Εκπληκτικά διατηρημένο απομεινάρι δεινόσαυρου ρίχνει νέο φως στη μέρα που ο αστεροειδής τους εξαφάνισε από τη Γη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτογραφία από βίντεο του BBC

Ενα βίαια ακρωτηριασμένο και εκπληκτικά καλά διατηρημένο πόδι δεινόσαυρου σε ανασκαφές στη θέση Τάνις της Βόρειας Ντακότα, φωτίζει τη μέρα που η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη εξαφάνισε τους δεινοσαύρους και σήμανε την έναρξη της κυριαρχίας των θηλαστικών στον πλανήτη μας.

To πόδι ενός δεινόσαυρου με διατηρημένο τμήμα της σάρκας πάνω του, αποτελεί ένα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο Τάνις της Βόρειας Ντακότα.

Αλλά δεν είναι μόνον ο βαθμός διατήρησής του που εντυπωσιάζει: Αυτό που εγείρει το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι ό,τι -πιστεύεται πως- αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Ο κύριος ισχυρισμός είναι ότι τα πλάσματα του Τάνις σκοτώθηκαν και ετάφησαν την ημέρα που ένας γιγάντιος αστεροειδής κτύπησε τη Γη.

Πρόκειται για την προ 66 εκατομμυρίων ετών ημέρα, κατά την οποία το βασίλειο των δεινοσαύρων έλαβε τέλος και ξεκίνησε η εποχή των θηλαστικών.

Μέχρι σήμερα, λίγα απομεινάρια δεινοσαύρων έχουν βρεθεί σε πετρώματα ώστε να παρέχουν κάποιες ενδείξεις για έστω τα λίγα χιλιάδες χρόνια πριν από την πρόσκρουση.

Τα νέα ευρήματα στο Τάνις φιλοδοξούν να αλλάξουν αυτήν την εικόνα. Τα πορίσματα αυτά θα παρουσιαστούν, ύστερα από γυρίσματα τριών ετών, σε ντοκιμαντέρ του BBC, με αφήγηση του Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, το οποίο θα προβληθεί στις 15 Απριλίου.

Τα ψάρια με τα σφαιρίδια

Πέτρα από το πόδι του δεινόσαυρου, υπάρχουν ακόμη απολιθώματα ψαριών που φαίνεται να εισρόφησαν σφαιρίδια προερχόμενα από τα συντρίμμια της πρόσκρουσης καθώς αυτά έπεφταν σαν βροχή από τον ουρανό.

Υπάρχει επίσης μια απολιθωμένη χελώνα που «σουβλίστηκε» από έναν ξύλινο πάσσαλο, τα υπολείμματα μικρών θηλαστικών και τα λαγούμια που έφτιαξαν. Δέρμα, επίσης, από έναν κερασφόρο τρικεράτο. Το έμβρυο ενός ιπτάμενου πτερόσαυρου μέσα στο αυγό του. Και κάτι που φαίνεται να συνιστά ένα θραύσμα του ίδιου του αστεροειδούς.

«Υπάρχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, που μας μαρτυρούν τι συνέβη στιγμή προς στιγμή, εκείνη την ημέρα, είναι σχεδόν σαν να το βλέπεις να παίζεται στις ταινίες. Κοιτάς τον βράχο, κοιτάς τα απολιθώματα και σε πηγαίνουν πίσω μέχρι εκείνη την ημέρα», λέει ο Robert DePalma, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, μεταπτυχιακός φοιτητής που ηγείται της ανασκαφής στο Τάνις.

Η ύπαρξη του Τάνις και οι ισχυρισμοί που περιβάλλουν τα ευρήματά του ξεκίνησαν να βγαίνουν στη δημόσια σφαίρα διαλόγου το 2019 σε δημοσίευμα του Νew Yorker που είχε τότε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο, δεδομένου ότι η επιστήμη συνήθως απαιτεί η αρχική παρουσίαση νέων ανακαλύψεων να γίνεται στις σελίδες ενός επιστημονικού περιοδικού.

Πλέον όμως έχουν δημοσιευθεί ορισμένες επιστημονικές εργασίες και η ομάδα της ανασκαφής υπόσχεται πολλά περισσότερα.

Ο καθηγητής Paul Barrett του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έχει μελετήσει το πόδι του δεινόσαυτρου. Είναι ειδικός στους ορνιθιστικούς (και κυρίως φυτοφάγους) δεινόσαυρους.

«Πρόκειται για έναν ένα Θεσελόσαυρο (Thescelosaurus). Προέρχεται από μια ομάδα δεινοσαύρων για την οποία δεν είχαμε καμία προηγούμενη καταγραφή για το πώς έμοιαζε το δέρμα τους. [Το εύρημα] μάς δείχνει με μεγάλη ασφάλεια ότι αυτά τα ζώα ήταν πολύ φολιδωτά σαν σαύρες. Δεν είχαν φτερά όπως οι σύγχρονοί τους σαρκοφάγοι δεινόσαυροι.

«Αυτό μοιάζει με ένα ζώο, του οποίου το πόδι απλά κόπηκε πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν ίχνη ασθένειας στο πόδι, δεν υπάρχουν εμφανείς παθολογίες, δεν υπάρχει κανένα ίχνος που να μαρτυρεί ότι απεκόπη ύστερα από κυνήγι, όπως σημάδια από δαγκώματα ή κομμάτια που λείπουν», λέει στο BBC ο Barrett.

«Οπότε, η καλύτερη ιδέα που έχουμε είναι ότι πρόκειται για ένα ζώο που πέθανε λίγο – πολύ ακαριαία».

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατα πόσον αυτός ο δεινόσαυρος πέθανε πράγματι την ημέρα που κτύπησε ο αστεροειδής, ως άμεσο αποτέλεσμα του κατακλυσμού που επηκολούθησε. Η ομάδα που ερευνά στο Τάνις πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συνέβη, δεδομένης της θέσης που εντοπίστηκε το άκρο στα ιζήματα της εκσκαφής.

Αν ισχύει αυτό, τότε υπάρχει ανακάλυψη.

Ωστόσο, ο καθηγητής Steve Busatte από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και εξωτερικός σύμβουλος του BBC, εξακολουθεί να δηλώνει κάπως δύσπιστος, προς το παρόν.

Θέλει πρώτα να δει τα επιχειρήματα -τυπωμένα σε άρθρα επιστημονικών περιοδικών- να αξιολογούνται από επιστήμονες αλλά και κάποιους παλαιοντολόγους, με πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες, να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο για να δώσουν την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους.

Ο καθηγητής Busatte λέει ότι είναι πιθανό, για παράδειγμα, τα ζώα που είχαν πεθάνει πριν από την πρόσκρουση να έχουν εκταφεί «διά της βίας» εκείνη την ημέρα (της πρόσκρουσης) και στη συνέχεια να ενταφιάστηκαν ξανά με τρόπο που έκανε τους θανάτους τους να φαίνονται ταυτόχρονοι.

«Αυτά τα ψάρια με τα σφαιρίδια στα βράγχια τους, είναι μια απόλυτη ένδειξη του αστεροειδούς. Όμως πολλοί από τους υπόλοιπους ισχυρισμούς, έχουν στοιχεία που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί στην επιστημονική βάσανο» λέει ο Busatte.

«Πάντως για ορισμένες από αυτές τις ανακαλύψεις, δεν έχει και πολύ σημασία αν [ανήκουν σε όντα που] πέθαναν την προηγούμενη μέρα [της πρόσκρουσης] ή χρόνια πριν. Για παράδειγμα, το αυγό πτερόσαυρου με ένα βρέφος πτερόσαυρου εντός του, είναι εξαιρετικά σπάνιο, δεν υπάρχει τίποτα άλλο τέτοιο από τη Βόρεια Αμερική. Δεν είναι ανάγκη όλα να έχουν σχέση με τον αστεροειδή».

Με πληροφορίες από ΒΒC, μέσω Καθημερινής

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα