Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν: Δεν θέλουμε οι Τούρκοι στρατιώτες να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, επειδή…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζεμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι θέλουν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά ότι πο ίδιοι θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μιλώντας στο euronews, ο Μουτζαχίντ είπε: “Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για εμάς. Είναι μουσουλμανικό και αδελφό έθνος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμες και καλές σχέσεις. Θέλουμε να έχουμε ισχυρές και διπλωματικές σχέσεις.” είπε.

«Είμαστε υπέρ της φιλίας με την Τουρκία»

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζεμπιουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουν τους στρατιώτες της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στην Καμπούλ, είναι ο εξής: “Αυτό συμβαίνει επειδή, Θεός φυλάξει, δεν θέλουμε να υπάρξει κάποια δυσάρεστη κατάσταση μεταξύ μας και της Τουρκίας”.

«Θα διασφαλίσουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου»

Δηλώνοντας ότι ο αφγανικός λαός είναι πολύ ευαίσθητος στις ξένες δυνάμεις, ο Μουτζαχίντ συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

“Ο λαός του Αφγανιστάν είναι πολύ ευαίσθητος στις δυνάμεις των ξένων χωρών. Δεν θέλουμε να αυξηθεί περαιτέρω η ευαισθησία (εναντίον της Τουρκίας). Επομένως, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μόνοι μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς μόνοι μας όλες τις δυνατότητες του αεροδρομίου. Φυσικά, αν υπάρχουν τεχνικά, εμπορικά και διπλωματικά ζητήματα, τότε θα ζητήσουμε βοήθεια από την Τουρκία».

Υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν θα γίνει αντιληπτή από το κοινό ως «βιασμός» (κατοχή) και «συνέχιση της κατοχής», ο Μουτζαχίντ είπε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές και διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Η χώρα μας που έχει πληγεί από τον πόλεμο, πρέπει να δημιουργήσει καλές και διπλωματικές σχέσεις.

Ωστόσο, ο βιασμός (κατοχή) και η παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων εκλαμβάνονται ως συνέχεια της κατοχής και ο λαός του Αφγανιστάν είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτό το θέμα. Όσοι εκφράζουν άποψη γι’ αυτό το ζήτημα (όσοι αντιμετωπίζουν θετικά το ζήτημα της παραμονής ξένων στρατιωτών στο Αφγανιστάν) δεν γνωρίζουν το Αφγανιστάν».

Ο Μουτζαχίντ, ο οποίος έστελνε συχνά μηνύματα στον έξω κόσμο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και έκανε δηλώσεις ότι θέλει καλές διπλωματικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε επίσης ότι προγραμματίζεται να σταλούν πρεσβευτές σε όλες τις χώρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και ζήτησε να έλθουν πρεσβευτές από άλλες χώρες στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, ο Μουτζαχίντ σημείωσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη πρεσβείες στην Καμπούλ και ότι οι Ταλιμπάν παρέχουν ασφάλεια εκεί.

Η έκρηξη έγινε εκεί που υπήρχαν Αμερικανοί στρατιώτες – Εκείνοι προετοίμασαν το έδαφος

Δηλώνοντας ότι η επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε το ISIS-Khorasan στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου έγινε στην περιοχή που ήταν υπό την ευθύνη των Αμερικανών, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί έθεσαν τις βάσεις για αυτήν την κατάσταση.

Ο Zebihullah Mujahid μίλησε ως εξής:

“Ήταν μια σπαρακτική επίθεση. Μας λύπηησε πολύ. Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν εκεί ήταν γυναίκες, παιδιά και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι. Είναι πολύ λυπηρό, οι Αμερικανοί προετοίμασαν το σκηνικό για αυτό. Επειδή εκείνοι συγκέντρωσαν τον κόσμο και όταν όλοι συγκεντρώθηκαν σε ένα μέρος, η κατάσταση βγήκε εκτός του δικού μας ελέγχου. Υπάρχει μια γραμμή που κρατάμε εμείς γύρω από το αεροδρόμιο. Οι Μουτζαχεντίν (μαχητές) δεν περνούν αυτήν τη γραμμή. Και οι Αμερικανοί δεν περνούν από αυτή τη γραμμή προς τη δική μας πλευρά. Το περιστατικό συνέβη στο σημείο όπου ήταν υπεύθυνοι οι Αμερικανοί. Αυτοί δεν μπόρεσαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτής της περιοχής».

Θα συγκροτηθεί ισλαμική κυβέρνηση

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα, Καμπούλ, στις 15 Ιουλίου. Ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί, ο ηγέτης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Δύση, εγκατέλειψε τη χώρα. Οι Ταλιμπάν από τότε διατείνονται ότι εργάζονται για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση που θα είναι «ευρείας εκπροσώπησης», με ανώτερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων πρώην πολιτικών.

Εξηγώντας τη φάση σχηματισμού κυβέρνησης στο euronews, ο Μουτζαχίντ είπε: “Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται αυτήν τη στιγμή. Αφού τελειώσουν οι διαβουλεύσεις, ελπίζω να ανακοινωθεί το υπουργικό συμβούλιο και η κυβέρνηση να επιστρέψει στις κανονικές της δραστηριότητες”.

Δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί θα αποσυρθούν σύντομα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση και ότι η μορφή κυβέρνησης θα είναι ισλαμική. Ως εκ τούτου, είπε ότι από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί μια ισλαμική κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει πλέον ένα περιβάλλον για διαφορετικές ένοπλες ομάδες να πολεμούν υπό το πρόσχημα της δημιουργίας μιας «ισλαμικής κυβέρνησης».

Ο Μουτζαχίντ δήλωσε ότι όλοι θα ζήσουν κάτω από αυτήν την κυβέρνηση, “Καμία επίθεση ή δολοφονία στο όνομα του Ισλάμ δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη συνέχιση του πολέμου. Πιστεύω ότι όλοι θα δουν την αλήθεια. Όπως μπορείτε να δείτε, ο λαός δεν έχει πλέον τη δύναμη να πολεμήσει. Θα δημιουργηθεί τώρα μια ισλαμική κυβέρνηση και ο λαός του Αφγανιστάν θα ανακτήσει την ανεξαρτησία του. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι του Αφγανιστάν, ως έθνος, έχουν το δικαίωμα να ζουν άνετα και θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα η χώρα.”

Πηγή: tr.euronews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα