Toυς τελευταίους μήνες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια ψευδεπίγραφη εικόνα ότι ανοίγεται μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μία σελίδα η οποία, από ότι φαίνεται περιλαμβάνει συμφωνία για υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα, χωρίς καμία διεκδίκηση από ελληνικής πλευράς και χωρίς καμία διάθεση στοιχειώδους διαπραγμάτευσης με τους επιθετικούς γείτονες.
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση άσκησε ουκ ολίγες φορές μυστική και προσωπική διπλωματία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αρκεί να θυμηθούμε την εν κρυπτώ αποστολή κρίσιμων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο καθεστώς Ζελένσκι που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 και η ελληνική κοινή γνώμη το πληροφορήθηκε από ξένα διεθνή μέσα.
Από εκείνο το μήνα, όταν η Ελλάδα έστειλε σε πρώτη φάση «ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό υλικό», αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι στείλαμε χιλιάδες καλάσνικοφ στην Ουκρανία, καθώς επίσης: 2.100 ρουκέτες RM-70, 3,2 εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους, 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και 1.100 φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους RPG (!). Οπλισμός που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αδειάζοντας κυριολεκτικά τις στρατιωτικές αποθήκες και στερώντας κρίσιμο υλικό που είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Πάντως, το κρυφτό της κυβέρνησης με την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι συνεχίστηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει πάλι σε “κρυφή” συμφωνία με τον Όλαφ Σολτς και την οποία αποκάλυψε τότε ο Γερμανός καγκελάριος. Ήταν η παραχώρηση στην Ελλάδα των τεθωρακισμένων Μarder ως αντάλλαγμα για την αποστολή στην Ουκρανία των οχημάτων μάχης TOMA BMP-1 που διέθετε ο ελληνικός στρατός στα νησιά.
Εδώ και καιρό, τα ελληνικά άρματα ΒΜP-1, που ήταν απαραίτητα για την αμυντική ικανότητα των νησιών επιχειρούν ήδη στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, δεν αντικαταστάθηκαν από τα γερμανικά Marder αλλά από τα “κονσερβοκούτια” Μ113 και από ελαφρά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μεταχειρισμένα από την Αμερική. Η κυβερνητική δέσμευση ότι «κανένα BMP-1 δε θα φύγει αν δε αντικατασταθεί» δεν τηρήθηκε και η ελληνική πλευρά έχει παραλάβει περίπου τα μισά από τα γερμανικά Marder.
Συμφωνία κυρίων;
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, φαίνεται ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποτελεί θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει μια “συμφωνία κυρίων” για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Κάτι που επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που απηχεί τις απόψεις της τουρκικής προεδρίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσίευματος: «Βήμα έκπληξη από την Αθήνα: Σταμάτησε ο εξοπλισμός των νησιών» και τονίζει «Ένα θετικό βήμα ήρθε από την Ελλάδα, η οποία έδωσε ενδείξεις ομαλοποίησης με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με συνθήκες, κάτι που ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Πηγές επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν νέες θετικές εξελίξεις καθώς οι συνομιλίες αποκτούν δυναμική. Η εξομάλυνση των σχέσεων επιταχύνθηκε μετά από την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Η Αθήνα έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που δεν της ανήκουν με συνθήκες», επισημαίνει μεταξύ άλλων και καταλήγει η αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας: «Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα σταμάτησε την προμήθεια πολεμοφοδίων σε αυτά τα νησιά»!
Άραγε θα υπάρξει επίσημη διάψευση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου;
“Κάτι που επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που απηχεί τις απόψεις της τουρκικής προεδρίας“
Δηλαδή, αν αύριο η τουρκική προεδρία μέσω Γενί Σαφάκ υποστηρίξει ότι τής χαρίσαμε τον Πειραιά, θα πρέπει να βγει το ελληνικό ΥΠΕΞ να διαψεύσει; Τι ανοησίες είναι αυτές;
Αδιανοήτες δηλώσεις Συρίγου: Επιβεβαιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών;
O Συρίγος δεν είναι πολιτικός. Είναι ακαδημαϊκός, δάσκαλος. Έτσι, πολλές φορές, κάνει δηλώσεις που ναι μεν ίσως αληθεύουν, όμως δεν πρέπει να γίνονται. Και δηλώσεις που αφορούν σε αρμοδιότητες άλλων υπουργείων και δή αυτού των εξωτερικών, διότι η εξωτερική πολιτική είναι το αντικείμενό του ως πανεπιστημιακού.
Διόρθωση:
“που ναι μεν ίσως αληθεύουν” => που ίσως μεν ίσως αληθεύουν
που ίσως μεν αληθεύουν…
Άντε να δούμε αν θα το βγάλω!
”Μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα”.
Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι τρέχει με την αποστρατιωτικοποίηση νησιών μας στο Αιγαίο