Ενοχλημένος ο Τούρκος Πρέσβης στην Αλβανία γιατί η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αλβανία, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ δημοσίευσε άρθρο στα αλβανικά ΜΜΕ, με το οποίο εγκαλεί την αλβανική κυβέρνηση για το ότι δεν συμμετέχει στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δηλώνει ότι: “Το να μένεις σε ίση απόσταση και από τις δύο πλευρές, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επιτιθέμενος δεν είναι υγιής κατανόηση της αμεροληψίας και ενθαρρύνει και ανταμείβει μόνο το κακό”.

Το άρθρο παρέχει μια ανάλυση των γεγονότων από την τουρκική οπτική γωνία, συγκρίνοντας τη σύγκρουση με εκείνη που συνεχίζεται στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Προέτρεψε την Αλβανία και τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν όπως έκαναν με τις προαναφερθείσες χώρες.

“Το Αζερμπαϊτζάν αξίζει τη δικαιολογημένη υποστήριξη και συμπάθεια που δίνουν οι σύμμαχοί μας, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, και των Ευρωπαίων εταίρων, στη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία σχετικά με τις συγκρούσεις της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας, της Κριμαίας, του Ντονμπάς ή της Υπερδνειστερίας”

Γράφει επίσης ότι η “σαφής υποστήριξη” της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν προέρχεται από το “δίκαιον του σκοπού τους και τη σταθερή θέση της χώρας να παραμείνει εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου”.

Ο Γιορούκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Αρμενία να ξαναρχίσει ειλικρινείς, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, καλή τη πίστη.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, επικρότησαν στο παρελθόν την κατάπαυση του πυρός που διευκόλυνε η Ρωσία. Η εκεχειρία δεν κράτησε και ο Γιορούκ είπε ότι μια εκεχειρία που δεν θα έχει σχεδιαστεί για να κινηθεί προς το τέλος της “κατοχής” θα ήταν “εύθραυστη και προσωρινή”.

Είπε ότι η Αρμενία στοχεύει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων αγωγών που διέρχονται από τη Γεωργία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Αυτό, είπε, αφήνει τη Ρωσία ως τον μοναδικό προμηθευτή ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Πέτρος Κράνιας / capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα