Εξελίξεις για Ουκρανία και Ευρώπη δρομολογούνται στο Μόναχο

Δήμητρα Κυρανούδη, αποστολή 

Η Διάσκεψη του Μονάχου θεωρείται «τομή» στην ιστορία των ευρωατλαντικών σχέσεων. Έκτακτη σύνοδος υπΕξ στο Μόναχο την Κυριακή, Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Ζελένσκι, φον ντερ Λάιεν, Κόστα στο ΜόναχοΕικόνα: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS/AFP 

Ανταπόκριση από το Μόναχο

Σπανίως μια ομιλία μπορεί να προκαλέσει μόλις μέσα σε λίγες ώρες τόσες καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη. Μετά την ομιλία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, που πολλοί, όπως ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς μιλώντας στην DW αποκάλεσαν «τομή» για την ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Eυρώπης, δρομολογούνται ήδη συντονιστικές επαφές σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στόχος είναι να καθοριστεί ο βηματισμός από εδώ και πέρα με φόντο μια νέα, αχαρτογράφητη σχέση με την Ουάσιγκτον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανανοίκωσε από το Μόναχο ο Πολωνός υπ. Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι τη Δευτέρα θα διεξαχθεί έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. «Πρέπει να δείξουμε δύναμη και ενότητα», δήλωσε από το Μόναχο ο Σικόρσκι, η χώρα του οποίου έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Στη Σύνοδο της Δευτέρας για το Παρίσι κρίσιμη θεωρείται και η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας (παρά το Brexit). Όπως δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, «από αυτές που έχει να αντιμετωπίσει μια φορά κάθε γενιά», η οποία αφορά άμεσα την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα παραμείνουν ενωμένες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία διαίρεση εντός της συμμαχίας που θα μας αποσπούσε από την αντιμετώπιση εξωτερικών εχθρών».

Την Τετάρτη στην Τουρκία ο Ζελένσκι

Στο μεταξύ η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάγια Κάλλας, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Διάσκεψη Ασφαλείας, συγκαλεί έκτακτη σύνοδος των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία στο Μόναχο αλλά και με φόντο την ολομέτωπη επίθεση του Τζέι ντι Βας στην Ευρώπη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Συνέντευξη Τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του ΜονάχουΕικόνα: Olha Tanasiichuk/Avalon/picture alliance

Στο Μόναχο θα μεταβεί εκτάκτως και ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Tο τελευταίο τριήμερο στο Μόναχο βρέθηκαν όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, σε μια προσπάθεια, δημόσια και ανεπίσημα, να στείλουν μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας από πλευράς Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στην Τουρκία, η οποία μετέχει στη Διάσκεψη του Μονάχου με τον υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Ιμπραήλ Καλίν αλλά και με μεγάλη διπλωματική αντιπροσωπεία.

Η Τουρκία, που στη Διάσκεψη του Μονάχου κράτησε χαμηλούς και διακριτικούς τόνους, σύμφωνα με πηγές προσπάθησε να παίξει ρόλο διαμεσολαβήτριας τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Μέση Ανατολή και τη Γάζα.

Κέλογκ: Διαπραγματεύσεις χωρίς την Ευρώπη

Σημαντικές δηλώσεις από το Μόναχο έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο Κρεμλίνο: «Η Ρωσία δεν θα τολμούσε να επιτεθεί σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και εάν το κάνει, θα πρέπει να υπολογίζει σε απάντησε με απόλυτη σκληρότητα».

Κιθ Κέλογκ
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κιθ ΚέλογκΕικόνα: Andrew Harnik/AP/dpa/picture alliance

Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ μιλώντας στην εφημερίδα Guardian διαμηνύει ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος «προέρχεται από τη σχολή του πολιτικού ρεαλισμού» και αυτό σημαίνει ότι μια άμεση συμμετοχή της Ευρώπης στις διαπραγμεύσεις είναι «μη ρεαλιστική».

Τόνισε ωστόσο ότι «κάθε πρόταση από την Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη» και ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να τα κάνει όλο μόνος του. Το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει «Μόνη η Αμερική», είπε ο Κιθ Κέλογκ στην ίδια συνέντευξη.

Dimitra Kyranoudi
Δήμητρα Κυρανούδη, αποστολή Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο
DW
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα