Ενδοοικογενειακή βία: 1000 υποθέσεις το 2022 στη Θεσσαλονίκη – 140 γυναικοκτονίες τη μέρα στο κόσμο – Σοκάρουν τα στοιχεία – Το προφίλ των δραστών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Παρ Αρείω Πάγω, Μαριάννα Αθανασάκη, το 55-95% των θυμάτων δεν καταγγέλει το περιστατικό βίας που έχει υποστεί, για αυτό και πολλές φορές το ποσοστό που δίνεται στη δημοσιότητα είναι αρκετά μικρό.

Γυναικοκτονίες: Χάνονται κωμοπόλεις ανά τον κόσμο

Αναφορικά με τις γυναικοκτονίες τόσο στις υπόλοιπες χώρες όσο και στην Ελλάδα, τα ποσοστά σοκάρουν. Συγκεκριμένα, καθημερινά δολοφονούνται 137 γυναίκες σε όλη την υφήλιο και 2.600 το χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το 2021 είχαμε 17 γυναικοκτονίες, ενώ το 2022 μετράμε ήδη 16!

Ακόμα, από την αρχή του έτος έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 5.000 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία και συγκεκριμένα 5.145, δηλαδή 28 δικογραφίες την ημέρα!

Μεγαλύτερο ποσοστό από τον καρκίνο

Όπως ανέφερε η κα Αθανασάκη, άτομα ηλικίας 15-44 ετών κινδυνεύουν πιο πολύ να πέσουν θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή βιασμού, παρά να νοσήσουν από καρκίνο ή να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.

Θύματα και οι άνδρες

Στοιχεία που παρέθεσε η δικηγόρος, αποκάλυψε ότι και οι άντρες μπορούν να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες αφού το 85% των δραστών που διώχθηκαν ποινικά το 2020 ήταν άντρες.

Το προφίλ δραστών και θυμάτων

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και κ Απόστολος Καλιαμπός, ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας και αστυνομικός υποδιευθυντής.

Όπως είπε ο κ. Καλιαμπός, το προφίλ των δραστών είναι πολύ συγκεκριμένο.

Συνήθως έχουν μια κτητική συμπεριφορά απέναντι στο θύμα, έλλειψη επίγνωσης των πράξεών τους, έλλειψη αυτοελέγχου, παραδοσιακές αντιλήψεις για το ρόλο και το φύλο τους και τέλος, ρίχνουν την ευθύνη στο θύμα.

Από την άλλη, το θύμα διακατέχεται σε μεγάλο ποσοστό από ένα αίσθημα χαμηλές αυτοεκτίμησης, παθητικότητα, νιώθει πολλές φορές ενοχές, ανασφάλεια και σε μεγάλο ποσοστό πολλοί νιώθουν το αίσθημα της αβοηθησίας.

Η ψυχολογική διάσταση της ενδοοικογενειακής βίας

Ακόμα, ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ θέλησε να δώσει την ψυχολογική προσέγγιση της ενδοοικογενειακής βίας. Όπως είπε τα φαινόμενα αυτά, μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογικά και σωματικά τραύματα.

Πώς ξεκινάει το επεισόδιο;

Όπως είπε ο κ. Καλιαμπός, η ενδοοικογενειακή βία ξεκινά με σπρωξίματα και προσβολές.
“Το θύμα προσπαθεί να καταπραΰνει τον θύτη με σπασμωδικές κινήσεις και έχουμε βίαιο ξέσπασμα από τον θύτη. Συνήθως, μετά το ξέσπασμα βίας ακολουθεί η μεταμέλεια του δράστη”, πρόσθεσε.

Νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα

Από την μεριά της, η Αστυνόμος Β’ του Γραφείου Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, Καλλιόπη Γκούρμη, τόνισε ότι 12 νέα γραφεία λειτουργούν σε όλη τη χώρα από αρχές του μήνα. Το δεύτερο γραφείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενώ το πρώτο σε αυτό του Λευκού Πύργου.

Σχεδόν 1000 υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη από την αρχή του 2022

Όπως είπε η κ. Γκούρμη, από τις αρχές του 2022, η Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης έπρεπε να διαχειριστεί 863 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες.

Συγκεκριμένα, θύματα ήταν 763 γυναίκες έναντι 226 ανδρών

«Σε κανέναν δεν αξίζει να δέχεται τη βια»

Στην ημερίδα μίλησε και ο Πρωτοδίκης, Ιωάννης Γραμματικός.
Όπως είπε, κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να δέχεται την οποιαδήποτε μορφής βίας, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε παραδείγματα από ποινική δίκη.

Το συμπέρασμα ήταν ότι ο νομός καλύπτει τα θύματα.

 

Θεοδωρικάκος: Βασικές προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δήλωσή του στην ημερίδα ανέφερε ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι σύνθετο, ενώ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι μια από τις προτεραιότητες της Αστυνομίας.

Από την μεριά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι τα φαινόμενα αυτά υπήρχαν πάντα και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν
Πρόσθεσε ακόμα ότι ” η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για ενδοοικογενειακή βία και την προστασία ανηλίκων. Ο αγώνας κατά της βίας είναι συνεχής και χρειάζεται την συνεργασία όλων”.

Τέλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης, ανέφερε ότι “από την αρχή του έτους έχουμε διαχειριστεί πλήθος αντίστοιχων περιστατικών, ενημερώνουμε τις δικαστικές αρχές και στη συνέχεια δίνουμε συμβουλές στα θύματα.

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα βρέθηκαν η Μαρία Αντωνίου, γραμματέας του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ, Άγγελος Χαριστέας,ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Ενδοοικογενειακή βία: 1000 υποθέσεις το 2022 στη Θεσσαλονίκη – 140 γυναικοκτονίες τη μέρα στο κόσμο – Σοκάρουν τα στοιχεία – Το προφίλ των δραστών

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα