Ενταση Ρωσίας – Τουρκίας στον Καύκασο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενισχύεται η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για τον διαφιλονικούμενο θύλακο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ενώ η Ρωσία εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ανήσυχη για την ενθάρρυνση των Αζέρων από την Αγκυρα στην επιδίωξη στρατιωτικής λύσης. Κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την επιθυμία της Αγκυρας για οριστική λύση στο ζήτημα του θυλάκου, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Το Κρεμλίνο, αντιθέτως, στο δικό του ανακοινωθέν, τονίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμμετοχή μαχητών στις συγκρούσεις στον θύλακο. Αμφότεροι οι πολιτικοί ηγέτες υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της εκεχειρίας που επετεύχθη στην περιοχή με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι διαφωνεί «με τη θέση της Τουρκίας, την οποία επίσης έχει εκφράσει αρκετές φορές ο πρόεδρος (του Αζερμπαϊτζάν) Αλίεφ» περί δυνατότητας στρατιωτικής λύσης στη σύγκρουση. Αφού επανέλαβε την έκκλησή του τόσο στο Μπακού όσο και στο Ερεβάν να σεβαστούν την προσωρινή εκεχειρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να στείλει η χώρα του στρατιωτικούς παρατηρητές για την επίβλεψη της ανακωχής στη διαχωριστική γραμμή των εμπόλεμων.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «πολύ δύσκολη», κατηγορώντας τους Αζέρους και τους Τούρκους, που τους υποστηρίζουν στρατιωτικά, ότι δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους. Από την πλευρά του, ο Ιλχάμ Αλίεφ, μιλώντας στη τουρκικό δίκτυο Haberturk, κατηγόρησε την Αρμενία ότι σχεδιάζει να θέσει υπό τον έλεγχό της αγωγούς αζέρικου φυσικού αερίου και πετρελαίου που περνούν κοντά από τα σύνορά της και προειδοποίησε ότι, αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο, «θα υποστεί σοβαρές συνέπειες».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, διέψευσε τις πληροφορίες σωρείας δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η χώρα του έχει στείλει μισθοφόρους της από τη Συρία να πολεμήσουν εναντίον των Αρμενίων.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα