ΕΙΝΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με πολιτική αστάθεια ,που επικρατεί σε όλα τα δείγματα κρατών των Δυτικών Βαλκανίων ,-που αποτελούνται επιπλέον και από εθνικές πλειοψηφίες και μειοψηφίες – τα πάντα είναι δυνατά με μια απλή ”προβοκάτσια”, όπως φοβόμαστε μήπως ξαναγίνει και στην διαιρεμένη από το 1963 Κύπρο μας.
    Προς το παρόν την στρατιωτικοποίηση των όποιων διαφορών τους την σταμάτησε η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ για αποφυγή εδαφικής αλλαγής στα Βαλκάνια.
    Όσο για την Ε.Ε και δεν θα κάνει επιλογές υπέρ των Σκοπίων -επειδή και τα άλλα κράτη είναι υποψήφια-και δεν θα ”φορτωθεί” τα πολλά προβλήματά τους και την πολιτική αστάθειά τους. Εξ’αλλου πρόσφατα έθεσε το 2030 ως χρονικό όριο για έναρξη των διαπραγματεύσεων προς ένταξή τους.
    Ως τότε θα βοηθούνται οικονομικώς ,αλλά θα είναι ”κατηχούμενοι”, οι δε Τουρκία και Ρωσία θα παρακολουθούν ,αλλά δεν θα επεμβαίνουν γιατί δεν θα θέλουν να δώσουν αφορμή για στρατιωτικές λύσεις και στα δικά τους προβλήματα.
    Στην Ελλάδα ,-που είδαμε τα λάθη της Συμφωνίας των Πρεσπών- μάλλον θα περιμένουμε τις κινήσεις των Σκοπιανών ,που και με τους μειοψηφούντες ”Ζαεφικούς δεν θα προχωρούν ,όπως θα περίμεναν και οι Τσίπρας και Κοτζιάς και αυτό θα ωφελεί διεθνώς..

  2. Έτσι είναι. Πολύ κοντά στην πραγματικότητα το άρθρο. Οι μεγάλοι χαμένοι των Βαλκανίων οι Σέρβοι δυσκολεύονται με την νέα κατάσταση και πέφτουν σε συνεχή λάθη. Ντόντικ και Βούτσιτς ψάχνουν τη Σερβία όλων των Σέρβων (Σερβοβόσνιοι, Μητρόβιτσα), αλλά τα χειρότερα παραμονεύουν (Βοϊβοντίνα).
    Ο Βούτσιτς “παίζει” με τον Ερντογάν και σε λίγο θα εισπράξει το μαστίγιο του. Ο φιλοτουρκισμός δεν περνάει στη Σερβία και το άστρο του Βούτσιτς σβήνει σιγά σιγά. Ο Ράμα χρειάζεται “μάζεμα” από ΕΕ και ΗΠΑ. Έχει αποθρασυνθεί με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

    Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει να της ανατεθούν ρόλοι, αλλά να τους αναλάβει από μόνη της. Ξαφνικά ξέχασε τα Βαλκάνια και ανακάλυψε τη Σαουδική Αραβία και το Σαχέλ! Η Ιστορία και η Γεωγραφία της Ελλάδας είναι συνδεδεμένες με τα Βαλκάνια όχι με τον Νίγηρα!

    Οι δυνατότητες οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης της Ελλάδας είναι μεγάλες και αποδεκτές από τους λαούς των Βαλκανίων. Στην μετά κρίση εποχή θα πρέπει να εφαρμοστεί ξανά το μοντέλο 1990-2010. Μόνο έτσι θα εκτοπίσει την Τουρκία και θα αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια. Καλά τα πετροδόλλαρα των Αράβων, αλλά καλύτερη η ανάπτυξη και σταθερότητα της γειτονιάς.

  3. Είναι -και γιατί να μην είναι-και τα πετροδολάρια ,αλλά κυρίως είναι η ενδοχώρα (Μέση Ανατολή) της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί παίζεται και θα παίζεται για πολλά χρόνια το γεωπολιτικό παιχνίδι.
    Ποιος Βούτσιτς -χριστιανός ορθόδοξος-παίζει με τον Ίσλαμιστή Ερντογάν ;;;. Πότε είχαν οι Σέρβοι συμμαχία με τους Τούρκους;;;.
    Απλώς άρτι εκλεγέντες με μεγάλη πλειοψηφία σε Σερβία- και Αλβανία ο Ράμα- καμώνονται για ηγέτες, που θα τους ”καταπιούν” οι Νατοικοί γείτονες τους ,με εντολή των ”Μεγάλων”.
    Τα Βαλκάνια είναι η ενδοχώρα μας ,αλλά από το Βυζάντιο μας εποφθαλμιούσαν ΚΑΙ τώρα ”ούπω ήκε η ώρα μας” ΚΑΙ δεν γνωρίζουμε ”πως θα κάτσει η μπίλια ” μετά το φανερό ενδιαφέρον των Μεγάλων, στα πόδια των οποίων καλά είναι να μη μπλεκόμαστε πολύ.
    Είναι σώφρονες και οι κυβερνητικοί πολιτικοί και οι διπλωμάτες μας.
    ]Οι μικρομέγαλοι κομματικοί σχηματισμοί θέλουν να εκπροσωπούν -για να αναγνωρίζονται- κάτι διαφορετικό-αλλά τους εκμεταλλεύονται και οι ξένοι .Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλαβαίνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα