες θα μιλούν από μόνες τους για το που ήταν τα γεράκια της 340 και 343 μοίρας και που συνεκπαιδεύονταν…

Hellas Journal

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Α. ΘΕΜΕΛΟΣ says:

  Η ιστοσελίδα Hellas Journal (και πολλές άλλες) φαίνεται πως έχει αναλάβει εργολαβία να ταΐσει το popolo με φανταστικές “Νίκες” προκειμένου να αποκρύψει (με τον “θόρυβο” της δήθεν-“Νίκης”) ΤΟ ΦΤΥΣΙΜΟ που δέχεται η Ελλάς από την ανενόχλητη περατζάδα του Oruc Reis στην εν δυνάμει υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Χώρας μας. Σε τούτο συμβάλλουν και άλλοι “λαγοί” της προπαγανδιστικής ενημέρωσης. Δυστυχώς για όλους αυτούς , το ρηθέν υπό του Ναυάρχου/Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας κου Διακόπουλου, «ολίγον έγκυος δεν υπάρχει » δεν χωνεύεται εύκολα, ακόμη και από το… popolo. Αλλά επιμένουν να το θολώνουν, όπως με την έκφραση «στην περιοχή που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί έρευνες το σεισμογραφικό Oruc Reis.» Ακόμα λοιπόν … «υποτίθεται», και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέρχεται και συζητά κυρώσεις για την Τουρκία επί «υποθέσεων» ??? Αυτό πως να το πείς αν όχι ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΣΥΣΚΟΤΙΣΜΟ, ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ????
  Δεν μας λένε τίποτε για το αυτονόητο:αν «ξεμπροστιάσαμε» τα τουρκικά υποβρύχια (κάποιος πασίγνωστος είπε ότι μάλιστα ένα “παραδόθηκε” ρίχνοντας πράσινη φωτοβολίδα !!! ), τότε γιατί δεν ρυμουλκήσαμε ένα στον Πειραιά, και – τυπικά -να δικάσουμε το πλήρωμα με 3ήμερη φυλάκιση για παραβίαση ή μη αβλαβή διέλευση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, προκειμένου να κάνουμε “ρόμπα” τον Ερντογάν???
  Αλλά αυτά είναι “ψιλά” γράμματα – αρκεί να ξεχαστεί το “φτύσιμο” που επί 20 ημέρες δέχεται η Χώρα από την περατζάδα του Oruc Reis.
  Όσο για την Τουρκική Αεράμυνα, οι Έλληνες Αεροπόροι, ως ψυχροί και σοβαροί επαγγελματίες, ποτέ δεν την υποτιμούν και ορθώς. Αλλά για τον προπαγανδιστή σημασία δεν έχει η αλήθεια αλλά η γαρνιτούρα του ψεύδους με μισές αλήθειες.

 2. 2
  Χ. Αλεξανδροπουλος says:

  Τετοια αρθρα ουτε στη Βορεα Κορεα δεν γραφονται. Ημαρτον.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων

  30/9/20 | (0 σχόλια)
    Το Άρδην Θεσσαλονίκης διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στις 19.30 με θέμα: “Νεο-οθωμανισμός – Ελλάδα – Ευρώπη” Θα μιλήσουν οι: Μάνος Καραγιάννης, αν. καθ. διεθνούς ασφάλειας King’s College – Πα.Μακ. Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – επικεφαλής ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Του Ανδρέα Καψαμπέλη Πολλά ερωτήματα, που συνδέονται με τη συγκυρία της έναρξης των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Τουρκία, κρίσιμη παράμετρος του οποίου τείνει να αναδειχθεί το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, δημιουργούν οι αλλαγές ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Γιώργος Χαρβαλιάς Διερωτώμαι πραγματικά αν περνάει, έστω και ξώφαλτσα, από το μυαλό αυτών που μας κυβερνούν ότι ο πόλεμος που φαίνεται να ξεσπά μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι και δικός μας πόλεμος. Αν η Αρμενία αντέξει τώρα την πίεση της επίθεσης ...

  30/9/20 | (2 σχόλια)
                      Από τον Μανώλη Κοττάκη Η ελληνική εξωτερική πολιτική ευρίσκεται μπροστά σε μεγάλες , ιστορικής σημασίας, αναθεωρήσεις όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις συμμαχίες της πατρίδας μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Και όσο είναι ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας