Ελλάδα και το  ζήτημα των δύο πόλων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Νικόλαος Δ. ΚανέλλοςΠρέσβης επί τιμή. Πρώην Πρέσβης της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν.

30/11/2020 10:20 EET | Updated 30/11/2020 15:11 EET

Γραφειοκρατία και αναξιοκρατία, όποιος τα ανατρέψει θα γράψει την νέα Ιστορία.

ASSOCIATED PRESS

Ο κύριος προβληματισμός, σήμερα, στην Ελλάδα έχει δυο πόλους χωρίς αυτό να είναι ψυχικώς επιβεβαρημένο ως στοιχείο «διπολικού»προβλήματος.

Ο ένας, αμετακίνητος πόλος, είναι η έμπνευση από το παρελθόν και την ιστορία μας. Αμετακίνητος γιατί,δυστυχώς, η διαρκής μετακίνηση του είναι επικίνδυνη ανάλογα με τα μικροκομματικά συμφέροντα και τα παιγνίδια της εξουσίας. Προφανώς με την ευθύνη των πολιτικών και τις άμετρες η ασύμμετρες φιλοδοξίες τους.

Κάθε φορά που αυτός ο πόλος ευαισθητοποιεί το πολιτικό κόστος, ως όφελος ή απώλεια, δημιουργεί μύθους που είναι χρήσιμοι μόνο όταν βρίσκουν έστω και απεγνωσμένα την άκρη του δεύτερου πόλου.

Αυτός ο δεύτερος πόλος είναι η πραγματικότητα που ως πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός ρεαλισμός αντανακλά σε οτιδήποτε συσσωρεύεται ως κυρίαρχο στοιχείο της.

Την πραγματικότητα αυτή, εν πολλοίς, υποβαθμίζουμε ή υποτιμούμε.

Στις διεθνείς της σχέσεις για λόγους που αξίζει να ερευνηθούν εις βάθος η Ελλάδα αποφεύγει επιμελώς να  υλοποιεί το δόγμα της στρατιωτικής διπλωματίας και  δεν επιδιώκει εκβιαστικές λύσεις.

Τα χαρακτηριστικά του πρώτου πόλου είτε αγνοούνται, είτε μετακινούνται, δυσκολεύουν το μέλλον μας.

Στη παρούσα στιγμή, η πραγματικότητα, του δεύτερου πόλου, είναι εις βάρος της συνοχής και της ανάπτυξης μας ανεξάρτητα εννοείται από το ποιος κυβερνά.Οι λόγοι έχουν χιλιοειπωθεί.

Η Γραφειοκρατία και η αναξιοκρατία είναι, κατά τη γνώμη μου, οι κυριότεροι.Αυτοί δημιουργούν την αναποτελεσματικότητα στην πολιτική μας, εσωτερικά και διεθνώς και  όποιος τους ανατρέψει θα γράψει την νέα Ιστορία.

Huffington Post

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προσφιλές για συζήτηση από τον αρθρογράφο -εξαίρετο επίτιμο πρέσβη -κ.Κανέλλο το θέμα της αναξιοκρατίας ,που τώρα προσέθεσε και το θέμα της γραφειοκρατίας.
    Αλλά ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο ”πόλο”, που πολύ ορθώς θεωρεί ότι είναι η έμπνευση από το παρελθόν και την Ιστορία μας, που πρέπει να παραμένει ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ .
    Μετακινήθηκε όμως εμφανώς μετά το 1981 ,γιατί οι κυβερνήσεις της 10ετίας του 1980 επεδίωξαν συστηματικά να αναθεωρήσουν την μέχρι τότε γραμμένη Ελληνική Ιστορία ,την οποίαν διδάχθηκε ο ίδιος ο κ.αρθρογράφος και χιλιάδες συνομήλικοί του και προηγούμενοι Έλληνες από την εποχή της εθνικής ανεξαρτησίας μας.
    Δεν αναθεώρησαν απλώς την σκοτεινή 10ετία του 1940-49 ,αλλά θυμήθηκαν και τους”Δεξιούς” κοτζαμπάσηδες και διέγραψαν σχεδόν πλήρως την συμβολή στους εθνικούς αγώνες της Εκκλησίας και του Ιερού κλήρου.
    Ποια κυβέρνηση μπορεί έκτοτε να επαναφέρει τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση ,όταν και τώρα ακόμη συναντά ”αφιονισμένους” ιστορικούς για τη διατήρησή τους;;;.
    Ποιος Έλλην φανταζόταν ότι ,προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαγράφονταν από την Ελληνική Ιστορία οι εθνικοί αγώνες για την Μακεδονία μας της περιόδου 1878- -1949;;;.
    ΚΑΙ τώρα για την γραφειοκρατία -που την γνωρίσαμε και την αποτυπώσαμε επαρκώς-.
    Είναι αναγκαία -οπωσδήποτε όση -για θέματα οικονομικά -για να γνωρίζουμε που, ,γιατί και πόσα ξόδεψε το κράτος, ο Δήμος και κάθε Δημόσιος Οργανισμός.
    Επεκτάθηκε – πάλι από την 10ετία του 1980 -γιατί το κράτος ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ και διέσπασε -διέσπειρε τις εξουσίες του , αλλά ήθελε και να τις ελέγχει και έτσι δημιουργήθηκε το γνωστό ”χαρτοβασίλειο”, το οποίο επεκτάθηκε γιατί προσέθεταν και τις κομματικές εισηγήσεις τους -μετά την κατάργηση των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων- και οι σύμβουλοι των υπουργών ,των νομαρχών και των Δημάρχων ,για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους και τις αποδοχές τους, με αποτέλεσμα την μόνιμη καθυστέρηση όλων των υποθέσεων,
    Αποκέντρωση ,χωρίς οικονομική και υπηρεσιακή αυτονομία τρέφει και την γραφειοκρατία και την διαφθορά και την ευθυνοφοβία, γιατί μεσολαβούν ”πολλά σκαλιά” μέχρι την αποκλειστική αρμοδιότητα.
    Εν τω μεταξύ οι πολλές αποκεντρωμένες Υπηρεσίες δημιούργησαν και την ανάγκη πολλών διευθυντών ,αναπληρωτών τους ,τμηματαρχών ,οδηγών ,χειριστών φάξ κλπ.κλπ και έτσι ήρθαν οι πολλοί διορισμοί-και με κοινωνικά κριτήρια – στο Δημόσιο ,οι πάμπολες προαγωγές-συνήθως αναξιοκρατικές με κομματικά κριτήρια- και οι μεγάλες συντάξεις και καταλήξαμε επί 35ετίαν να καθιερωθούν ,λόγω και του δυνατού ”τετάρτου πόλου της εξουσίας”- του Συνδικαλισμού -συνώνυμες του Ελληνικού κράτους και η γραφειοκρατία και η αναξιοκρατία., οι οποίες μάλλον θα μειωθούν μετά την αφυπηρέτηση και των τελευταίων ,που προσελήφθησαν προ 25ετίας και την καθιέρωση της μηχανοργάνωσης.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα