Εκτός μάχης η ρωσική ναυαρχίδα Moskva -«Πλήγμα από επιτυχή ουκρανική επίθεση ή ρωσική ανικανότητα», λένε οι ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Εκτός μάχης η ναυαρχίδα των Ρώσων / Φωτογραφία: Shutterstock
14/04/2022  17:02
Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι στο πλοίο ξέσπασε φωτιά και το πλήρωμα αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Η ύπαρξη πυρκαγιάς είναι το μόνο σημείο στο οποίο οι αντικρουόμενες πληροφορίες μπορούν να συμφωνήσουν.

 

Το καταδρομικό «Moskva», η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είναι (ή ήταν) ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Είναι, συνεπώς, ένα πλήγμα υψηλής συμβολικής αξίας και για τον ουκρανικό στρατό, μια σημαντική νίκη στο πεδίο της μάχης.

Στις φλόγες η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας -Τεράστιο πλήγμα για τις δυνάμεις του Πούτιν
Σήμερα, η ναυαρχίδα «Moskva» άρπαξε φωτιά και υπέστη σοβαρές ζημιές. Δεν είναι, όμως, σαφές εάν χτυπήθηκε από πυραυλική επίθεση. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν επιπλέει ακόμη.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τις ζημιές στη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva»
Όπως έχει συμβεί και με άλλα αξιοσημείωτα περιστατικά στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, έτσι και τώρα, οι πληροφορίες σχετικά με τις ζημιές στο ρωσικό πλοίο μόνο ξεκάθαρες δεν είναι.

Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι χτύπησαν το πλοίο αυτό, το καταδρομικό «Moskva», με αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου «Neptune» και ότι στη συνέχεια ξέσπασαν εκρήξεις σε πυρομαχικά.

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ζημιές στο πλοίο, αλλά ανέφερε ως αιτία μια πυρκαγιά, για το ξέσπασμα της οποίας δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Αργότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι φλόγες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Βυθίστηκε η ναυαρχίδα «Moskva»;
Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου άρχισε να βυθίζεται έπειτα από το πυραυλικό χτύπημα που δέχτηκε, με δύο πυραύλους Neptune, και όταν πυρομαχικά που βρίσκονταν στο πλοίο προκάλεσαν εκρήξεις.

 

Η Ρωσία, ωστόσο, επιμένει ότι το πλοίο της επιπλέει ακόμη. Η Μόσχα είπε επίσης ότι οι εκρήξεις σταμάτησαν και η φωτιά περιορίστηκε. Ακόμα, αξιωματούχοι της Ρωσίας ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε πυραυλικό πλήγμα και πως η φωτιά ήταν αποτέλεσμα των εκρήξεων στα πυρομαχικά. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε σε άλλο πλοίο και ότι πλέον ξεκίνησε η διαδικασία για τη ρυμούλκηση της ναυαρχίδας, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς.

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έρχεται να μπερδέψει την κατάσταση περισσότερο, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζον Κίρμπι, είπε στο CNN ότι πράγματι υπήρξε -τουλάχιστον μία- έκρηξη και μάλιστα μεγάλη, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές, αλλά το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει, δεν έχει δηλαδή βυθιστεί.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης την προηγούμενη εβδομάδα/ Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP
«Εκτιμούμε ότι το πλοίο είναι σε θέση να κινηθεί μόνο του, και αυτό φαίνεται πως κάνει. Πιστεύουμε ότι τώρα πλέει προς την ανατολή και θα πάει πιθανότατα στη Σεβαστούπολη για επισκευές, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Από ρωσική «ανικανότητα» ή ουκρανική επίθεση το πλήγμα στο πλοίο, λέει ο Λευκός Οίκος
«Η έκρηξη ήταν αρκετά μεγάλη και εντοπίσαμε ενδείξεις πως άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω του προσπάθησαν να πάνε για να βοηθήσουν, αν και τελικά δεν χρειάστηκε. Έτσι, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα είτε «ανικανότητας» είτε επιτυχημένης επίθεσης από τους Ουκρανούς.

«Αυτή είναι η ναυαρχίδα τους, η ”Μόσχα”, και τώρα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά», συνέχισε ο Σάλιβαν. «Επρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μία ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Τίποτα από αυτά δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για αυτούς».

Daily Mail: «Εντός εμβέλειας» της ουκρανικής άμυνας το πλοίο «Moskva»
Σε παρόμοιο συμπέρασμα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου φτάνει το ρεπορτάζ της «Daily Mail», το οποίο επικαλείται τις εκτιμήσεις ειδικών του τομέα της ναυσιπλοΐας για να καταλήξει ότι οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα λανθασμένου χειρισμού από τη ρωσική πλευρά.

Το ρεπορτάζ λέει ότι το πλοίο της Μόσχας κινήθηκε εντός της εμβέλειας των ουκρανικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, ακολουθώντας μάλιστα «προβλέψιμα μοτίβα» πλεύσης. Επίσης, η βρετανική εφημερίδα προσθέτει πως «εκατοντάδες» μέλη του πληρώματος ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα, αν και ως τώρα δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές για θύματα.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, πιστεύει ότι «εκατοντάδες» ναύτες μπορεί να πέθαναν από την έκρηξη -μια άποψη που συμμερίζεται ο Ilya Ponomarev, ένας Ρώσος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο οποίος είπε ότι μόνο 50 από τα 510 μέλη του πληρώματος έχουν διασωθεί ως τώρα, επιβεβαιωμένα.

Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι οι άμυνες του πλοίου είναι πλέον κάπως ξεπερασμένες, αλλά και υποτίθεται ότι είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που καθοδηγούν τους πυραύλους αλλά και την άμυνα απέναντι σε εχθρικές επιθέσεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς μπόρεσαν οι Ουκρανοί να διεισδύσουν σε αυτές τις άμυνες, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Έχουν γίνει εκτιμήσεις για την παρουσία τουρκικών drones τύπου Bayraktar, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή ή να συντρίψουν τα ραντάρ πριν από την επίθεση, αν και είναι επίσης πιθανό τα drones να χρησιμοποιήθηκαν για να κατευθύνουν τους πυραύλους ώστε να βρουν στόχο.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν το αίτιο της πυρκαγιάς στη ναυαρχίδα «Moskva»
Ο Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC.

«Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε.

iefimerida.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα