Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμες οι επόμενες σαράντα μέρες – Τα καθοριστικά ραντεβού των δύο πλευρών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Κυριάκος Μητσοτάκης & Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΑΔΑΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
20/03/2021  08:11
Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι επόμενες σαράντα ημέρες, καθώς μια σειρά από εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το επόμενο διάστημα.

Η αρχή θα γίνει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου, όπου και θα εξεταστεί η έκθεση Μπορέλ για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και ειδικά μετά τις τελευταίες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας, η συζήτηση περί κυρώσεων έχει πλέον «παγώσει».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιμένει σε μια διττή προσέγγιση, εκφράζοντας την επιθυμία οι Ευρωπαίοι εταίροι να συνεχίσουν την τακτική του «καρότου και μαστίγιου». Μιλώντας στους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η τακτική που προκρίνει η Αθήνα απέναντι στην Τουρκία περιλαμβάνει από τη μία «την εξέταση στόχων θετικής ατζέντας, και από την άλλη την παραμονή στο τραπέζι της προοπτικής υιοθέτησης μέτρων, εάν η Τουρκία επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά».

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία η 14η Απριλίου, όταν ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Τουρκία, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου που είχαν οι δύο πλευρές στην Αθήνα την Τετάρτη.

Συνάντηση ΥΠΕΞ στην Αγκυρα
Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα λάβει χώρα μόλις δύο εβδομάδες πριν από την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπου Ελλάδα και Τουρκία θα συμμετάσχουν ως δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Αναπόφευκτα, έτσι, κατά την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα, μεγάλο μέρος της συζήτησης θα καταλάβουν οι εξελίξεις και οι θέσεις των δύο χωρών στο Κυπριακό. Παράλληλα, θα εξεταστεί και η πορεία των διερευνητικών επαφών, μετά τα δύο ραντεβού σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα.

Στην Αθήνα κρατούν χαμηλούς τόνους για τη συγκεκριμένη συνάντηση και για αυτό τον λόγο επαναλαμβάνουν ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, στέλνοντας, έτσι, το μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι τυχόν επιθετικές κινήσεις θα σημάνουν και την ακύρωση της επίσκεψης Δένδια. Παράλληλα, τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τόνισαν την Πέμπτη ότι η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται ως προς την πιθανότητα συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, τη συζήτηση της οποίας ο κ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι θα έχει με τον κ. Δένδια.

Ενδεικτικός της γενικότερης επιφύλαξης που χαρακτηρίζει την Αθήνα είναι και ο «πάγος» που έβαλε ο Νίκος Δένδιας στη βολιδοσκόπηση του Γενς Στόλτενμπεργκ για μια συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα γίνει την Τετάρτη.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι έχει προγραμματισθεί καταρχήν –εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα– να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και επεσήμανε ότι υπό το φως της εξέλιξης αυτής τόσο για πρακτικούς, όσο και για συμβολικούς λόγους θα ήταν ευκταίο να πραγματοποιηθεί πρώτα η διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών. Πρόσθεσε δε ότι μετά τη συνάντηση αυτή και ανάλογα με την έκβασή της θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των δύο υπουργών και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο μέλλον.

Τέλος Απριλίου στη Γενεύη για το Κυπριακό
Τέλος, στις 27 με 29 Απριλίου έχει συγκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν στην Πενταμερή να προστεθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Άγκυρα έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, οι Βρυξέλλες θα βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, έστω και υπό τη θέση παρατηρητή.

Στη Γενεύη αναμένεται να διαφανεί αν η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει στη λύση των δύο κρατών, την οποία διακηρύσσει μετά και την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι τουρκικές θέσεις δεν φαίνεται να βρίσκουν απήχηση στον διεθνή παράγοντα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα η Αγκυρα να κάνει ένα βήμα πίσω, ενδεχόμενο που θα επιτρέψει στον κ. Γκουτέρες να δώσει το πράσινο φως για την εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα