Ελληνοαλβανικά σύνορα-Η μεγαλύτερη είσοδος ναρκωτικών στην ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιατί δεν σταματά το εμπόριο χασίς στην Ευρώπη ;

Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι αυτά από τα οποία περισσότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει παράνομα το χασίς.Το BBC εξέτασε το γιατί δεν αποτρέπεται το λαθρεμπόριο στα σύνορα αυτά.

Ένας από τους αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών με την ασφάλεια στο όπλο του ανοιχτή και στενάχωρος μέσα στο αλεξίσφαιρο γιλέκο, είπε πως “Μπήκαμε στην περιοχή τους”

Λίγο πιο μπροστά είναι το σύνορο της Αλβανίας από όπου οι λαθρέμποροι περνάνε εύκολα και από εδώ πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πέρασμα χασίς προς την Ευρώπη. Ο Λάμπρος Τσουμάνης-στέλεχος της Ελληνικής Δίωξης Ναρκωτικών, που έχει περάσει σημαντικό τμήμα της ζωής του, σε περιπολίες σε αυτά τα βουνά, δηλώνει πως “Το χασίς μεταφέρεται από πεζούς Αλβανούς που ζούνε σε χωριά της άλλης πλευράς. Πρόκειται για ανθρώπους πολύ δυνατούς και ανθεκτικούς που γνωρίζουν τα σύνορα σαν τη χούφτα τους. Μπορούν να μείνουν για αρκετές μέρες στο δάσος”.

Η ελληνική αστυνομία από τις αρχές του 2020 μέχρι τώρα, κατάσχεσε 1,5 τόνο χασίς. Στα προηγούμενα δύο χρόνια συνέλαβαν σχεδόν 9 τόνους. Σε γενικές γραμμές, οι λαθρέμποροι κρατάνε καλάσνικοφ και μεταφέρουν στην πλάτη τους τσάντες με 40 έως 50 kg χασίς που τα κρύβουν σε ένα προκαθορισμένο μέρος, για παράδειγμα κάτω από ένα μεγάλο δέντρο. Από εκεί αργότερα παραλαμβάνονται από μέλη του δικτύου που βρίσκονται στην Ελλάδα.

1 κιλό χασίς στη χονδρική πιάνει 1.000 ευρώ στην Αλβανία, αλλά στην Ιταλία και στην Ελλάδα τα δίκτυα λαθρεμπορίας πληρώνουν το διπλάσιο. Τον τελευταίο καιρό η αλβανική αστυνομία για να βρει τα παράνομα χωράφια με το χασίς, χρησιμοποιεί μή επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά το γεγονός ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων με την Ελλάδα υπάρχουν συχνά δασώδεις περιοχές δυσκολεύει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων.

Μεγάλη έφοδος και το μετέπειτα

Η αστυνομία και στις δύο πλευρές των συνόρων συνεχώς κάνει εφόδους και επιχειρήσεις αλλά το λαθρεμπόριο συνεχίζεται. Όταν οι ειδικές δυνάμεις της Αλβανίας το 2014 πραγματοποίησαν μία μεγάλη επιχείρηση στο χωριό Λαζαράτι που βρίσκεται στα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, υπήρξε η άποψη πως θα άλλαζε η κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρξαν συγκρούσεις που συνεχίστηκαν επί μέρες. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν χτυπήματα από ρουκέτες και βλήματα όλμων Αλλά εν τέλει το χωριό τέθηκε υπό έλεγχο και κατασχέθηκαν 10 χασίς, χιλιάδες φυτά κάνναβης και μεγάλος αριθμός όπλων.

Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίες Αγώνα ενάντια στο Οργανωμένο Έγκλημα, το 2016 ο τομέας του χασίς είχε επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

……

Αυτό κατέστη μία δυνητική πηγή εσόδων για μία γενιά νέων Αλβανών και μάλιστα υπαλλήλων, αστυνομικών και πολιτικών .

Η ιστορία ενός παραγωγού χάσις

Ο 39 ετών Αρτάν (ψεύτικο όνομα) είναι ένας από τους νέους παραγωγούς χασίς της Αλβανίας Περιγράφει το πως με αυτό τον τρόπο ελπίζει να γίνει πλούσιος μέχρι να τον συλλάβουν στην πόλη του Φλόρε : :¨Μπορείς να δωροδοκήσεις τον επικεφαλής της αστυνομίας ή τον υπάλληλο της Δίωξης Ναρκωτικών. Αλλά αν κάποιος σε καρφώσει τότε ο καθένας κοίτα να σωθεί μόνος του”. Ο Αρτάν αφού έζησε δύο χρόνια στην Ιταλία επέστρεψε στην πατρίδα για να συνεχίσει από εδώ τη δουλειά του. Λέει πως “φέτος στα βουνά σε απόσταση τριών ωρών βάδην από την πόλη του Τεπελένι, βρήκαμε ένα ωραίο χωράφι”. Περιγράφει πως εκεί έσπειρε φέτος 50.000 φυτά, κάτι που ακόμα και για τα δεδομένα της Αλβανίας είναι μία πολύ μεγάλη ποσότητα. Λέει πως υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες : ” Η δυνατότητα να ποτίζεις, να είσαι μακριά από τα βλέμματα της αστυνομίας και των περίεργων και να έχεις υπομονή”. Το νερό το παίρνει από μία πηγή που είναι στα 2 km, ενώ το λίπασμα βάζει τον πατέρα του να το αγοράσει, για να μην τον πιάσουν οι κάμερες. Το χασίς αφού ετοιμαστεί για πώληση εδώ πέρα, μεταφέρεται σε ένα χωριό πού βρίσκεται κοντά στα σύνορα. Από εκεί λαθρέμποροι το πακεταρισμένο χασίς, το περνάνε στα ελληνικά εδάφη είτε πεζή, είτε με μουλάρια.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προσπαθώντας να εισέλθει η Αλβανία στην ΕΕ, είχε δηλώσει πως θα σταθεί ανελέητος απέναντι στο εμπόριο ναρκωτικών. Αλλά στο πεδίο αυτό δεν υπήρξε κάποια σοβαρή αλλαγή και οι παραγωγοί πλέον πέρα από Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν νέες αγορές σε Τουρκία Γερμανία-Ολλανδία και Αγγλία. Στην αναφορά που ετησίως συντάσσει για τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει για την Αλβανία πως είναι “βάση του διεθνούς εγκληματικού δικτύου που διεξάγει εμπόριο ναρκωτικών σε Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής”

……

BBC-τουρκικά

Avrupa’da kenevir kaçakçılığı neden durdurulamıyor? – Haber

Σχ. :  Το εμπόριο ναρκωτικών είναι η βασική πηγή εσόδων της Αλβανίας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική βούληση στην Αλβανία για την καταπολέμηση αυτής της παρανομίας. Χασίς παράγεται παντού σε όλη την Αλβανία Και μάλιστα πλέον δυσκολεύονται να βρουν πια χωράφια για να σπείρουν ! Για αυτό και προσπαθούν να βρούνε περιοχές εντός της Ελλάδας κοντά σε ελληνικά χωριά που σχεδόν έχουν εγκαταλειφθεί.

Ελληνοαλβανικά σύνορα-Η μεγαλύτερη είσοδος ναρκωτικών στην ΕΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα