Εκπαιδευτήρια και οικογένεια «Γείτονα», οι παρένθετοι στο Novartis-gate

9/1/17 | 2 | 0 | 1,325 εμφανίσεις

Στο Documento που κυκλοφορεί δεν αποκαλύπτεται μόνο η σχέση πρώην πρωθυπουργού και υπουργών με τη Novartis. Αποκαλύπτεται επίσης ένα ευρύ δίκτυο, μέσα από το οποίο η φαρμακευτική εταιρεία προχωρούσε σε «χορηγίες» ακόμη και σε μέλη της Επιτροπής καθορισμού των τιμών φαρμάκου. Στο δίκτυο αυτό, ρόλο έπαιζε η Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαρία Γείτονα, αλλά και οι οικογενειακές εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα εκπαιδευτήρια «Γείτονα» στην Παλλήνη.

Σύμφωνα με το Documento, η Μαρία Γείτονα, επί χρόνια πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες με χρηματοδότηση της Novartis. Ταυτόχρονα είναι πρόεδρος τηςτου ελληνικού τμήματος της εταιρείας ISPOR, η οποία εμφανίζεται ως επιστημονικός φορέας επιστημονικού προβληματισμού. Μέλη της ίδιας εταιρείας είναι στελέχη της Novartis αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Η ISPOR εμφανίζεται να οργανώνει διεθνή συνέδρια στα οποία μετέχουν έλληνες νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Τα έξοδα για τη συμμετοχή των γιατρών είναι πληρωμένα από την ISPOR η οποία όμως δεν έχει πόρους από δραστηριότητες αλλά από «δωρεές». Η εταιρεία που χορηγεί τα ταξείδια είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ της οικογένειας Γείτονα, η οποία παίζει το ρόλο παρένθετης εταιρείας. Δηλαδή οι φαρμακευτικές κάνουν δωρεά στην ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποία με τη σειρά της κάνει δωρεά για τα έξοδα όσων συμμετέχουν στο συνεδρίο.

Με τον τρόπο αυτό, οι φαρμακευτικές δεν εμφανίζονται άμεσα ως χορηγοί κρατικών λειτουργών πράγμα το οποίο θα απαιτούσε ειδικές άδειες από τον ΕΟΦ αλλά ως χορηγοί χορηγών.

Δεκάδες γιατροί, επί χρόνια φαίνεται πως λαμβάνουν τέτοιες δωρεές για «συνέδρια» και ταξίδια. Ανάμεσά τους είναι και μέλη της ίδιας της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκου, οι οποίοι έπρεπε να μη έχουν καμιά σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες αφού είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές υπέρ του Δημοσίου και του ασφαλιζόμενου έχοντας θέση απέναντι στις εταιρείες.

Το χειρότερο είναι πως το 2013, οι καταγγελίες με τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτή την υπόθεση έφτασαν στους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας και στον Επιθεωρητή Δημοσιας Διοίκησης αλλά ποτέ στον Εισαγγελέα για να διερυνηθεί η προέλευση των χρημάτων ή στις Επιτροπές Δεοντολογίας των Πανεπιστημίων.

koutipandoras.gr

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  α.α. says:

  Παντειότροποι καθηγητάδες είναι σχεδόν όλοι τους,
  αφ’ τή μπελοπόννησο ώς τή ματσεdόνια,

  οί φωτ-αδιασμένοι σύν-τροφοι π.χ. τής ρεπούσιας κομπανίας, πού
  μάς έχει αλλάξει τά φώτα καί τόν Φωτισμό…

 2. 2
  xaris says:

  ιδιωτική πρωτοβουλία,το μελλον του κόσμου…δουλεια με προοπτική..νεκροθάφτης..γιατι οταν το κερδος στουμπωνει αρχίζει ο κανιβαλισμός…πωπω,αυτο θα πει επενδυση στην αριστεία…

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  27/7/21 | (4 σχόλια)
  Η Τουρκία δεν έχει δώσει έμφαση, μόνο, στους εξοπλισμούς. Έχει εστιάσει και στην διπλωματία, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, στον χρηματισμό, στη δημιουργία λόμπυ αλλά και στον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Στο τελευταίο θα ήθελα να σταθώ, συγκρίνοντάς την με την Ελλάδα. Υπάρχουν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο