Εκλεισε η συμφωνία Ερντογάν – Γκρίζων Λύκων

4/1/17 | 0 | 0 | 426 εμφανίσεις

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

erdoganbahceli-thumb-largeΟ ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοινώνει την υποστήριξη του κόμματος του στην συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται σε συμφωνία με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων για την δημιουργία του νέου πολιτεύματος της γειτονικής χώρας.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοινώνει την υποστήριξη του κόμματος του στην συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Το ΚΕΔ ανακοινώνει την υποστήριξη του στα νέα σχέδια του ΑΚΡ με αντάλλαγμα την τήρηση «αποφασιστικής» γραμμής σε μια σειρά «εθνικών ζητημάτων». Η συγκεκριμένη προϋπόθεση της συνεργασίας επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για πολλά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής και φυσικά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Μετά το τελικό πράσινο φως του ΚΕΔ, η κυβέρνηση του ΑΚΡ ετοιμάζεται να οδηγήσει την χώρα σε δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, το αργότερο στα μέσα του 2017. Προτού συμβεί αυτό, το ΑΚΡ θα πρέπει να λάβει τυπικά την έγκριση του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, η κυβέρνηση χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία για να προχωρήσει στο πολυπόθητο δημοψήφισμα. Με την υποστήριξη του ΚΕΔ αυτό το εμπόδιο έχει πλέον υπερνικηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την υποστήριξη του ΚΕΔ και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, εντός του ΑΚΡ συνεχίζεται η συζήτηση για το νέο πολίτευμα της χώρας, με πολλά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης να εκφράζουν προβληματισμό ως προς τις νέες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η πρόταση του ΑΚΡ για την συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει την δημιουργία ενός προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, στο οποίο ο Πρόεδρος θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες.

Το κρυφό deal Ερντογάν-Γκρίζων Λύκων

Στο περιθώριο της νέας εξέλιξης το σημείο που φέρει ιδιαίτερη σημασία είναι το παρασκηνιακό deal του Τούρκου Προέδρου με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων.

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα δείχνουν ότι το τουρκικό Προεδρικό με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της συγκατάθεσης του ΚΕΔ έδωσε στους Γκρίζους Λύκους αξιοσημείωτες υποσχέσεις σε πληθώρα ζητημάτων.

Ας σημειωθεί ότι πηγή από το ΚΕΔ μιλώντας στην εφημερίδα μας συσχετίζει την σιωπηλή στάση της ηγεσίας του κινήματος στο Κυπριακό και στο Κουρδικό Ζήτημα με την συμφωνία Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Την ίδια ώρα, εντός του ΚΕΔ υψώνονται φωνές που τονίζουν ότι το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα δεν είναι σε θέση να εμπιστευτεί ένα πολιτικό ηγέτη, ο οποίος στο παρελθόν έχει αθετήσει υποσχέσεις του και έχει καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους «τρομοκράτες», δηλαδή τους εκπροσώπους του κουρδικού κινήματος.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (1 σχόλια)
  Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην SZ, η επιτυχία στους εμβολιασμούς και η ελληνοτουρκική διένεξη για το φυσικό αέριο στον γερμανικό Τύπο. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ασκήσει πιέσεις για την ταχεία εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid σε όλη ...

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν χθες Πέμπτη σε «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ανακοίνωσε χθες βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ...

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την απολογία του ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων. Μετά από πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε στις 15.30, όταν ξεκίνησε να ...

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Φεβρουάριος 24, 2021. 19:33. Ελλάδα. Οι μονάδες του ρωσικού στρατού άφησαν το κύριο προπύργιο τους στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, την πόλη  Άιν Ίσσα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις κουρδικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) έτσι ώστε ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας