Εμπόριο όπλων, Slobodan Tešić και φάκελος FinCEN: Συναλλαγές που συνδέονται με έμπορο όπλων αναφέρθηκαν ως «ύποπτες»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

bbc.com/serbian

Μια κυπριακή εταιρεία που συνδέεται από τις αμερικανικές αρχές με τον έμπορο όπλων Slobodan Tešić πλήρωσε 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ανώνυμο «επιφανή Σαουδάραβα» και αυτή η συναλλαγή αναφέρθηκε από τις τράπεζες στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως ύποπτη, σύμφωνα με έρευνα του Crime and Corruption Research Network. (OCCRP).και ΚΡΙΚ.

Τα χρήματα καταβλήθηκαν από μια από τις εταιρείες που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, κατέχει ή ελέγχει η Tešić – η Grawit Limited από την Κύπρο – τον Ιούνιο του 2017.

Μόλις λίγους μήνες αργότερα, ο Tešić και ο Grawit έπεσαν υπό τις κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων (OFAC). Το όργανο αυτό δήλωσε στη συνέχεια ότι ο Τέσιτς χρησιμοποίησε μια κυπριακή εταιρεία για να πληρώσει δωροδοκίες, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Οι KRIK και OCCRP ισχυρίζονται επίσης ότι ο Aleksandar Vučić, ενώ ήταν πρωθυπουργός της Σερβίας, χορήγησε υπηκοότητα στον συνεργάτη του Tešić από την Υεμένη, Khaled Abdulkarem Nasser Hamed, το 2016, παρακάμπτοντας την κανονική διαδικασία και επικαλούμενος «εθνικό συμφέρον».

Η αναπτυξιακή πορεία του Slobodan Tešić
Από το 2003, ο Τέσιτς βρίσκεται στη λίστα απαγόρευσης ταξιδιών των Ηνωμένων Εθνών για παραβίαση των κυρώσεων για την εξαγωγή όπλων στη Λιβερία, ενώ ο Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ, τώρα καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου, βρισκόταν στην εξουσία στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, μετά την άνοδο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος στην εξουσία, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Ιβάν Μρκιτς, έδωσε το πράσινο φως για τη διαγραφή του Τέσιτς από τη μαύρη λίστα του ΟΗΕ το 2013. Σύντομα, του χορήγησε και διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο είναι γενικά προνόμιο υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, γράφει το ΚΡΙΚ.

«Του έδωσα διπλωματικό διαβατήριο γιατί έχει μεγάλη επιτυχία στην εξαγωγή σερβικών προϊόντων», είπε ο Μρκιτς στο KRIK.

Η κόρη του Tešić, Danijela, ήταν στη λίστα του SNS στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Λίγο αργότερα έπιασε δουλειά στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο Τέσιτς χρηματοδότησε και το φιλανθρωπικό ίδρυμα της συζύγου του τότε προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ωστόσο, το 2017, η OFAC έθεσε τους Tešić και Grawit υπό κυρώσεις. Αν και ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός, οι δημοσιογράφοι των KRIK και OCCRP στο έργο «FinCEN files» αποκαλύπτουν ότι μόλις λίγους μήνες νωρίτερα ο Grawit πλήρωσε 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε μια θυγατρική εταιρεία της εταιρείας Horizon Crescent Wealth LLC από το Κατάρ.

Τον Μάρτιο του 2017, ο συνεργάτης του Tešić, Kaled Abdulkarem Naser Hamed από την Υεμένη, κατέβαλε επίσης χρήματα στον εταιρικό λογαριασμό Horizon.

Το KRIK αναφέρει ότι το 2016, ο τότε πρωθυπουργός Aleksandar Vučić χορήγησε την υπηκοότητα στον Hamed, παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ένας αλλοδαπός έπρεπε να ζήσει στη χώρα για αρκετά χρόνια και να πληροί άλλες προϋποθέσεις.

Ο Βούτσιτς έγινε πρόεδρος της Σερβίας το 2017

Ο Χάμεντ έλαβε την υπηκοότητα επειδή είναι προς το «εθνικό συμφέρον» της Σερβίας, σύμφωνα με άρθρο του νόμου που αναφέρεται στην απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου 2016 που υπέγραψε ο Βούτσιτς.

Αυτό το έγγραφο δεν διευκρινίζει ποιο κρατικό συμφέρον ικανοποιείται με αυτή την απόφαση και όλα τα θεσμικά όργανα με τα οποία επικοινώνησε το KRIK αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Hamed πλήρωσε 40.000 δολάρια από λογαριασμό στη σερβική τράπεζα AIK στον λογαριασμό της εταιρείας Horizon.

Αυτή η συναλλαγή αναφέρθηκε επίσης από τις τράπεζες στην Υπηρεσία Επιβολής του Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCEN) ως ύποπτη, αλλά ο Χάμεντ δεν βρέθηκε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Horizon έχει την έδρα της στο Κατάρ, αλλά τη διοικούν δύο Ελβετοί δικηγόροι. Σκοπός της είναι να προστατεύσει τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων πελατών, και εκτός από τη Σαουδική Αραβία, αυτή η εταιρεία και οι έξι θυγατρικές της εταιρείες εξυπηρετούν και άλλα άτομα με επιρροή.

Το δίκτυο εταιρειών Horizon ερευνήθηκε από τις αρχές του Κατάρ και αργότερα επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι αρχές του Κατάρ διαπίστωσαν ότι μέσω αυτού του δικτύου εταιρειών έγιναν ύποπτες πληρωμές σε δημόσιο υπάλληλο από τη Μέση Ανατολή και διπλωμάτη από την Αφρική. Δήλωσαν επίσης ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επρόκειτο για δωροδοκία.

Και ο δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich βρίσκεται στα αρχεία του FinCEN: 

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι χρηματοδότησε Εβραίους εποίκους μέσω υπεράκτιων εταιρειών

Στην επιστολή που έστειλε στην OCCRP και την KRIK η εταιρεία του Tešić Partizan Tek, αναφέρεται ότι «ο Tešić δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία διεφθαρμένη δραστηριότητα».

«Σε σχέση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η Tésits και η Partizan Tek ξεκίνησαν τη διαδικασία αφαίρεσής τους από τη λίστα των κυρώσεων και προσέλαβαν κορυφαία δικηγορικά γραφεία από τις ΗΠΑ και τη Σερβία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χάμεντ έδωσε στον δημοσιογράφο OCCRP/KRIK μια σύντομη απάντηση μέσω email: «Χάσου».

Οι διευθυντές του Horizon, οι Ελβετοί δικηγόροι Πατρικ Πάρισβιλ και Ζαν-Μάρκ Μαντεγάνι, είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν έκαναν τίποτα κακό και ότι ο διευθυντής τους από το Κατάρ, Μοχάμεντ Αμπντουλαζίζ Αλ Εμάντι, Ανιψιός του Τεσιτς, ήταν υπεύθυνος για τις συναλλαγές που σχετίζονται με την εταιρεία. των Tessits Grawit και Hamed. Υπουργός Οικονομικών εκεί.

Ο Α Αλ Εμάντι, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «επιχειρηματίας του Katarín», δεν απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Κλείνοντας τα μάτια στη διαφθορά
Η Horizon Crescent Wealth και όλες οι εταιρείες που ανήκουν σε αυτήν βρίσκονται υπό έρευνα από τις αρχές του Κατάρ από το 2018, γράφει το KRIK.

Η Horizon έχει δημιουργήσει έξι «εταιρείες ειδικού σκοπού» που, σύμφωνα με τους χρηματοοικονομικούς νόμους του Κατάρ, έχουν συσταθεί για να πραγματοποιούν ορισμένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία κάποιου.

Αυτές οι εταιρείες σχηματίζουν ένα δίκτυο που έπεσε υπό την υποψία της Ρυθμιστικής Αρχής του Οικονομικού Κέντρου του Κατάρ (QFCRA) το 2018.

Γκρι γραμμή
Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία παραβίασε τους κανόνες για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γι’ αυτό και της επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Οι διευθυντές του, δύο Ελβετοί δικηγόροι, βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα από το γραφείο του εισαγγελέα για «ξέπλυμα χρήματος ή/και δωροδοκία», όπως είπε ο δικηγόρος του Horizon στους δημοσιογράφους του OCCRP.

Η διαδικασία εναντίον αυτής της εταιρείας διεξήχθη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Κατάρ.

Έγγραφα από τις διαδικασίες που έλαβαν οι δημοσιογράφοι του KRIK και του OCCRP δείχνουν ότι οι αρχές πίστευαν ότι οι πελάτες της Horizon χρησιμοποιούσαν ένα δίκτυο εταιρειών που ανήκε σε αυτήν για να κάνουν αμφισβητούμενες πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής και Αφρικανούς διπλωμάτες.

Σε μια περίπτωση, η Horizon ενήργησε ως ενδιάμεσος στην πληρωμή χρημάτων σε έναν διπλωμάτη από μια αφρικανική χώρα, ο οποίος στα έγγραφα ονομαζόταν «κ. Η».

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για πιθανή διαφθορά». Το HCW έκανε τα στραβά μάτια σε αυτό», αναφέρει το δικαστήριο.

Οι μεγαλύτεροι πελάτες της εταιρείας, όπως δείχνουν τα χαρτιά, ήταν δύο γυναίκες που ζούσαν στην Κόστα Ρίκα, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα ως “Ms. EA” και “Ms. IE”. Η Horizon διατήρησε περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αρχές του Κατάρ διαπίστωσαν ότι η προέλευση αυτών των χρημάτων ήταν ύποπτη και επεσήμαναν ένα παράξενο – οι οδηγίες για τη μεταφορά των χρημάτων στο Horizon προήλθαν από email που, όπως φαίνεται, δεν είχαν καμία σχέση με αυτούς τους δύο πελάτες.

Κατάφεραν να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων σε λογαριασμό στην Ελβετία.

Ωστόσο, όταν προσπάθησαν να «αποσύρουν» τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια δολάρια, οι αρχές του Κατάρ πάγωσαν τον λογαριασμό επειδή πίστευαν ότι η συναλλαγή ήταν «απόπειρα ξεπλύματος χρημάτων και αποφυγής πληρωμής φόρων», σύμφωνα με έγγραφα από τη δικαστική υπόθεση.

Η σύνδεση της Tešić με την εταιρεία Horizon

Για λογαριασμό της Crescent Middle East, θυγατρικής της Horizon, η Tešić’s Grawit πλήρωσε 1,7 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2017 για έναν Σαουδάραβα που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με το KRIK και το OCCRP.

Ο διευθυντής μιας από τις θυγατρικές εταιρείες της Horizon είναι ο Goran Andrić και ο ομώνυμος άνδρας επιβλήθηκε κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019, χαρακτηρίζοντάς τον ως “έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Tešić”.

Σε δύο εταιρείες που ανήκουν στην Horizon, διευθυντής είναι ο συνεργάτης του Tešić από την Υεμένη, ο Kaled Hamed, ο οποίος ασχολείται με την κατασκευή, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα καύσιμα για αεροπλάνα σε πολλές χώρες.

Στην ιστοσελίδα της γερμανικής εταιρείας Sanus Investment του Hamed, γράφεται ότι οι εταιρείες του «έχουν επενδύσει σημαντικά σε πολλά κατασκευαστικά έργα στο Αμβούργο και το Ντίσελντορφ», με σχέδια να επεκταθούν και σε άλλες γερμανικές πόλεις. Επίσης, έχει ένα εστιατόριο με κεμπάπ σε αυτή τη χώρα .

Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει επίσης ότι η κυπριακή εταιρεία του Stallway «ενεργεί ως βασικός προμηθευτής των κυβερνήσεων και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας, παρέχοντας καύσιμα αεροσκαφών, τεθωρακισμένα οχήματα και εξοπλισμό κατά των διαδηλώσεων».

Η ομώνυμη εταιρεία στην οποία ο διευθυντής, Stallway από το Κατάρ, ανήκει στο δίκτυο Horizon, κατέγραψε μια διεύθυνση σε μια κρατική βίλα σε μια επίλεκτη διπλωματική γειτονιά στο Βελιγράδι. Αυτή η βίλα στο Dedinje νοικιάζεται από το κράτος από την κύρια εταιρεία του Tešić, Partizan Tek, όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Συμβούλιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Σερβίας.

Ο Χάμεντ παρέκαμψε τη συνήθη διαδικασία αίτησης για τη σερβική υπηκοότητα και του χορηγήθηκε το 2016 με βάση το «εθνικό συμφέρον» της Σερβίας, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η κυβέρνηση της Σερβίας, ο Πρόεδρος, καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο επικοινώνησε το KRIK, αρνήθηκαν να εξηγήσουν πώς ο Χάμεντ συνέβαλε στο εθνικό συμφέρον.

Η Milica Švabić, δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Klikaktiv”, λέει στο KRIK ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξηγήσει πώς συνέβη αυτό.

«Αυτό το δικαίωμα του κράτους (να χορηγεί υπηκοότητα) συχνά καταχράται για πολιτικό και προσωπικό όφελος ή προς όφελος ορισμένων ομάδων συμφερόντων», λέει ο Σβάμπιτς.

Λουράκι FinCEN Files
Τα αρχεία FinCEN διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν πώς οι μεγάλες τράπεζες επέτρεψαν τη ροή βρώμικου χρήματος σε όλο τον κόσμο. Δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συχνά ο αδύναμος κρίκος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πώς το Λονδίνο είναι γεμάτο ρωσικά μετρητά.

Αυτά τα αρχεία ελήφθησαν από το BuzzFeed News, το οποίο τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και 400 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Το Panorama ηγήθηκε της έρευνας για το BBC.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter. Εάν έχετε μια πρόταση θέματος για εμάς, επικοινωνήστε με το [email protected]

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα