ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Του Παντελή Σαββίδη

1.-Οι κυπριακές εκλογές του Α! γύρου δεν πρέπει να προκάλεσαν εκπλήξεις. Η κατάταξη ήταν η αναμενόμενη. Στις αναλύσεις τονίζεται το μεγαλύτερο, από το αναμενόμενο, ποσοστό του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη.

2.-Τον γνωρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ τον είχα καλέσει και έκανε μια ομιλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Γνωρίζει άριστα το κυπριακό. Είναι ρεαλιστής. Έχει αποδεχθεί την πραγματικότητα της εισβολής. Προσπάθησε, ως διαπραγματευτής, να πετύχει ό,τι μπορούσε με βάση τις οδηγίες που έπαιρνε αλλά εδώ που έφθασαν τα πράγματα, οι περαιτέρω εξελίξεις δεν εξαρτώνται από την ελληνική πλευρά. Εξαρτώνται από την Τουρκία. Και τον διεθνή παράγοντα.

3.-Το κυπριακό ως το σημείο που βρίσκεται σήμερα το διαχειρίστηκαν και οι δύο από τους εναπομείναντες υποψηφίους. (Το διαχειρίστηκε και ο αποκλεισθείς Αβέρωφ Νεοφύτου ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ). Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ των υποψηφίων σε ό,τι αφορά το κυπριακό. Είναι και οι δύο υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι εσωτερικές διαφορές αφορούν τους κυπρίους.

4.-Με όσα παραπάνω ανέφερα, το ερώτημα είναι αν το εθνικό θέμα παίζει ή όχι στις εκλογές. Η προφανής και διαφαινόμενη απάντηση είναι όχι. Αν παίξει θα παίξει υπό μία προϋπόθεση. Στην περίπτωση που η Τουρκία και μετά τις εκλογές του Μαϊου (τις δικές της εκλογές) συνεχίσει την πορεία της προς τον Ευρασιατισμό, και το ΝΑΤΟ θελήσει να κάνει ριζοσπαστικές κινήσεις για να διασφαλίσει την ανάσχεση στην περιοχή, δεν αποκλείεται να προτείνει ένταξη της Κύπρου στη Συμμαχία. Τότε, θα τεθεί το ερώτημα στην κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό. Στην περίπτωση Χριστοδουλίδη η απάντηση θα είναι θετική, όπως όλα δείχνουν. Στην περίπτωση Μαυρογιάννη που υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ η απάντηση δεν θα είναι δεδομένη. Αν η πρόταση ένταξης στο ΝΑΤΟ συνοδευθεί και από υποστήριξη υπέρ μιας λύσης ευνοϊκής για την Κυπριακή Δημοκρατία, μήπως θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία αν απορριφθεί;.

5.-Η καινοτομία του Χριστοδουλίδη είναι ότι διέρρηξε τα κομματικά δεσμά, βγήκε από την κομματική στάνη και δεν τον έφαγε ο λύκος. θα μπορέσει να σταθεί; Ο ανθυποψήφιός του- και μέλος του ίδιου κόμματος- Αβέρωφ Νεοφύτου έχει έντονες διαφωνίες μαζί του. Οι δυνάμεις που στήριξαν τον Νεοφύτου δεν θα θελήσουν να βοηθήσουν τον Χριστοδουλίδη. Θα προτείνουν συνεργασία με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ;

6.-Δεν αποκλείεται αλλά η κομματική δέσμευση δεν επηρεάζει τους ψηφοφόρους του δεξιού ΔΗΣΥ. Και στο Σχέδιο Ανάν ο Αναστασιάδης και το κόμμα πήραν θέση υπέρ του σχεδίου, ουσιαστικά, αλλά οι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά. Αυτή η διάσταση δεν τους απομάκρυνε από το κόμμα. Δεν πρέπει, όμως, να θεωρούνται δεδομένοι.

7.-Επι της ουσίας του εθνικού θέματος, η υπερίσχυση Χριστοδουλίδη θα βοηθήσει και στον εξοπλισμό του νησιού με αμερικανικά και δυτικά οπλικά συστήματα. Κάτι που δεν είναι δεδομένο με την επικράτηση του υποψηφίου που υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ. Για όσους τρέμουν στο άκουσμα της λέξης εξοπλισμοί, οι εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται, κατ ανάγκην, ως επιθετικό οπλικό σύστημα. Η επανάκτηση των κατεχομένων με στρατιωτική επιχείρηση έχει αποκλειστεί ως επιλογή και στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το 1974. Οι εξοπλισμοί, εν προκειμένω, είναι αποτρεπτική επιλογή. Αλλά και διαπραγματευτική. Σήμερα, η Κύπρος πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις ως ικέτης. Για να διαπραγματευτεί σοβαρά πρέπει να μπορεί να υπονοήσει και άλλες επιλογές. Με την βοήθεια ευνοϊκών, για τον ελληνισμό, εξελίξεων στις σχέσεις Δύσης-Τουρκίας, κάτι σημαντικό μπορεί να αλλάξει στην ισορροπία στην περιοχή.

8.-Για πρώτη φορά πρέπει να μας απασχολήσει το σενάριο του τι γίνεται μετά από μια ενδεχόμενη απόσυρση ή αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Όχι διότι θα το επιδιώξουν οι ΗΠΑ. Αλλά διότι η Τουρκία ενώ θα θελήσει να παραμείνει στη Συμμαχία, θα κάνει συνεχή βήματα προς Ανατολάς. Και η Συμμαχία, κάποια στιγμή, θα αναγκαστεί να δει τα πράγματα διαφορετικά.

Ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Washington Examiner.  Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να στέλνουν πολλά και διφορούμενα μηνύματα στην Τουρκία, μέσω μη κρατικών πηγών και ίσως ένα από αυτά να είναι το άρθρο του Rubin. Προτείνει η Ουάσιγκτον να αφαιρέσει το PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τι γίνεται αν η Τουρκία βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ; Θα μπορέσει η Ελλάδα να αποτελέσει την πρώτη γραμμή ανάσχεσης;

Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της πρώτης ανασχετικής δύναμης στην νέα διαχωριστική γραμμή Δύσης Ανατολής με την Τουρκία ανατολικά.

Οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν τέτοιο ρόλο είναι εκτός της Ελλάδας, η Κύπρος (που θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ), το Ισραήλ και οι Κούρδοι, με ή χωρίς κράτος. Αν σε αυτήν την αμυντική συνεργασία, και όχι απλώς, ενεργειακή, η οποία θα ενθαρρυνθεί από τις ΗΠΑ και την Δύση ως ανασχετικό μέτωπο, προστεθεί και η Αίγυπτος, δημιουργείται μια νέα ισορροπία στην περιοχή την οποία θα έχει προκαλέσει ο μεγαλύτερος, εν ζωή, φιλέλληνας Ταγίπ Ερντογάν.

Αν αυτά είναι μακροπρόθεσμα, η Ουάσιγκτον μπορεί να διαμηνύσει στην Τουρκία σε πρώτη φάση πως θα αφαιρέσει από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων το PKK (όπως πρότεινε ο Rubin) και παρασκηνιακά να βοηθήσει τους Κούρδους να συγκροτήσουν πιο συμπαγή υπόσταση στο Ιράκ και τη Συρία και θα παράσχουν υποστήριξη και στο PKK αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα. Στην εποχή μας η ποιότητα των όπλων μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Υπάρχουν τρόποι η Τουρκία από στρίγγλα να γίνει αρνάκι.

Οι ημέτεροι των Αθηνών θα πρέπει να κάνουν σαφές στους Αμερικανούς πως η χώρα μπορεί- μαζί με άλλους- να ανταπεξέλθει σε τέτοιας μορφής σχέδια (άλλωστε αν οδηγηθούν προς τα εκεί τα πράγματα δεν θα έχει άλλη επιλογή) αλλά δεν είναι διατεθειμένη για οποιαδήποτε παραχώρηση στην περίπτωση που οι ΗΠΑ θελήσουν να εξευμενίσουν την Τουρκία.

Εδώ βρισκόμαστε. Σε ένα ρευστό πεδίο με δύσκολους παίκτες και μεγάλα διακυβεύματα.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαίρετε κ . Σαββίδη!

  Κάποιες παρατηρήσεις:

  (α) Δεν ήταν μόνο ο Χριστοδουλίδης ανεξάρτητη υποψηφιότητα, αλλά και ο Μαυρογιάννης. Το ΑΚΕΛ τον στήριξε εκ των υστέρων, προφανώς για να μην εκτεθεί το ίδιο. Εξ άλλου, και ο Χριστοδουλίδης είχε στήριξη από τα κόμματα του “κέντρου” (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, κλπ). Άραγε έχουμε να κάνουμε με μια υπέρβαση του ρόλου των κομμάτων, στην Κύπρο; Πάντως, το πολιτικό τους σύστημα δεν είναι τόσο κομματοκεντρικό, όσο το εν Ελλάδι.

  (β) Αν και το ενδεχόμενο εντάξεως της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι μη ρεαλιστικό, προς ώρας (προϋποθέτει τεκτονικές αλλαγές στην συμμαχία), τί σας οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο Χριστοδουλίδης θα ανταποκριθεί ασμένως σε πιθανή έκκληση; Διότι, όσο παρακολούθησα τον κυπριακό προεκλογικό αγώνα, ο Νεοφύτου ήταν εκείνος που έθεσε το θέμα και υπερθεμάτιζε. Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης παρουσιάστηκαν αρνητικοί, ο καθείς για διαφορετικούς λόγους.
  https://dialogos.com.cy/nato-kathari-thesi-gia-entaxi-o-averof-den-echei-ideologikes-agkyloseis-o-christodoylidis-vinteo/
  https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/1-to-nato-stin-atzenta-toy-proeklogikoy

  (γ) Παρακολούθησα δύο προεκλογικές συζητήσεις των τριών επικρατεστέρων υποψηφίων προέδρων στο ΡΙΚ και ομολογώ πως ζήλεψα! Ελεύθερος διάλογος, άνευ χρονομέτρων και περιορισμών, με ουσιαστικό λόγο και επιχειρήματα, όχι παιδαριώδεις αντεγκλήσεις! Μακάρι κάποτε να φθάσουμε και στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο…

 2. Ας ξεκινήσουμε από τους δύο υποψηφίους για τον β΄γύρο ,οι οποίοι είναι οι καλύτεροι από τους άλλους δέκα ανθυποψηφίους τους.
  Ο κ.Χριστοδουλίδης είναι νέος (μπορεί και νεοταξίτης)-όχι άσχετος- κα αναδείχθηκε επί Προεδρίας του κ.Αναστασιάδη ως εκπρόσωπος τύπου της Προεδρίας και μετά τον Κρανς Μοντανά ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ,την κυβέρνηση της οποίας στήριζε με τους 17 βουλευτές του ο ΔΗΣΥ του κ.Αβέρωφ, που δεν τα πήγε και άσχημα στις εκλογές.
  Ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο εθνικός διαπραγματευτής καριέρας του κυπριακού προβλήματος-κάτι τί σαν τον δικό μας Εδεσσαίο αείμνηστο Ευάγγελο Κωφό για το Σκοπιανό (που σίγουρα δεν θα δεχόταν την Συμφωνία των Πρεσπών ,με εθνότητα και γλώσσα ”μακεδονική”) , είναι έμπειρος και γνώστης των διεθνών προβλημάτων με αρκετές γνωριμίες και αποδοχή κυρίως από τον ΟΗΕ .
  Σε κάθε περίπτωση αμφότεροι είναι ικανοί για το αξίωμα-ίσως προτιμηθεί ο νεότερος από τους νεότερους-αλλά την λύση του Κυπριακού δεν θα την επιβάλλουν αυτοί ,αλλά οι ”παντοκράτορες” της Ανατολικής Μεσογείου από το 1878 Μ. Βρετανία κι ΗΠΑ με συγκατάβαση και της Τουρκία ,που κατέλαβε το 40% του κυπριακού εδάφους κι έχει ”αιχμαλώτους” εκεί 40.000 ”ένστολους” της .
  Στο ΝΑΤΟ δεν θα ”στέρξει” να μπει η όποια Κυπριακή Δημοκρατία προκύψει από λύση και θα βάλει ΒΕΤΟ ,γιατί θα διπλασιαστούν τα ΒΕΤΟ των ”γκαιούρηδων” στο ΝΑΤΟ. και φυσικά δεν θα αποτολμήσει έξοδο από το ΝΑΤΟ ,γιατί δεν θα μπορέσει να υπολογίσει τις συνέπειες ζωής και θανάτου που θα υποστεί η δυνατή σήμερα Τουρκία από τυχόν έξοδο και εγκατάλειψή της από την Δύση, που θα την διαλύσει, καθώς την έχει περικυκλωμένη .
  Αν παρά ταύτα τεθεί τέτοιο θέμα -από τον κ.Ερντογάν ,ή άλλον- οι τουρκικές ”νατοϊκές από το 1952” Ένοπλές Δυνάμεις ,που έχουν από το 1923 Αρχηγό-Θεό τον Κεμάλ θα το σταματήσουν -έχουν την τεχνογνωσία και την συνταγματική εντολή- .
  Ας διαβάσουν το τουρκικό Σύνταγμα και το τουρκικό στρατιωτικό δόγμα -το γράφει σε βιβλίο του ο μακαρίτης Αλή Μπιράντ-και θα πειστούν και οι πλέον οι δύσπιστοι .
  ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ των Αθηνών απλώς θα αγωνίζονται για να κρατήσουν το χερσαίο έδαφος και ουδέποτε θα ”ενοχληθούν” για να αποτελέσουν το δυνατό χαράκωμα της Δύσης από την επιτιθέμενη διαχρονικώς δυνατή Ανατολή στην θάλασσα και τον αέρα . όπου υπερτερούν -όπως και το 1945 -κατά κράτος.
  ΑΣ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΟΝΟ.
  Η ΕΛΛΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ”ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ” ΓΡΟΘΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ-. ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΟ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ-ΜΗ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ .
  ΞΕΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ”ΝΑΝΙΚΗ” ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΡΑ – ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ -ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ-.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα