Εκνευρισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, εξαιτίας του «εγκλωβισμού» του Έλληνα πρόξενου στην εμπόλεμη Μαριούπολη. Ο πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα από τον Ζελένσκι να βοηθήσει ούτως ώστε να βγει ο πρόξενος από την εμπόλεμη ζώνη. Το πρόβλημα είναι αν οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες ακούνε τον… πρόεδρό τους
Εκνευρισμός και μεγάλη κινητικότητα, σημειώνονται στο υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου, εκτός του μεγάλου πληθυσμού των Ελλήνων ομογενών, παραμένει ακόμα ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης.
Ως γνωστόν, περίπου προ δύο εβδομάδων, αποχώρησε από τη Μαριούπολη, μαζί με μερικούς πολίτες, ο Έλληνας πρέσβης, Φραγκίσκος Κωστελένος. Παρέμεινε ο πρόξενος. Έκτοτε, όμως, η κατάσταση στην πόλη έχει χειροτερεύσει θεαματικά.
Ο Μ.Ανδρουλάκης βρίσκεται στο κτίριο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μαζί με περίπου τριάντα δυτικοευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού. Τώρα, καταβάλλονται προσπάθειες για να αποχωρήσουν άπαντες, μέσα από «διάδρομο ασφαλείας».
«Βομβαρδισμός» Μόσχας
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εδώ και αρκετές ημέρες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «βομβαρδίζει» τη Μόσχα, προκειμένου να βοηθήσει για να φύγουν όλοι τους από τη Μαριούπολη.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ειδικότερα, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη και των μελών του ΟΑΣΕ.
Αδιευκρίνιστο είναι τι του απάντησε ο Β.Ζελένσκι. Όπως άγνωστο είναι εάν, πλέον, στην Ουκρανία ακούει κανείς τον Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος, με συνεχείς φωτογραφίες και βίντεο σέλφι με τους συνεργάτες του, προσπαθεί να δείχνει ότι βρίσκεται στο Κίεβο και δεν έχει φύγει, καθώς και ότι συνομιλεί με ηγέτες της ΕΕ και άλλους. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον οι κατά τόπους ουκρανικές δυνάμεις και οι επικεφαλής τους τον ακούνε.
Έξοδοι «διαφυγής»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζητάει από τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι ο πρόξενος και τα μέλη του ΟΑΣΕ θα φύγουν από τη Μαριούπολη, με κατεύθυνση δυτικά ή κεντρικά, προς την περιοχή, Ζαπαρόζια. Ωστόσο, δυτικά, νοτιοδυτικά και προς την κεντρική Ουκρανία μαίνονται μάχες.
Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και ανατολικά της Μαριούπολης. Ωστόσο, εκεί ανοιγοκλείνει ένας «διάδρομος» από όπου έχουν περάσει αρκετοί πρόσφυγες προς τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, και τη Νότιο Ρωσία που είναι πάρα πολύ κοντά.
Κατά πληροφορίες, και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που ήταν στο Ντονέτσκ που ελέγχεται από το 2014 από αυτονομιστές, και σήμερα βομβαρδίστηκε, ως όλα δείχνουν, πιθανώς από Ουκρανούς, απεχώρησαν από εκεί με κατεύθυνση τη Ρωσία, που φαίνεται να είναι ο ασφαλέστερος και πιο κοντινός δρόμος.
Εάν τελικώς γίνουν οι συνεννοήσεις με τις εμπόλεμες πλευρές, και επιλεγεί ο δρόμος της αποχώρησης προς δυτική ή κεντρική Ουκρανία, κάτι που, δεδομένων των συνθηκών, είναι υψηλού ρίσκου, μένει να φανεί κατά πόσον ενδεχόμενη παρέμβαση που θα κάνει ο Ζελένσκι θα πιάσει τόπο.
Επιχείρηση «εκκένωσης»
Κατά πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή της έκρηξης του πολέμου, τη γενικότερη «επιχείρηση εκκένωσης» των Ελλήνων διπλωματών από την Ουκρανία, καθώς και ομογενών, έχει αναλάβει να συντονίζει ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, συνταξιούχος πρέσβης, τον οποίο έχρισε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών προ τριετίας ο Νίκος Δένδιας.
Η όποια επιτυχής ή άστοχη διαχείριση των «επιχειρήσεων εκκένωσης», όπως είναι αναμενόμενο, θα επηρεάσει την ανανέωση ή μη της θητείας του συγκεκριμένου στελέχους στο πόστο του, τον Ιούλιο.
Πάντως, προ εβδομάδων, κάποια παρατράγουδα φαίνεται ότι υπήρξαν με την απομάκρυνση του Έλληνα πρέσβη από το Κίεβο, παρ’ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει από την Ουκρανία.
Πρέσβης στο Κίεβο: Το ΥΠΕΞ μου είπε να φύγω, εγώ ήθελα να μείνω στην Ουκρανία
https://www.antinews.gr/action.read/politiki/ekkenosi-marioupolis-o-mitsotakis-zitaei-boitheia-apo-ton-zelenski-ton-zelenski-ton-akouei-kaneis-stin-oukrania-/2.157128