Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα και «χαστούκι» σε Ερντογάν: Ελληνογαλλική άσκηση στην περιοχή της τουρκικής Navtex - Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο

Κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Στην Ελλάδα οι γαλλικές δυνάμεις. Ηχηρό μήνυμα στις προκλήσεις Ερντογάν.  Το «merci» Μητσοτάκη σε Μακρόν για την αλληλεγγύη

Στην πραγματοποίηση κοινής άσκησης στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με την παράνομη Navtex προχώρησαν Ελλάδα και Γαλλία. Με αυτό τον τρόπο, ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες μετά την παρέμβασή του, εκφράζει την έμπρακτη στήριξή του στην Ελλάδα έναντι των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα την αποστολή του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παράλληλα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, σήμερα στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση:

Αυστηρή προειδοποίηση Μακρόν σε Ερντογάν και στήριξη στην Ελλάδα

«Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμα που ανήρτησε στο τουίτερ στην ελληνική γλώσσα και ανακοίνωσε:

«Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν αληθινό φίλο της Ελλάδας αλλά και ένθερμο υπερασπιστή των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου.

newpost.gr