Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για τα σκάνδαλα στην Υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή που θα ερευνήσει το τεράστιο πάρτι των προηγούμενων χρόνων στην Υγεία και τα σκάνδαλα που συνέβησαν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Το πάρτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Υγεία, για λογαριασμό μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, θα έρθει όλο στην επιφάνεια» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως υπάρχει η πολιτική βούληση για να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, το πρωί της Παρασκευής στην «Ώρα του πρωθυπουργού», ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως όσον αφορά τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται τίποτα να μείνει στη σκιά. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση για Εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα σκάνδαλα στην Υγεία», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως οι «ευθύνες όπου υπάρχουν, είτε πολιτικές, είτε ποινικές θα καταλογιστούν».

«Τίποτε κρυφό από τον ήλιο. Οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους» είπε ο πρωθυπουργός ενώ νωρίτερα είχε κάνει αναφορά στις υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και σε εκείνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με υπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου. «Δίνουμε μάχες καθημερινά… Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της Υγείας προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Αναφέρομαι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το μαύρο χρήμα που πήγε με τη μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς… Αναφέρομαι στην υπόθεση Novartis… Διάβαζα την δικογραφία για το Ερρίκος Ντυνάν, για το πως βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών…», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

«Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές{…} δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» ανέφερε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι έγινε στην Υγεία

Με αφορμή την ερώτηση του επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε την Υγεία σε «ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα».

«Αν και ο μνημονιακός στόχος ήταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία να κυμαίνονται στο 6% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε τις δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ – την ώρα που υπήρξε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τη δόξα των “μεταρρυθμίσεων” οι δανειστές και ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί Υγείας στην Ελλάδα – στις αρχές του 2015 και μέσα στον ίδιο χρόνο κατάφερε να τις αυξήσει στο 5,1% του ΑΕΠ», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την κυβέρνηση Σαμαρά, σε 1.388.000 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε στο 1.556.000 ευρώ. Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση το 2015 και το 2016 αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936.000.000, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν, όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 38.000.000 ευρώ».

«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πως έγινε αυτό; Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε τετραγωνίσαμε κανέναν κύκλο. Υπάρχει εξήγηση. Αυτό έγινε ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί, που, όπως γνωρίζετε, για πολλές δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις κι έτσι καταφέραμε και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Και ιδίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταφέραμε στην περίοδο της κρίσης, της μνημονιακής πειθαρχίας, καταφέραμε να εντάξουμε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από αυτούς περίπου το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται».

Σε ότι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι δεν είχε γίνει καμιά πρόσληψη την πενταετία 2010-2014, ενώ από όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση έγιναν 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί, ήδη, άλλες 1.974 θέσεις εκ των οποίων οι 1.759 θα είναι μόνιμες, και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 3.200 θέσεις εκ των οι 2.350 μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις τοπικές μονάδες Υγείας.

Λεβέντης: Να κάνει πίσω στα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις ο πρωθυπουργός

Αν και το θέμα της ερώτησης του επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων ήταν η Υγεία, ο Βασίλης Λεβέντης αναφέρθηκε και σε ζητήματα της επικαιρότητας. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει πίσω στα εργασιακά και να μην ζητά να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, γιατί «οι ξένοι δεν θα κάνουν πίσω και μπορεί να γίνουν εκλογές».

«Αφαιρέστε από το μυαλό σας και μην επαναφέρετε τις συλλογικές συμβάσεις για να διευκολύνετε την διαπραγμάτευση, γιατί οι ξένοι δεν θα κάνουν πίσω. Μην βάζετε αυτόν τον όρο και μην μένετε ανένδοτος, γιατί μπορεί να έχουμε εκλογές. Οι ξένοι δεν θα το δεχθούν, γιατί η ανάγκη επενδύσεων είναι άμεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ζήτησε να διευκρινιστεί αν οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη περί αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση της συμφωνίας με τα μέτρα, έχουν την συγκατάθεση του ίδιου πρωθυπουργού.

«Αν έχουν τη συγκατάθεσή σας, αυτό σημαίνει ότι μέσα σας δεν ωρίμασε ότι η συμφωνία είναι επιτυχής» σημείωσε ο κ. Λεβέντης, ενώ επιτέθηκε φραστικά τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους, κατηγορώντας τους ότι υποδεικνύουν στη κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση, δηλαδή να δεχτεί όλα τα μέτρα, τα οποία όμως -όπως είπε- δεν θα ψηφίσουν.

«Πρώτα νοικοκυρεύεις το σπίτι σου και μετά απλώνεις το χέρι σου και ζητάς δανεικά. Από το 2009 είχαμε έναν Παπανδρέου που έλεγε “λεφτά υπάρχουν”, ο κ. Σαμαράς το πρόγραμμα στο Ζάππειο και ο κ. Τσίπρας έσκισε τα μνημόνια. Λέει η ΝΔ “όσο αργούμε χάνουμε, άρα ψηφίστε τα όλα”. Δηλαδή, την προδοσία να την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς θα τα εφαρμόσουμε μετά» είπε ο κ. Λεβέντης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Υγείας, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο κόσμος είναι ανάστατος, υποστήριξε ότι τον επισκέπτονται στο γραφείο του πολίτες για να του ζητήσουν μέσο για τις εντατικές μονάδες, σημείωσε ότι οι γιατροί φοβούνται να συνταγογραφήσουν φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα» το θέμα των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και γηροκομείων που κινδυνεύουν να κλείσουν, επειδή δεν γίνεται συμψηφισμός των χρεών τους με τις οφειλές του Δημοσίου.

Επικριτικός εμφανίστηκε και στο θέμα της ρύθμισης για τους λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, τονίζοντας ότι τα παιδιά κινδυνεύουν με ειδικές ανάγκες από τη μείωσή τους.

«Σωστές αλλαγές δεν γίνονται σε μια μέρα. Χρειάζονται διαβούλευση και όχι να αποφασίζει μόνος του ο υπουργός» ανέφερε. Κριτική άσκησε ο κ. Λεβέντης και για τις τροπολογίες που -όπως είπε- η κατάθεσή τους σε άσχετα νομοσχέδια έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

Τέλος, έντονη κριτική άσκησε και για τους υψηλούς μισθούς των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς, ενώ χαρακτήρισε «άστοχες» τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την υπόθεση του προέδρου του ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να τον επαναφέρει στην τάξη.

koutipandoras.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα