Γράφει ο

Νικόλαος Σκιαδάς

Ανχης ε.α Ειδ. Δυνάμεων

Μετά τα τελευταία δραματικά για την χώρα μας γεγονότα, με τις πυρκαγιές που σάρωσαν και έκαψαν ότι βρήκαν στο πέρασμά τους, πολλοί είναι αυτοί που θυμήθηκαν τους εθελοντές, που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές υπηρεσίες με μηδενικό κόστος για τον κρατικό μηχανισμό. Οι εθελοντές έχουν χρησιμοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία στην επιτήρηση δασικών χώρων, αποφυγή περιστατικών αμέλειας από ανθρώπους που δεν μπορούν να εκτιμήσουν το κόστος που θα έχουν λανθασμένες κινήσεις τους εγγύς ή εντός  δασικών περιοχών, αλλά και στον έγκαιρο εντοπισμό και κατεύθυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης προς το σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς από οποιαδήποτε αιτία.

Και ενώ παγκοσμίως οι εθελοντικές δυνάμεις είναι οι πρώτες που θα αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως, στην Ελλάδα και στον πολύπαθο ελληνικό στρατό ακόμα σχεδιάζουν την ελληνική εθνοφυλακή. Βλέπεις τα διεθνή παραδείγματα χρήσης της εθνοφυλακής σε όλο τον πλανήτη δεν είναι σωστά, οπότε η πολιτική ηγεσία συνεπικουρούμενη από οσφυοκάμπτες γλοιώδεις και ευθυνόφοβους ανώτατους στρατιωτικούς, έχουν καταντήσει την εθνοφυλακή ως ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ή ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.

Και καλά ο Άλκης που κατεβάζει ιδέες που πάνε στράφι με κόστος 500.000 ευρώ (στράφι < (άμεσο δάνειο) τουρκική israf = σπατάλη, πηγή : wikipedia) αλλά από οργάνωση ότι ανέλαβε ή του το πήραν πίσω (Μεταναστευτικό – Μηταράκης) ή του το επέστρεψαν πίσω (σχέδιο επιτήρησης συνόρων – επιστροφή 2 αιχμαλώτων ελλήνων από τουρκία με σήμανση «Δες τα σχέδια ξανά, κάπου τα έκανες σκ@τ@») αλλά και ο ΥΕΘΑ τον συναγωνίζεται και προσπαθεί να τερματίσει πρώτος, πριν … τον εαυτό του!!

Έχουμε ζήσει λοιπόν τις εξής απίθανες σκηνές τα τελευταία έτη:

  • Παρασημοφόρηση εθνοφυλάκων που τους δίνεται βαθμός ταξιάρχου ή υποστρατήγου αλλά δεν έχουν κάτι να διοικήσουν ή να συμμετέχουν γιατί είναι μόνο αυτοί.
  • Εθελοντές που έχουν ολοκληρώσει την θητεία τους πριν 5 ή 10 χρόνια και πηγαίνουν στα στρατολογικά γραφεία και ζητάνε να κληθούν για να συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας άσκηση όπως ήταν πχ. η άσκηση  «Παρμενίων» και μάλιστα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι αποποιούνται της χρηματικής αποζημίωσης, αλλά δεν τους καλούν ποτέ.
  • Εθνοφύλακες που ζητούν να οργανωθούν δραστηριότητες μικρής κλίμακας στις περιοχές τους με πρακτικές δεξιότητες (πορεία με φόρτο μάχης, ασκήσεις τοπογραφίας – προσανατολισμού, βολές όχι μόνο από στάση πρηνηδόν αλλά σε κινούμενους στόχους ή σε διάφορες στάσεις πίσω από διαφορετικά εμπόδια, ασκήσεις επαφών ομάδων με χρήση διαφόρων ασύρματων μέσων επικοινωνίας) και καλούνται μόνο για να καθίσουν σε θρανία και να ακούσουν θεωρίες για τον στρατό του μέλλοντος.
  • Στελέχη του στρατού που μετατίθενται σε μονάδες επιστρατεύσεως ή δομών εθνοφυλακής όχι με κριτήριο την δυνατόν καλύτερη λειτουργία αυτών, αλλά ως τιμωρητική κίνηση ή εξυπηρέτηση κάποιων λόγω εντοπιότητας.
  • Μονάδες που επιζητούν αληθοφανή απεικόνιση εχθρικών δυνάμεων με συμμετοχή εθνοφυλάκων προκειμένου να επιτύχουν ρεαλιστική απεικόνιση καταστάσεων σε διάφορες αποστολές που πιθανόν να κληθούν να αναλάβουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι το ΚΕΑΠ πριν από πολλά χρόνια είχε μια αγαστή συνεργασία με απλούς πολίτες πολλών μικρών χωριών για εξυπηρέτηση πχ. του σχολείου αιχμαλωσίας – διαφυγής που βέβαια είχε τάση διαρκώς μειούμενη μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα που ο δείκτης αγγίζει το μηδέν. Έτσι, θα μείνουν μόνο σε αφηγήσεις και ιστορίες παρέας, οι ιστορικές στιγμές από την χρήση του παπά Γιώργη ως πράκτορα, της πανέμορφης ξανθιάς Θεσσαλονικιάς Τζούλιας που βοηθούσε με πληροφορίες περίπολα που έκαναν επαφή προσχεδιασμένη από τα ίδια, αλλά και τους πολλούς «καταδότες», αγρότες ή υλοτόμους ή κυνηγούς που έδιναν πληροφορίες στις εχθρικές δυνάμεις για να εντοπίσουν και συλλάβουν ζεύγη διαφευγόντων ή περίπολα. 

Βέβαια, κάποια στιγμή σε άσχετο χρόνο, ο μέγας Άλκης δήλωσε ότι σχεδιάζει την συγκρότηση Λόχων Καταδρομών που θα ενταχθούν σε δομές επιστράτευσης εντός μεγάλων πόλεων, στοχεύοντας βέβαια στο να καρπωθεί ως προσωπική επιτυχία, την μεγάλη τάση εθελοντισμού που έχουν οι υπηρετήσαντες στις ειδικές δυνάμεις. Σκέφθηκε δηλ. αφού οι υπηρετήσαντες στις καταδρομές έχουν στενούς δεσμούς και μετά το τέλος της θητείας τους με άλλους καταδρομείς, είναι οργανωμένοι σε συλλόγους – συνδέσμους που έχουν ως σκοπό την διατήρηση του καταδρομικού πνεύματος και είναι δραστήριοι, γιατί να μην εμφανίσω αυτούς ως τη «νέα εθνοφυλακή»;

Οι Έλληνες εθνοφύλακες είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ από τον παραγκωνισμό και την αδιαφορία που τυγχάνουν από πολιτική και στρατιωτική ηγεσία   και τα λόγια τα μεγάλα που δεν υλοποιούνται ποτέ σε δράσεις. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς τους αξιόμαχους Έλληνες, που εμφορούμενοι από αγνά αισθήματα αγάπης για την πατρίδα, από πνεύμα εθελοντισμού, από αγάπη για τις περισσότερες στρατιωτικές δραστηριότητες να μην καλούνται και να μην χρησιμοποιούνται πουθενά.

Που είναι τα Τμήματα Παλλαϊκής Άμυνας (ΠΑΜ) − Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) κύριοι της πολιτικής και στρ. ηγεσίας; Στα χαρτιά για να μην πω εκεί που δεν πιάνει μελάνι… άχρηστοι της σχεδίασης και οργάνωσης….!!!

Που είναι οι συμμετοχές τμημάτων Εθνοφυλακής σε δράσεις – ασκήσεις του Στρατού ως εχθρική απεικόνιση ή ως γειτονικό τμήμα μάχης προκειμένου να δοθεί ρεαλιστικότητα στην άσκηση;

Αλλά είστε τόσο απαράδεκτοι και ανίκανοι, που για να υλοποιήσετε απλές δραστηριότητες εθνοφυλάκων πχ στο Πολύκαστρο Κιλκίς μετακινείται υλικό και στελέχη εκπαιδευτές από την Κοζάνη δηλ. 150 χλμ. μακριά για λόγους διοικητικής υπαγωγής-εξάρτησης με πληθώρα εκπαιδευτών και υλικού στα 2 έως 20 χλμ. για να μην πούμε και τα χειρότερα…..

Προσεύχομαι στην Παναγιά να σας δώσει λίγο φώτιση, μπας και επιτέλους βρείτε τον χρόνο να μιλήσετε με δραστήριους εθνοφύλακες που διατηρούν εξαιρετικά αισθήματα αγάπης για το στρατό, τις περιοχές τους, αλλά και την πατρίδα συνολικά, ώστε να διοχετεύσετε την δυναμικότητά τους σε ένα στρατό που αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων και οι Εθνοφύλακες αποτελούν μέρος ΛΥΣΗΣ και ΟΧΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού,

Νικόλαος Σκιαδάς

Ανχης ε.α Ειδ. Δυνάμεων

ΥΓ. Μάντης δεν υπήρξα ποτέ, αλλά στις αξιολογήσεις – κριτικές μου έχω λάβει κατά κόρον διθυραμβικά σχόλια. Στην τελευταία λοιπόν στρ. Ευρωπαική δράση με τίτλο «Ευρωπαϊκός διαγωνισμός καλύτερης ομάδας σκοπευτών» (European Best Sniper Team Competition) ήρθε ο «λογαριασμός» από όλα όσα περιέγραφα 10 ημέρες πριν περί Έλληνα Ελεύθερου Σκοπευτή (https://www.militaire.gr/ellinas-eleytheros-skopeytis-i-klisi-sas-einai-se-anamoni-n-skiadas/) 

Ο λογαριασμός λοιπόν κύριοι της πολιτικής και στρ. ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ έγραψε τα κάτωθι διεθνώς:

…. Είκοσι επτά ομάδες ελεύθερων σκοπευτών ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους σε ένα εξαντλητικό τεστ ικανότητας, ταχύτητας και γνώσης του σκοπευτή. Η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τουρκία και ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών διαγωνίστηκαν για να αποδείξουν ότι ήταν οι καλύτεροι, 5-14 Αυγούστου 2021….

Στους 10 πρώτους της κατάταξης ήταν οι Σλοβένοι στο Νο1, οι Τούρκοι στην 2η και 4η θέση (διπλή παρουσία) και οι Έλληνες σε διψήφια κατάταξη……

Προφανώς το να κοιτάς Τουρκικές πλάτες (δις) αποτελεί τάση για συμφιλίωση και μη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος με τους γείτονές μας, καθώς το δόγμα «έφαγες ένα χαστούκι, γύρνα τώρα να φας και από το άλλο μάγουλο» είναι το κύριο δόγμα εθνικής άμυνας και τα … θα τους σκοτώσουμε, κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιοι ήταν αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός, διανθισμένα από κλιματιστικά του ΥΠΕΘΑ, σε ένα βαθύ κωματώδη ύπνο, στρατηγών με πολλά αστέρια…..!!! Θερμά συγχαρητήρια!!!

https://www.militaire.gr/elliniki-ethnofylaki-o-syndromitis-poy-kalesate-den-yparchei-i-einai-apenergopoiimenos/