Εικόνα που σοκάρει: 11χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν με τον 40άρη μέλλοντα σύζυγό του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Ένα 11χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν δίπλα στον 40άρη μέλλοντα σύζυγό του.

Μια φωτογραφία που σοκάρει κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Το κλικ ανήκει στην Stephanie Sinclair, φωτογράφο του National Geographic και ιδρύτρια του οργανισμού «Too Young to Wed» -που συμβάλλει στον αγώνα να δοθεί ένα τέλος στον αποτρόπαιο θεσμό των «παιδιών-νύφες» -δηλαδή των κοριτσιών που μόλις έχουν περάσει τα 10 και δίνονται για γάμο, σε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μοζαμβίκη και το Αφγανιστάν- και χρονολογείται το 2005.

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην κυριαρχία, το μέλλον για τις γυναίκες και τα κορίτσια της χώρας φαντάζει εφιαλτικό.

Η φωτογράφος, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία στο προφίλ της πριν λίγες μέρες γράφει στη λεζάντα:

«Ένα 11χρονο κορίτσι στην Γκόουρ στο Αφγανιστάν κάθεται δίπλα στον αρραβωνιαστικό του, ο οποίος εκτιμάται ότι διανύει τη δεκαετία των 40, στην τελετή των αρραβώνων τους, λίγο πριν τον γάμο τους, το 2005.

20 χρόνια μετά την εισβολή των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των Ταλιμπάν από την εξουσία, ο κόσμος γίνεται μάρτυρας ενός δραματικού πισωγυρίσματος στην πρόσφατη ιστορία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Λίγο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, δημοσιεύματα άρχισαν γρήγορα να κυκλοφορούν, που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου και τη βία απέναντι στις γυναίκες -όπως μεταξύ άλλων, απαγωγές, ξυλοκοπήματα και καταναγκαστικοί «γάμοι» νέων κοριτσιών με Ταλιμπάν.

“Η καρδιά μου είναι χίλια κομμάτια. Επί ολόκληρους αιώνες ήμασταν θύματα πολέμου -ως παιδιά, ως έφηβες, ως μητέρες. Πάντα ως γυναίκες. Δεν θέλουμε να είμαστε σκλάβες, να μας χτυπούν και να μας κακοποιούν” η Τζαμίλα, μια Αφγανή δημοσιογράφος. «Δεν θέλουμε αυτά τα 20 χρόνια προόδου να πάνε χαμένα…».

Επί δεκαετίες, οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν με θάρρος κυνηγούσαν την ελευθερία τους και τις ευκαιρίες που τους δίνονταν. Η ανατριχιαστική μαρτυρία της Τζαμίλα αποτυπώνει το συλλογικό τραύμα από την προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν, όταν τα δημόσια μαστιγώματα και οι εκτελέσεις ήταν μέρος της καθημερινής ζωής, τα κορίτσια δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο μετά τα 12 και είχαν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα ατομικά δικαιώματα από τις γυναίκες. Σήμερα, με το έθνος να βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στη σκληρή τυραννία, οι Αφγανές φοβούνται για τα χειρότερα. “Δεν θέλουμε να πεθάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Δε θα παραδοθούμε“.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχω ιδρύσει, το “Too Young to Wed” έχει μια λίστα με περιστατικά που συνεχίζει να μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή στηρίζουμε 175 άτομα από το Αφγανιστάν που βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο να υποστούν βία από τους Ταλιμπάν, όπως ακτιβίστριες, δημοσιογράφους και τα μέλη των οικογενειών τους. Οι γενναιόδωρες δωρεές και αναδημοσιεύσεις κάνουν δυνατή αυτή την τόσο σημαντική δουλειά και ειλικρινά σας ευχαριστούμε».

Η φωτογραφία αυτές τις μέρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ως πότε οι γυναίκες και τα κορίτσια σε αυτές τις χώρες θα υποφέρουν από τον σκοταδισμό.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα