Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΙΜΗΣ, ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 78η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας». Στρατηγός Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγιερ, Διοικητής του «Φρουρίου Κρήτη».

Ο Σεπτέμβρης για τα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Από τις 14-16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, 401 αγαπημένους μας γονείς, συγγενείς και συνεπαρχιώτες μας, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά μας σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συνολικά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην επαρχία Βιάννου ανέρχονται σε 461.

Για να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών μας και να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οργανώνουν εκδηλώσεις στη Βιάννο, το Ηράκλειο και την Αθήνα.

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Οι φετινές εκδηλώσεις λαμβάνουν το χαρακτήρα τιμής στη Βιαννίτισσα γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, την εγγονή. Στις γυναίκες που αντιστάθηκαν στο φασισμό και θυσιάστηκαν. Σ’ όλες τις γυναίκες της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, που σήκωσαν το σταυρό του μαρτυρίου, το σταυρό του πένθους, της ορφάνιας, της φτώχειας και της άφατης θλίψης.

Αφιερώνονται στις χιλιάδες γυναίκες που έσφιξαν τα δόντια, φόρεσαν δια βίου το μαύρο τσεμπέρι, στερήθηκαν τις χαρές της ζωής, έπιασαν στα τρυφερά τους χέρια τη σκαλίδα και το κατσούνι, επωμίστηκαν τις ευθύνες και του άντρα και της γυναίκας, ανέθρεψαν παιδιά κι εγγόνια και τα έκαναν έντιμα και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.

Στις γυναίκες που έζησαν με τις τραυματικές και βασανιστικές μνήμες του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, που δεν επέτρεψαν να φωλιάσει το μίσος στην ψυχή τους αλλά δεν ξέχασαν. Που πολλές τους δεν πρόλαβαν, καν, την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης.

Είναι αυτές που μας παραγγέλνουν: «Συνεχίστε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Εναντιωθείτε στις απόπειρες επανεμφάνισης του φασισμού και του ναζισμού. Αντιστρατευτείτε τις απόπειρες παραχάραξης και πλαστογράφησης της Ιστορίας. Κρατήστε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Μείνετε στις επάλξεις του αγώνα για Δικαιοσύνη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 17.9.2021, Αμιράς Βιάννου

  • 6.00μμ: Πορεία μνήμης προς τον τόπο μαζικής εκτέλεσης στα Αμιρά. Παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
  • 8.00 μμ: Λιτό δείπνο στο καφενείο των Αμιρών και συζήτηση για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Στην πορεία μνήμης και τη συζήτηση συμμετέχουν, μαζί με τους πολίτες της Βιάννου, και εκπρόσωποι από το Δίστομο, το Κομμένο και την Ομάδα AK “Distomo” (Αμβούργο).

Σάββατο 18.9.2021, Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

  • 7.00 μμ: Εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου

Ομιλητές:

–          Άννα Μανουκάκη  – Μεταξάκη, Φιλόλογος – Συγγραφέας

–          Γιώργος Καλογεράκης, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, Δρ. Παν/μίου Ιωαννίνων

–          Tina Gericke, Εκπρόσωπος Ομάδας AK “Distomo” (Αμβούργο)

Παρεμβαίνουν:

  • Πόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας
  • Μιλτιάδης Σφουντούρης, Δικηγόρος, μέλος Συλλόγου Θυμάτων Σφαγής Διστόμου.
  • Βασιλική Μπαμιάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας»
  • Δημήτρης Βλαχοπάνος, Πρόεδρος Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Διστόμου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Γιάννης Σταθάς.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Δρ. Παν/μίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

  • 9.00 μμ: Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του. Συμμετέχει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση, το τραγούδι του Μάνου Παπαδάκη «ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΙ» που αφιερώνεται στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας και ιδιαίτερα στην οικογένεια Βερβελάκη, η οποία θρηνεί τα τρία μικρά αδέλφια, την Ευαγγελία 8 ετών, τη Μαρία 12 ετών και τον Στέλιο 15 ετών, που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αλλά δεν πρόδωσαν πού ήταν κρυμμένος ο πατέρας τους και έγιναν φωτεινά ορόσημα αντίστασης και αυτοθυσίας.

Κυριακή 19.9.2021, Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

  • 10.00 πμ: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.
  • 10.30 πμ: Επίσημη τελετή μνήμης με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
  • 2.30 μμ: Εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Δευτέρα 20.9.2021, 9μμ, Ηράκλειο, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου. Συμμετέχει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Ο τραγουδοποιός Μάνος Παπαδάκης και το εξαμελές μουσικό του σχήμα, αποδίδουν τραγούδια μεγάλων συνθετών που έχουν σημαδέψει τη μουσική μας ιστορία. Η ηρωίδα γυναίκα της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, που σήκωσε το σταυρό του μαρτυρίου, το σταυρό του πένθους, της ορφάνιας και της φτώχειας, υμνείται μέσα από τραγούδια που μιλούν μέσα στην καρδιά μας.

Παίζουν οι:

ΚΟΝΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ : ηλεκτρικό μπάσο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ : ηλεκτρική κιθάρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗΣ : ηλεκτρική κιθάρα

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ : τύμπανα

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ : κλαρίνο

ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ : μηχανικός ήχου

ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ : κιθάρα – φωνή.

Συμμετέχει η ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΖΑΒΕΛΛΑ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα.

Τις συναυλίες στη Βιάννο και το Ηράκλειο προλογίζει και συντονίζει το μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Μανόλης Χατζηνάκης.

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, 11πμ, Αθήνα

Εκδήλωση στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ!

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

  • ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ
  • ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και της ΔΗ.ΚΕ.Η.

Υπό την αιγίδα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Αριστομένης Συγγελάκης Γιάννης Διακάκης

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα