Ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της 9ης Ιουνίου 2020

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του Γρηγόρη Ι. Τσάλτα

Η υπογραφή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους αποτελεί μια μεγάλης πολιτικής σημασίας κίνηση της ελληνικής διπλωματίας και κατ’ επέκταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και τούτο για τέσσερις αρχικά συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, αποτελεί μια ξεκάθαρη συμφωνία στο πλαίσιο του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, και συγκεκριμένα της Σύμβασης των Η.Ε. για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 (Μοντέγκο Μπέι). Δεύτερον, στηρίζεται στην εξίσου σημαντική όσο και ιστορική συμφωνία (1977) ανάμεσα στις δύο χώρες με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην ίδια περιοχή, αποτελώντας ουσιαστικώς επέκτασή της και στα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας νερά με τη μορφή της ΑΟΖ. Τρίτον, επαναδιαδηλώνεται η βούληση των κρατών να αποδεχτούν ως μέθοδο της συγκεκριμένης οριοθέτησης εκείνην της μέσης γραμμής. Τέταρτον, αναγνωρίζεται εκ νέου η επήρεια όλων των νησιωτικών εδαφών σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα στην περιοχή κράτη, τα οποία και συναποφασίζουν ειρηνικώς τη διευθέτηση των όποιων διαφορών τους στο πλαίσιο ελεύθερης έκφρασης της βούλησής τους, χωρίς “απειλές”, ούτε καν προσφυγή σε αρμόδιους δικαστικούς θεσμούς. Με άλλα λόγια, η κίνηση αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα κράτη τα οποία, ευρισκόμενα γεωγραφικώς σε κοινές δύσκολες θαλάσσιες περιοχές (κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, βλ. Μεσόγειος), είτε με απέναντι είτε με παρακείμενες ακτές, όχι μόνον υιοθετούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά καταγράφουν και τον απαιτούμενο σεβασμό που οφείλουν στις βασικές του αρχές, όπως εκείνην που αναφέρεται στη συνεργασία. Η τελευταία αυτή επαναδιαδηλώνεται με την εν λόγω συμφωνία και κυρίως με την υπογραφείσα επίσης Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία στηρίζεται στα άρθρα 122 και 123 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρεται στην από κοινού αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων της περιοχής (αλιεία) και την ταυτόχρονη διερεύνηση των αιτίων υποβάθμισής τους. Στόχος η από κοινού βιώσιμη διαχείρισή τους.

Τέλος, η εν λόγω συμφωνία έρχεται χρονικά να αντιπαραταχθεί στο “μνημειώδες μνημόνιο” ανάμεσα σε Τουρκία και κυβέρνηση Σάρατζ του περασμένου Νοεμβρίου (2019), το οποίο ενέχει πλήρως τον χαρακτήρα της παράνομης “διευθέτησης” ζητημάτων που δήθεν “ανακύπτουν” ανάμεσα σε κράτη που όμως δεν δικαιούνται οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ τους, καθότι δεν διαθέτουν απέναντι ακτές, όπως η περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης. Ενώ, σε δεύτερη φάση, το μνημόνιο αυτό θίγει κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών (βλ. Ελλάδα), μην αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων των νησιωτικών εδαφών να διαθέτουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας. Δικαίωμα το οποίο απορρέει από τη Σύμβαση του 1982 (άρθρο 121) με παράλληλη εθιμική κατοχύρωση, ανάγοντας έτσι τον εν λόγω κανόνα σε κανόνα υποχρεωτικού δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, το διεθνές δίκαιο υιοθετεί και διαμορφώνει τους κανόνες του στο πλαίσιο ελεύθερης κοινής (διεθνούς) διαβούλευσης/διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε όλα τα κράτη της διεθνούς κοινότητας (βλ. Τρίτη Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για το δίκαιο της θάλασσας και την κατάληξή της τη Σύμβαση του 1982) και δεν επαφίεται στην a la carte “ερμηνεία” του από κανένα μεμονωμένα κράτος, το οποίο με παρόμοιες κινήσεις ρισκάρει αλλά και ενδέχεται να επιφέρει ανεπανάληπτες όσο και δυσάρεστες για την περιοχή του επιπτώσεις.

*Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας είναι Ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην πρύτανης του Παντείου Παν/μίου Αθηνών    

capital.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλή προσπάθεια ωραιοποίησης, αλλά καθόλου πειστική, μιας συμφωνίας, την οποία υπέγραψε άρον-άρον η Ελλάδα, προβαίνοντας σε απαράδεκτες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις.

 2. Όταν σε κάθε ανάρτηση σχετική με αυτήν την Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας-που ένόχλησε πολύ την Τουρκία -”ξιφουλκεί” κάποιος με επιχειρήματα δύο σειρών κατ’αυτής ,δεν θα ”κατετρόπωνε” τον ομότιμο καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και πρώην πρύτανη του Παντείου Παν/μίου Αθηνών κ. Τσάλτα ,-που ως ειδικός παρουσιάζει λεπτομερή περιγραφή και χειροπιαστή εθνική ωφέλεια για το υπόδειγμα αυτής για τις εκκρεμότητες που έχουμε με Αίγυπτο και κυρίως με Τουρκία ,που αισθάνεται τώρα ένα διεθνή βρόγχο στον λαιμό της από αυτό το προηγούμενο.
  Περιμένουμε να ”κατατροπώσει” τον κ.Τσάλτα και να μας πείσει περισσότερο για την πολύτιμη,η, μηδενική αξία της και τον εξ Αμερικής ”πρύτανη” των ΑΟΖ κ. Θεόδωρο Καρυώτη .
  Που θα πάει θα εμφανισθεί και αυτός, που παίζει στα δάκτυλά του το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

  • α) Αφού απαντάς σε μένα, γιατί δεν το βάζεις σαν απάντηση;

   β) Γράφω σύντομα εδώ, διότι δεν θέλω να επαναλαμβάνω ό,τι κατά το παρελθόν έχω αναλυτικότερα γράψει (π.χ. κι εδώ). Το παραπάνω άρθρο είναι μία ωραιοποίηση και τίποτε άλλο, αφού δεν εξετάζει την αρνητική πλευρά τού ζητήματος, η οποία θα επηρεάσει σαφώς αρνητικά ενδεχόμενες περαιτέρω οριοθετήσεις, ούτε βέβαια ασχολείται καθόλου με το γιατί όλα αυτά να μην έχουν γίνει τουλάχιστον 25 χρόνια νωρίτερα.

   γ) Ο καθηγητής Καρυώτης, τον οποίον εσύ (με ποια φόντα και προσόντα άραγε;) εξακολουθείς να ειρωνεύεσαι(*), έχει γράψει:

   “Είναι κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα προβληματική η αναφορά του ότι σε περίπτωση μου δημιουργήσουμε μια τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων από 6 ν.μ. σε 12 ν.μ. θα μπορούν να ψαρεύουν οι Ιταλοί και μέσα σε αυτά τα νέα χωρικά μας ύδατα και βέβαια θα συνεχίσουν να ψαρεύουν στην ΑΟΖ μας έξω από τα χωρικά ύδατα μέχρι την οριοθετημένη έκταση της! Όπως ήδη ανέφερα η ΑΟΖ δημιουργήθηκε για να προστατεύει κυρίως τους αλιείς του παράκτιου κράτους και δεν αποτελεί επ’ ουδενί λόγω ένα ξέφραγο …. Έτσι εξηγείται γιατί οι Ιταλοί δέχτηκαν επί τέλους να υπογράψουν αυτή την συμφωνία ΑΟΖ, όπως με προειδοποιεί και ένας Ιταλός φίλος, που θεωρεί τη συμφωνία ετεροβαρή για την Ελλάδα:

   «Η γνώμη μου είναι πως και αυτή η συμφωνία με την Ιταλία είναι ετεροβαρής εις βάρος της Ελλάδας γιατί σίγουρα η Ιταλία πήρε περισσότερα και έτσιόπως έκλεισε το θέμα των Ιταλών ψαράδων δεν μου άρεσε καθόλου. Είπαμε: εγώ να δώσω, εσύ να δώσεις και να είμαστε πάτσι, αλλά όχι εσύ να πάρεις περισσότερα κι εγώ λιγότερα γιατί εσύ με εκβιάζεις πως δεν πρόκειται να υπογράψεις αν δεν σου δώσω εκείνο που μου ζητάς.

   Γιατί πιστεύω πως κάπως έτσι έγινε, διότι δεν εξηγείται αλλιώς το ότι οι Ιταλοί διατήρησαν εκείνα που αυτοί λένε πως είναι “παραδοσιακά δικαιώματά τους” να ψαρεύουνε ελληνικά νερά που έχει ψάρια, στα 6 και 7 μίλια απ’ τις ελληνικές ακτές.»

   Καμμία αναφορά Τσάλτα σε όλα αυτά. Γιατί;

   Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

   (*) έχοντας υπ’ όψιν μου το σύγγραμμα τού Dr. Sehirt, δεν εκπλήσσομαι καθόλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα