Ahmad Sharawi
Research Analyst
Στις 6 Μαρτίου, η Συρία γνώρισε τις πιο έντονες και πιο αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της νέας συριακής κυβέρνησης και των πιστών στον δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου. Αυτές οι μάχες ξέσπασαν στην παράκτια περιοχή της δυτικής Συρίας, την καρδιά της κοινότητας των Αλαουιτών του Άσαντ, και ήταν πρωτοφανείς σε κλίμακα. Ενώ μικρές ένοπλες ομάδες είχαν εμφανιστεί τους τελευταίους τρεις μήνες, οι προηγούμενες συγκρούσεις ήταν περιορισμένες, λιγότερο θανατηφόρες και ως επί το πλείστον περιορίστηκαν εντός μιας ημέρας.
Ένοπλοι μαχητές, που πιστεύεται ότι είναι πιστοί του Άσαντ, έστησαν ενέδρα στις δυνάμεις της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (GSS), με αποτέλεσμα πολλά θύματα. Η επίθεση ξεκίνησε στο χωριό Jableh της επαρχίας Latakia, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 μέλη του GSS, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Το Al Quds Al Arabi ανέφερε ότι «ένας πραγματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει» στην ύπαιθρο της Jableh, ιδιαίτερα κατά μήκος του διεθνούς αυτοκινητόδρομου M1 μεταξύ Λατάκεια και Tartus, κοντά στα διοικητικά σύνορα μεταξύ των δύο περιφρειών. Απο την ενέδρα στο Beit Ana σκοτώθηκαν πέντε μέλη του προσωπικού GSS και στοχεύθηκε επίσης ένα ασθενοφόρο που προσπαθούσε να απομακρύνει τους τραυματίες. Επιπλέον, δέχθηκε επίθεση σε σημείο ελέγχου του GSS κοντά στη Λατάκια.
Ξέσπασαν επίσης μάχες μεταξύ των δυνάμεων του GSS και των πιστών του Άσαντ κοντά στο ναυτικό κολέγιο στη Τζαμπλέ και στην Καρντάχα, τη γενέτειρα του Χαφέζ αλ Άσαντ.
Το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) ανέφερε ότι οι αρχές σε Ταρτούς, Χομς και Λατάκια επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. στις 6 Μαρτίου. Το GSS δήλωσε επίσης ότι συμμετείχε σε μάχες εναντίον ομάδων που συνδέονται με τον πρώην αξιωματικό του καθεστώτος Σουχάιλ αλ Χασάν, έναν από τους πιο εξέχοντες αξιωματούχους υπό τον Άσαντ.
Δυνάμεις από όλη τη Συρία ευθυγραμμίστηκαν με τη νέα ηγεσία της χώρας κινητοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην παράκτια περιοχή. Συνοδεία από το Ιντλίμπ, το πρώην προπύργιο της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, κινήθηκαν προς την επαρχία της Λαττάκειας για να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στον περιορισμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, στρατιωτική συνοδεία δέχθηκε ενέδρα από πιστούς του Άσαντ στον αυτοκινητόδρομο Χαλέπι-Λατάκια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά στρατιώτες του υπουργείου Άμυνας.
Ποια είναι η οργάνωση πίσω από αυτές τις επιθέσεις; Ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, μια ομάδα με την ονομασία «Στρατιωτικό Συμβούλιο για την Απελευθέρωση της Συρίας» ανακοίνωσε τη σύστασή της υπό την ηγεσία του ταξίαρχου Ghayath Suleiman Dala. Η πρώτη του δήλωση έχει ως εξής:
Ω γιοι του ευγενούς συριακού λαού, οι γενναίοι στρατιώτες μας που έχουν καταπιεί το θυμό τους μετά από μήνες αδικίας, καταπίεσης, απαγωγών και φυσικής εξάλειψης με βάση την εθνικότητα και το θρησκευτικό δόγμα, και μετά την αποτυχία του εξτρεμιστή τζιχαντιστή που κατέλαβε το κράτος μας με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων και σήμερα στέκεται με μια de facto αποτυχία στο κράτος και χωρίς κανένα δικαίωμα. την επιδείνωση της ασφάλειας, της οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης σε πρωτοφανή επίπεδα στην ιστορία της χώρας, και αφού η γη μας παραβιάστηκε από ξένες δυνάμεις, εμείς, οι διοικητές των εθνικών συριακών ενόπλων δυνάμεων, ανακοινώνουμε τη συγκρότηση στρατιωτικού συμβουλίου για την απελευθέρωση της Συρίας.
-
- Αυτό το συμβούλιο αντιπροσωπεύει τη βούληση του ελεύθερου συριακού λαού και στοχεύει στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
- 1. Απελευθέρωση όλου του συριακού εδάφους από όλες τις δυνάμεις κατοχής και τρομοκρατίας.
- 2. Ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος και διάλυση του καταπιεστικού, σεχταριστικού μηχανισμού του.
- 3. Προστασία της ζωής και της περιουσίας των Σύριων πολιτών.
- 4. Ανοικοδόμηση των κρατικών θεσμών σε εθνικές και δημοκρατικές βάσεις.
- 5. Προετοιμασία συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.
- 6. Η ίδρυση ενός ενιαίου, κυρίαρχου συριακού κράτους που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την ισότητα για όλους.
Διαβεβαιώνουμε τον λαό μας ότι δεν επιδιώκουμε την εξουσία και ότι ο μόνος μας στόχος είναι να απελευθερώσουμε τη Συρία και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους γιους της. Καλούμε όλο τον συριακό λαό από διαφορετικές αιρέσεις, περιοχές και εθνότητες να ενωθούν μαζί μας και να σταθούν δίπλα μας σε αυτό το ιστορικό στάδιο.
Καλούμε επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη βούληση του συριακού λαού να απελευθερωθεί από την αδικία και την τυραννία μεταμφιεσμένη με αόριστους όρους και να σταθεί δίπλα μας στην επίτευξη των ευγενών στόχων μας.
Πιστεύουμε ότι η νίκη είναι δική μας και ότι η Συρία θα επιστρέψει ελεύθερη και περήφανη και θα απολαύσει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
Ο Θεός να προστατεύει τη Συρία και τον λαό της.
Ο Γκαγιάθ Σουλεϊμάν Ντάλα, ο ηγέτης του Στρατιωτικού Συμβουλίου για την Απελευθέρωση της Συρίας, ήταν στο παρελθόν διοικητής των δυνάμεων «Ghayth» εντός της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του Συριακού Αραβικού Στρατού—μια μεραρχία υπό την ηγεσία του αδελφού του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μαχέρ αλ Άσαντ, μέχρι την πτώση του δικτάτορα τον Δεκέμβριο.
Ο Ντάλα θεωρούνταν ένας από τους πιο εξέχοντες πιστούς στον ιρανικό άξονα εντός του συριακού καθεστώτος και συντόνιζε με συνέπεια τις επιχειρήσεις του με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονταν από την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια μαχών στη Mleeha, στο Zabadani και στην ύπαιθρο της Δαμασκού. Αναφορές από το 2018 υποδηλώνουν ότι μετά την ανάπτυξή του στην Κουνέιτρα, ο Ντάλα ενσωμάτωσε με επιτυχία έναν σημαντικό αριθμό μαχητών από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ και του Λιβά Αλ Ιμάμ Χουσεΐν, ο τελευταίος που συνδέεται με το κίνημα των Σαδριστών του Ιράκ.
Ο Janoubia αναφέρει ότι ο Ντάλα συντάχθηκε με αξιωματούχους του καθεστώτος όπως ο Mohammad Mehrez Jaber, ο πρώην διοικητής των δυνάμεων των «Αετών της Ερήμου», ο οποίος κατοικεί σήμερα μεταξύ Ιράκ και Ρωσίας, καθώς και ο Yaser Ramadan Al Hejel, ο οποίος ήταν επιχειρησιακός διοικητής στις «Δυνάμεις Τίγρης» του Suhayl al Hasan.
Ένας αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Al Jazeera ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ γνωρίζει τον συντονισμό μεταξύ διαφόρων ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από ένα «ξένο κράτος». Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το στρατιωτικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον Γκαγιάθ Ντάλα, έλαβε οικονομική υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ και τις ιρακινές πολιτοφυλακές, καθώς και υλικοτεχνική βοήθεια από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που ηγούνται οι Κούρδοι (SDF). Ενώ αυτοί οι ισχυρισμοί παραμένουν μη επαληθευμένοι, ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας για να αποτρέψουν τις ιρακινές πολιτοφυλακές από το λαθρεμπόριο όπλων. Ομοίως, οι περιπολίες έχουν ενταθεί κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Συρίας για να εμποδίσουν πυρήνες της Χεζμπολάχ να εξοπλίσουν ή να βοηθήσουν ομάδες ανταρτών.
Εν τω μεταξύ, μια τουρκική στρατιωτική συνοδεία εντοπίστηκε να κινείται προς περιοχές που συνορεύουν με εδάφη που ελέγχονται από τις SDF στην ύπαιθρο της Ράκα.
Πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι σημαντικές επιθέσεις από πιστούς του Άσαντ ήταν αναπόφευκτες, δεδομένης της διατήρησης ενός οχυρού από τους Αλαουίτες στην ακτή, της ιστορίας τους υπό τον Άσαντ και του συνεχιζόμενου αγώνα της νέας συριακής κυβέρνησης να εδραιώσει την εξουσία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία.
*Ο Ahmad Sharawi είναι ερευνητής αναλυτής στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών που επικεντρώνεται στην ιρανική παρέμβαση στις αραβικές υποθέσεις και στο Λεβάντε.
www.fdd.org
Το euronews εκτιμά τον αριθμό των θυμάτων σε 1000, μεταξύ των οποίων 745 άμαχοι!
https://gr.euronews.com/2025/03/09/syria-pano-apo-hilioi-nekroi-se-sygkrouseis
Αναμένω με αγωνία πόσες διαδηλώσεις συμπαραστάσεως στους Χριστιανούς και Αλαουίτες της Συρίας, ανάλογες αυτών για την Γάζα, θα γίνουν στην “Δύση”…
Ή εξεγειρόμαστε μόνο εναντίον του Ισραήλ, αλλά οι τζιχαντιστές έχουν το ελεύθερο να εγκληματούν κατά το δοκούν;
Όσο για το ΥπΕξ της Ελλάδος, δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο, ούτως ή άλλως…
https://nitter.poast.org/GreeceMFA/status/1898418098694193294
ΥΓ:
Η ανυπαρξία της Ελλάδος ως πολιτικής οντότητος, με δικά της συμφέροντα, τεκμαίρεται – μεταξύ άλλων – από την αντιπαράθεση μεταξύ δύο ατύπων “στρατοπέδων” (όχι μόνο στις ηγετικές τάξεις, αλλά και στην κοινωνία, δυστυχώς…) ως προς το αν πρέπει να συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία ή στους Παλαιστινίους, λησμονώντας ταυτοχρόνως τα δικά μας θύματα σε Κύπρο (πέρα από την τηλεοπτική σειρά “Famagusta”, ουδέν επράχθη για τα 50χρονα από την τουρκική εισβολή) και τις διώξεις που υφίστανται οι Βορειοηπειρώτες.
Αν δεν έχουμε ήδη εκλείψει από το ιστορικό προσκήνιο, σίγουρα οδεύουμε ολοταχώς προς τα εκεί…